Search
Hrvatska
CeBIT 2006. 
Primjena tehnologije u svim aspektima života

Teme s kojima se Ericsson predstavio na ovogodišnjem CeBIT-u bile su: evolucija prema all-IP mrežama, mobilni širokopojasni pristup, poslovni sustavi, širokopojasni pristup visokih performansi te prihod od ponude digitalnih sadržaja.

 

CeBIT predstavlja najveći međunarodni informatički sajam na svijetu. Ove godine CeBIT se, od 9. do 15. ožujka, održao dvadeseti put u Hannoveru, a glavne teme bile su konvergencija i raznolika uporaba novih tehnologija.

 

Na prostoru na kojem se održava CeBIT u Hannoveru još se davne 1950. godine predstavljala uglavnom uredska oprema. Deset godina kasnije na sajmu se počela izlagati prva elektronička oprema, koja je s vremenom postajala sve zastupljenija i privlačila je sve veći broj posjetitelja. Sajam se održava pod imenom "CeBIT", što je kratica nastala od engleskoga naziva za centar za uredsku i informacijsku tehnologiju. To se pokazalo punim pogotkom jer ime sajma tako sadržava pojam "BIT", najmanju jedinicu za prijenos informacije u računalima.

 

Popularnost CeBIT-a navela je organizatore da sajam prošire i na ostatak svijeta. Tako se CeBIT osim u Hannoveru, sjedištu sajma, održava i u Šangaju, Sidneyju, Long Beachu u Kaliforniji te Istanbulu. Dva se puta održao i u New Yorku, no prošle je godine zaključeno da će sajam u tome gradu prestati s radom zbog slabog odaziva izlagača te malog broja posjetitelja (bilo ih je samo 10.000). Ovome je razlog veliki broj IT sajmova u SAD.

 

CeBIT 2006. u brojkama

CeBIT 2006. otvorila je Angela Merkel, njemačka kancelarka koja je održala govor pod nazivom "Pridružite se viziji" pred oko dvije tisuće gostiju. Na CeBIT-u je ove godine izlagalo 6262 tvrtki iz 71 zemlje svijeta na više od 310 tisuća četvornih metara prostora. Najznačajnija područja bila su sistemski softver, internetske aplikacije, multimedijska rješenja, telekomunikacije i alati kućnog računarstva. Više od pola izlagača ove godine (3305) dolazi izvan Njemačke. Najviše ih je bilo iz Tajvana (711 ), Kine (412) i Južne Koreje (229), a na CeBIT-u je nastupilo i 198 tvrtki iz Sjedinjenih Američkih Država te 289 tvrtki iz Istočne Europe.

 

Digitalna rješenja za život i rad

Ovogodišnji CeBIT održan je pod motom "Digitalna rješenja za život i rad". U ovom slučaju se danas tako popularna konvergencija očituje u činjenici da se na sajmu isprepliću poslovne i individualne potrebe korisnika. Ono što je do jučer bilo rezervirano za ured, sada je zanimljivo i rezidencijalnim korisnicima, a vrijedi i obratno. Prošle je godine najveći broj posjetitelja bio iz krugova poslovnih ljudi - 88 posto posjetitelja te se CeBIT ove godine posebno usredotočio na mala i srednja poduzeća i na posao općenito. Tako je na sajmu održano više od sedamdeset seminara namijenjenih malim poduzetnicima, pod programima "CeBIT SME Forum" i "CeBIT Business Solutions" gdje je predstavljen čitav niz softverskih proizvoda namijenjenih malim i srednjim poduzećima.

 

Posebnost ovogodišnjeg CeBIT-a vidi se i u činjenici da je cijeli paviljon posvećen digitalnom načinu življenja. U fokusu su bile mogućnosti koje pružaju razni uređaji kad se koriste zajedno. Navedeno je izvedeno u nekoliko tehnoloških eko-sustava poput dijelova "mobilne komunikacije i infrastruktura" i "televizija, zabava, kompjutori i igre" ili, npr., okružja pod nazivom "globalna odgovornost" u kojem su se održavala predavanja i prezentacije pod temom "Misliti i djelovati na razini mreže".

 

Britanski proizvođač tekstila Ekesen svojim je proizvodima dokazao da se tehnologija može vrlo uspješno integrirati u odjeću. Ovo poduzeće specijaliziralo se za ugradnju tankih i savitljivih kontrolnih pločica u samu odjeću, torbe i razne futrole. Laganim pritiskom na njih može se upravljati uređajima poput mobilnih telefona, MP3 playera pa sve do ručnih računala.

Ericssonove aktivnosti

Korporacija Ericsson na ovome je CeBIT-u imala niz aktivnosti. Održan je niz kratkih seminara iz područja evolucije prema all-IP mrežama, mobilnog širokopojasnog pristupa, poslovnih sustava, širokopojasnog pristupa visokih performansi te prihoda vezanih uz digitalne sadržaje, kao i skupova posvećenih određenim kupcima ili područjima poslovanja.

 

Industrija se brzo mijenja u mnogim aspektima, od usluga usmjerenih krajnjem korisniku do tehnoloških rješenja koja služe za isporuku ovih usluga. Ericsson je i na ovogodišnjem CeBIT-u svojim klijentima prezentirao niz rješenje te je za svoje goste upriličio niz demonstracija rada svoje vrhunske tehnologije i suvremenih rješenja. Održano je i nekoliko stručnih diskusija u čijem fokusu su se našli diferencijacija tržišta te troškovno učinkovit poslovni rast u svijetu koji karakterizira sve veća konkurencija.

 

S. Marušić