Search
Hrvatska
MIPRO 2004 
Informacijsko-komunikacijski prozor u svijet

Ericssonova zastava dominirala je tijekom skupa MIPRO 2004 opatijskom vizurom.
U Opatiji je od 24. do 28. svibnja održan MIPRO 2004, 27. po redu međunarodni skup Hrvatske udruge za mikroprocesorske, procesne i informacijske sustave, mikroelektroniku i elektroniku, posvećen informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji te elektronici kao tehnološkoj infrastrukturi. Vođeno porukom "S MIPRO-m u društvo znanja" to tradicionalno okupljanje privuklo je više od 800 stručnjaka i znanstvenika iz zemlje i svijeta. Ovogodišnji MIPRO otvorio je Miroslav Kovačić, državni tajnik Ureda e-Hrvatska, a ujedno i izaslanik dr. Ive Sanadera, predsjednika Vlade RH i pokrovitelja MIPRO-a 2004. Iako je i recentni skup ostao na marginama velikih medija i nedovoljno prezentiran široj javnosti, izborom aktualnih tema ponovo je potvrdio status značajnog informacijsko- komunikacijskog prozora u svijet.
Rekordan po broju objavljenih radova, njih preko 200, te prožet globalnim tonom, jer sudionici su došli iz čak 26 zemalja svijeta, MIPRO je učvrstio poziciju događanja na kojem se razmjenjuju i sučeljavaju mišljenja znanstvenika, stručnjaka i poslovnih ljudi za dobrobit brojnih segmenata hrvatskoga društva. Sudionike je danomice pratila opatijska inačica latinske mudrosti: «Per aspera ad astra», koja je u domaćim uvjetima glasila: »Preko rupa do znanja». No, oni koji su preko potpuno raskopanih ulica došli u Adriatic i okolne hotele te zadržali strpljenje i pri ponekad nekorisno predugim izlaganjima, sa sigurnošću mogu ustvrditi da su osluhnuli dio znanstvenih i gospodarskih novosti iz bliske i realne, a ipak još intrigantne budućnosti.
e-medicina i širokopojasni pristup Internetu

Prepuna dvorana Kongresnog centra tijekom plenarnog izlaganja dr. Dalibora Vrsalovića.
Zvjezdana tema ove sezone bila je «vruća» veza između komunikacijsko-informacijskih tehnologija i medicine u mega i nano veličinama (a ni one nisu što su nekad bile, op. a.) te prateće usluge. Potvrdila je to i prepuna dvorana Kongresnog centra tijekom plenarnog izlaganja dr. Dalibora Vrsalovića, (Vice President &Chief Technology Officer, Enterprise Platforms Group, Intel Corporation USA) u čijem se nastupu mogla osjetiti strast tipična za govornike koji čvrsto vjeruju u svoju viziju. Profitirala je publika željna pogleda u budućnost i novih mentalnih izazova, a dio predavača se uvjerio u praksi što znači profesionalna priprema za prezentaciju, bez obzira održava li se ona u Kaliforniji, Beču ili na Kvarneru. Temom e-zdravstva u širem smislu bavila su se čak dva od tri istaknuta, posebno nagrađena rada. Činjenica da je jedna od tih novouvedenih nagrada dodijeljena djelatnicima Ericssona Nkole Tesle - Miljenku Kaleniku, Krešimiru Maržiću i Karlu Šmidu za rad «Testing Methodology for Primary Health Care Enterprise System» u okviru savjetovanja Telekomunikacije i informacije (CTI) posredno je priznanje struke i našoj kompaniji za cjelokupan rad na području e-sustava.
Netom završeni MIPRO obilježila su i sučeljavanja mišljenja na temu širokopojasnog pristupa Internetu te njegove zastupljenosti i dostupnosti u Hrvatskoj. Bio je to predmet polemika na okruglim stolovima «Regionalne telekomunikacije - podloga za EU integracije» u organizaciji HT-a i Udruge MIPRO te «Nova telekomunikacijska regulativa Hrvatske u EU», koje je pod predsjedanjem Tatjane Holjevac, pomoćnice ministra, organiziralo Ministarstvo mora, turizma prometa i razvitka RH. Bez obzira na različite poglede sudionika, zajednički je zaključak da Hrvatska u tom segmentu ipak značajno kaska za Europom. No, još uvijek stignemo uhvatiti korak, ukoliko na svim aspektima toga područja odmah započnemo intenzivno raditi, složili su se domaći i strani stručnjaci
Nastup Ericssona Nikole Tesle
Kompanija Ericsson Nikola Tesla dugogodišnji je suorganizator ovog skupa, a dr. Rajko Pfaff, zamjenik predsjednika ETK ujedno je i predsjednik Predsjedništva MIPRO-a. Umjesto razdvojenog klasičnog izložbeno-prezentacijskog dijela te već uobičajenog okruglog stola kompanija je objedinila ove aktivnosti pod nazivom «Dan Ericssona Nikole Tesle», kada je Poslovnim sustavima ETK dodijeljen i certifikat Premium Partner. U prvom dijelu ovog odlično posjećenog događanja govorili su Miroslav Martinčić, Ivica Španić i Stanislav Kalman na temu upotrebe IP tehnologije u korištenju poslovnih sustava s naglaskom na integraciju računala i telefonije. Za posjetitelje je u Opatiji napravljen mali područni ured temeljen na Ericssonovoj opremi te je prikazan odgovarajući demo program i organizirana prigodna nagradna igra. Na inicijativu ETK, Ministarstva obrane RH i Protuobavještajne agencije tema ovogodišnjeg okruglog stola bila je usmjerena na aktualnu problematiku «Nacionalne informacijsko-komunikacijske infrastrukture za potrebe tijela državne uprave RH».
Sudionici diskusije, predstavnici Vladinih agencija i ureda, ministarstava te kompanija isporučitelja analizirali su situaciju u Hrvatskoj i neke napredne primjere iz međunarodne prakse.
Djelatnici ETK su aktivno sudjelovali u radu više savjetovanja, među kojima se posebno ističe stručni i organizacijski doprinos konferenciji «Telekomunikacije i informacije» te «Inteligentni sustavi».
Uloga znanja u hrvatskom gospodarstvu
Ulogom obrazovanja u svjetskom gospodarstvu i hrvatskim perspektivama bavio se forum u organizaciji MIPRO-a, a poseban je seminar bio posvećen i menadžerskim izazovima kod transformacije lanca vrijednosti u telekomunikacijama. Tu su, kao i u gotovo svim segmentima MIPRO-a zaključci slični. Vrijeme je da se fokus zanimanja i rada stručnjaka u ovom području preusmjeri s «čiste» tehnologije prema sadržaju. U vječnoj dilemi o primatu tehnološke infrastrukture ili atraktivnog i upotrebljivog sadržaja (slično priči o kokoši i jajetu) možda bi pravo rješenje bio koordinirani rad na oba segmenta, a sve za dobrobit hrvatskoga telekomunikacijskog tržišta, čiji bi razvoj mogao postati katalizator za nove investicije primjerene razvijenom informatičkom društvu, društvu znanja.
Riječ je o upravo onakvom društvu u kakvo nas je MIPRO svojim sloganom želio odvesti. A kad ste čuli za znanje bez učenja? Možda je poruka skupa MIPRO 2004 upravo ova: vratiti dignitet znanju nad površnim, brzopletim snalaženjem. I svaki dan učiti…o efikasnom gospodarstvu, telekomunikacijama, suvremenoj organizaciji ovakvih skupova, komunikaciji s medijima…
J. Glavaš