Search
Hrvatska
DIJALOG 2004. 
Svi zajedno
Od ove godine, po prvi put do sada, ispitivanje mišljenja zaposlenika o pojedinim aspektima Ericssonovoga djelovanja, popularno nazvanoga Dijalog, provodit će se u svim Ericssonovim kompanijama u isto vrijeme.
Iako su do sada kompanije bile obvezne provesti ovu anketu među svojim zaposlenicima, proteklih godina je tek oko 50% zaposlenih u cijelom Ericssonu imalo priliku sudjelovati u anketi. Zbog toga, a i zbog različitog vremena kada se u pojedinoj kompaniji provodio Dijalog, usporedba podataka nije bila potpuna, niti se vremenski podudarala.
Podaci o svim zaposlenicima u Ericssonu su preneseni iz elektroničkoga sustava za upravljanje ljudskim potencijalima (HRMS) do anketnog alata u kompaniji Research International, pa je time administrativna podrška projekt menadžera za Dijalog zbog toga smanjena na minimum. To će ubrzati i pojednostavniti proceduru. Ove godine svi Ericssonovi zaposlenici istovremeno dobivaju pismo s upitnikom (7. ili 8. listopada, ovisno o vremenskoj zoni), a mogućnost popunjavanja bit će otvorena do 29. listopada.
Već početkom studenoga počet će stizati obrađeni rezultati pa će tijekom tog i sljedećeg mjeseca rezultati biti predstavljeni na sastancima menadžmenta organizacijskih jedinica i dalje, u organizacijskim jedinicama, do svakog zaposlenika.
Promjene u upitniku
Dosadašnji upitnik, zbog potrebe da podrži što uspješnije Ericssonovo poslovanje i na temelju zahtjeva iz lokalnih kompanija, doživio je određene promjene. Sva dosadašnja područja u upitniku su preispitana s ciljem da se smanji broj pitanja. Izbačena su i neka zbunjujuća pitanja, npr., pitanja o Ericssonovoj marki i neka o zadovoljstvu kupca. Istodobno, dodana su s drugog aspekta neka nova pitanja koja omogućavaju usklađivanje Dijaloga s procesom poslovnoga planiranja. U konačnici, broj pitanja je smanjen sa 101 na 80.
Zbog donekle izmijenjene liste pitanja, pod uvjetom da organizacijska jedinica nije imala većih promjena, uspoređivanje s prošlogodišnjim rezultatima bit će moguće za sljedeća područja: motivacija, stvaranje dodatne vrijednosti (empowerment), stres, odgovornosti i ovlaštenja, sposobnost suradnje u rješavanju problema, povjerenje u menadžment.
Područja koja nisu 100% usporediva, već samo u dijelu pitanja, su: stručnost/kompetencije, ovlaštenja, kooperacija, učenje, kreativnost i brzina, učinak i razgovori o osobnom razvoju i organizacijskoj učinkovitosti.
Novost je prisutna i u prikazivanju rezultata za indeks stvaranja dodatne vrijednosti. Naime, do sada se takav indeks mogao iskazati kod grupa u kojima je više od 20 zaposlenika popunilo anketni listić. Ove godine taj indeks će biti izračunat i kod grupa od 12 do 19 zaposlenika, ako je najmanje 80% članova te grupe sudjelovalo u anketi. Ako grupa broji više od dvadeset zaposlenika indeks o kojemu je riječ računa se kao i do sada.
Planovi aktivnosti
Organizacijske jedinice naše kompanije ove godine provode planirane aktivnosti prema rezultatima iz prošlogodišnje ankete s ciljem daljnjeg poboljšanja. Zadnja kontrolna točka provjere izvršenih aktivnosti je 30. rujna ove godine.
Uz već navedene izmjene, ove godine velika promjena u Dialog procesu se uvodi u dijelu donošenja i provođenja planova aktivnosti .U tom dijelu procesa koristit će se novi alat koji će omogućiti globalnu komunikaciju i donošenje zajedničkih smjernica u područjima gdje je iskazana potreba za unaprjeđenjem ili poboljšanjima.
Korporativna jedinica za Upravljanje ljudskim potencijalima i organizaciju će objediniti sve lokalne planove aktivnosti, a početkom 2005. godine će o zajedničkim smjernicama informirati Izvršni forum i sve globalne kontakte za područje upravljanja ljudskim potencijalima u Dijalog procesu.
U tijeku su radionice za projekt menadžere za Dijalog u Stockholmu pa će biti prilike još mnogo toga čuti na ovu temu do samoga roka za popunjavanje ankete, a vjerojatno i vidjeti demo verziju novog alata za planove aktivnosti.
Da se podsjetimo, ETK Dijalog ciljevi za 2004.godinu su:
HCI 680 - Empowerment 30%
HCI 690 - Empowerment 33%
HCI 710 - Empowerment 35%
Upitnik će se direktno moći popunjavati putem weba kao i do sada, a ulazak u sustav će biti moguć putem korisničkoga imena i zaporke. Novost je i to što se ove godine upitnik može popunjavati i na hrvatskom jeziku, što će nekima ipak olakšati posao popunjavanja.
N. Duić