Search
Hrvatska
Ericsson Nikola Tesla na 11. INFOFEST-u 
Brzo i uspješno

«Put dug, a kraći», glasio je slogan ovogodišnjega INFOFEST-a, Festivala informacijskih i komunikacijskih tehnologija koji je od 26. rujna do 1. listopada održan u Budvi. «Nastup kraći, a dojmovi jači», glasio bi pak najsažetiji prikaz dojma kojeg je «jaka» ekipa ETK, potpomognuta posebnim gostom, ostvarila tijekom kratke, ali uspješne prezentacije u crnogorskom gradiću mediteranskoga duha i trusne povijesti.
Međunarodni karakter ove tradicionalne manifestacije iznimno je važan organizatorima i domaćinima Festivala na kojem je Ericsson Nikola Tesla nedvojbeno rado viđen i cijenjen sudionik. Razumljivo je, stoga, da je kompanijska odluka o bitno promijenjenoj taktici nastupa, odnosno, o ukidanju klasičnoga izložbenog koncepta na INFOFEST-u, barem u prvom trenutku, kod organizatora izazvala neskriveno razočaranje. Mnogi su posjetitelji među postavljenim «štandovima» tražili natpis s dobro poznatim plavim korporacijskim logom. Iako našeg izložbenog prostora nije bilo, program je bio potpuno jasan: Ericsson Nikola Tesla po četvrti puta zaredom donosi najsvježije novosti iz svijeta komunikacija na ovo malo, ali po mnogočemu značajno tržište. Očekivano, pljesak publike i zanimanje koje su slušatelji pokazali za kompanijski nastup tijekom tzv. «Dana ETK» potvrdili su ispravnost odluke prema kojoj brze i učinkovite komunikacije zaslužuju upravo takvu, brzu i učinkovitu prezentaciju.
e-Government
Alenka Pavković, menadžer za prodaju na tržištima BiH i Crne Gore, već se prvoga dana Festivala, u budvanskoj večeri, okupanoj kišom, pridružila brojnim ljubiteljima INFOFEST-a, koji su s nestrpljenjem dočekali početak još jednog gotovo cjelotjednog događanja. Naglašavajući objedinjeni značaj informacijskoga društva, INFOFEST je svečano otvorila prof. dr Milica Pejanović-Đurišić, dugogodišnji predsjednik Stručnoga odbora Festivala, a otvaranje je uveličano i, već tradicionalnim, vatrometom.
Potom su, dva dana kasnije stigli i Davor Rogić, menadžer odgovoran za poslovanje s kupcima na području BiH i Crne Gore te Željko Popović, regionalno prepoznati stručnjak iz ETK/O te ujedno naš zapaženi sudionik na panel diskusiji o e-Governmentu.

Mala dvorana hotela “Avala” bila je zapravo premala da primi sve zainteresirane za navedenu temu. Nakon uvoda predsjedavajućeg Radne grupe Inicijative pakta stabilnosti jugoistočne Europe, predstavnici zemalja regije prezentirali su ciljeve i rezultate u okviru vlada, s naglaskom na elektronsku upravu kao ključni čimbenik reforme državne uprave. Sesija, kojom je predsjedavala predsjednica Stručnog odbora, prof. dr. Milica Pejanović-Đurišić, je bila prilika da se prisutni upoznaju i s iskustvima zemalja koje su već prošle određenu fazu razvoja. Tako je Željko Popović prezentirao i aktualne korake hrvatske Vlade na spomenutu temu te kompanijski doprinos tom strategijski važnom području društvenog života. Živa polemika koja se razvila tijekom toga programa i nekoliko tematskih prezentacija potrajala je doslovno do “dugo u noć”.
Prezentacija-igrokaz

Ove je godine, osim prezentacije, dinamična bila i organizacija nastupa. Glumci i redatelji stigli su na mjesto događanja tek dvadesetak sati prije premijere. Pa ipak, tehničke pripreme, probe i mnoštvo ostalih ne manje važnih detalja završeni su na vrijeme. Naš posebni gost i poslovni partner Galibedin Galijašević, liječnik opće medicine, dr. sc. Dubravko Cej, odgovoran za e-projekte u poslovnim sustavima, Miran Starešinčić, menadžer za informacijske sustave, Dinka Vuković, menadžer za strateška rješenja, Darko Gvozdanović, menadžer za rješenja, Daut Damarija, voditelj Web tima i Jasna Glavaš, event manager bili su članovi igračkog tima. Snažnu psihološku podršku iz publike su pružili, u foto finišu pristigli, Åke Enell, predsjednik kompanije, Gordana Kovačević, potpredsjednica ETK i Snježana Bahtijari, direktorica Kompanijskih komunikacija. Gledatelji su, u formi igrokaza, vidjeli kako praktično funkcionira zdravstveni sustav u kojem je pacijent na središnjem mjestu, a komunikacijsko-informacijsko rješenje temeljeno na otvorenim informacijsko komunikacijskim standardima, pruža usluge visokih preformansi i podržava više različitih platformi. Nakon »predstave« koja je mnogima, umjesto dosade, izmamila smijeh na lice uslijedio je i stručni prikaz upravo viđenoga. Pregled integriranoga informatičkog sustava u zdravstvu s naglaskom na sustav primarne zdravstvene zaštite dao je Darko Gvozdanović, a potom je Dinka Vuković prezentirala bolnički informatički sustav.
Nazovi 112 radi spasa
Multimedijalni prikaz Ericssonovog komunikacijskog centra za javnu sigurnost, podržan atraktivnim video materijalom, u izvedbi Miroslava Kantolića, menadžera za razvoj poslovanja također je pobudio neskriveno zanimanje gledatelja i predstavnika medija. Završetak prezentacije upotpunjen je kratkim kvizom za prisutne gledatelje. Nekoliko izjava za televiziju i mnoštvo pohvala sastavni su dio nastupa, važan čak i za ovako skraćenu priču. Prigodni CD-ovi kreirani u suradnji Kompanijskih komunikacija i Web tima, koji je obavio i produkciju, «planuli» su u 5 minuta. Izjave, poput one novinarke Ekonomista, da je to najbolja prezentacija koju je vidjela u životu, stizale su još satima. Točnije, točno onoliko vremena koliko je preostalo do polaska na večernji avion za Zagreb.
I na kraju, ali ne manje važno: priznanje Stručno-programskoga odbora INFOFEST-a «za kooperativnost i stručni doprinos podizanju ukupne razine i renomea Festivala informatičkih dostignuća» te posebno priznanje «za originalnost i kvalitetu prezentacije rješenja e-Healt Solution for Your Healt Care Environment», koje je u ozbiljnoj međunarodnoj konkurenciji osvojila naša kompanija samo potvrđuje činjenicu da INFOFEST nije prva, ali sasvim sigurno ni zadnja, prigoda u kojoj je uobičajeni izložbeni nastup zamijenjen novim, inventivnijim, ili još točnije event-ivnijim pristupom... na zadovoljstvo stručnih posjetitelja, novinara, postojećih i potencijalnih kupaca.
J. Glavaš