Search
Hrvatska
Ericsson Nikola Tesla d.d. 
Rezultati poslovanja Dioničkoga društva Ericsson Nikola Tesla u prvih devet mjeseci 2005. godine
Osnovne značajke:
  • Knjižene narudžbe 1.356 milijuna kuna
  • Prihodi od prodaje 1.055,3 milijuna kuna
  • Bruto marža 22,8%,
  • Operativna dobit  117,6 milijuna kuna
  • Dobit od financijskih aktivnosti 19 milijuna kuna
  • Dobit prije oporezivanja 136,6 milijuna kuna
  • Neto dobit 109,3 milijuna kuna
  • Zarada po dionici 83 kune
  • Povrat od prodaje prije oporezivanja 13%
  • Novčani tok iz poslovnih aktivnosti 191 milijun kuna
Ocjena poslovanja

Rezultati ostvareni tijekom prvih devet mjeseci ove godine ukazuju na nastavak uspješnog poslovanja kompanije. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine zabilježen je blagi porast knjiženih narudžbi i neto prodaje od 1%. Prema ostvarenoj neto prodaji Hrvatska je i dalje najznačajnije tržište s ostvarenih 291 milijun kuna što čini 28% ukupnih prihoda od prodaje. Odlični rezultati ostvareni su i na izvoznim tržištima, posebice na internom Ericssonovom tržištu, Kazahstanu i Bjelorusiji.

 

Operativna dobit manja je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine ponajprije zbog dodatnih rezerviranja za potraživanja na tržištima visokorizičnih zemalja. Budući da je riječ o rezerviranjima koje se odnose na politički rizik, kompanija trenutačno radi na utvrđivanju najbolje metode procjene tog rizika i iznosa rezerviranja. Na porast ukupnih operativnih troškova u manjoj su mjeri utjecala i rezerviranja za zalihe opreme koje su uništene početkom rujna  u požaru  u skladištu tvrtke Time Shuttle u Zagrebu, a gdje je među ostalim bila uskladištena oprema Ericssona Nikole Tesle. Kompanija je poduzela niz aktivnosti vezanih uz osiguranje nesmetanog poslovnog procesa i hitnu nabavu zamjenske opreme. Ujedno, pokrenut je i postupak naplate štete od osiguravajućeg društva.
U devetomjesečnom rezultatu poslovanja značajnu stavku čine i troškovi novih zaposlenika. S rastom volumena poslovanja na internom Ericssonovom tržištu došlo je i do porasta broja zaposlenika (16% u odnosu na isto razdoblje prošle godine) tako da kompanija trenutno ima preko 1200 zaposlenika s tendencijom daljnjeg rasta. Posebno je važno naglasiti da je tijekom rujna u razvojno istraživačkom centru zaposlen 500-ti stručnjak što dovoljno govori o snazi i potencijalima za sudjelovanje hrvatskih stručnjaka u globalnim razvojnim procesima.

 

Nadalje, zabilježen je porast dobiti od financijskih aktivnosti u odnosu na rezultate ostvarene tijekom  prvih devet mjeseci 2004. godine, ponajprije zahvaljujući manjim negativnim tečajnim razlikama. Neto dobit smanjenja je za 18% na 109,3 milijuna kuna, što je posljedica većih rezerviranja za potraživanja od kupaca.
Ostvaren je pozitivan novčani tok iz poslovnih aktivnosti od 191 milijun kuna. Do kraja godine očekuje se smanjenje novčanog toka zbog realizacije nekoliko velikih ugovora u sklopu kojih je dogovoreno financiranje kupaca.

Poslovna situacija na glavnim tržištima

Na domaćem tržištu, uz razvoj poslova s operatorom Tele2 i aktivnosti vezane uz uspostavu partnerstva s novim operatorima, uspješno je nastavljena i poslovna suradnja s VIPnetom i T-HT-om. Kao što je poznato s VIPnetom se od 2004. intenzivno radi i na uvođenju treće generacije mobilnih sustava. Uslugama 3G već je pokriveno više od 25% populacije RH. Kontinuiranim isporukama opreme za izgradnju okosnice IP sustava i uvođenje širokopojasnog pristupa (ADSL-EDA) Ericsson Nikola Tesla nastavlja podržavati T-HT u izgradnji mreže koja omogućuje masovno uvođenje širokopojasnih usluga i značajno povećanje broja korisnika Interneta.

 

Na tržištima Zajednice Neovisnih Država, tijekom trećeg tromjesečja 2005. godine ugovoreni su poslovi u vrijednosti većoj od 220 milijuna kuna. Najznačajniji posao ugovoren je na bjeloruskom tržištu s našim najvećim kupcem JV MDC Velcom. Radi se o ugovoru koji uključuje proširenje osnovnoga Velcomovoga GSM sustava, nakon čega će pokretna mreža toga operatora moći uslužiti 2 milijuna korisnika. Na ruskom tržištu, s dugogodišnjim kupcem Rostelecomom, potpisan je ugovor o isporuci opreme za novu međunarodnu centralu u Moskvi. Na istom tržištu, ugovorena je i isporuka MD110 centrala za specijalnog kupca iz Orenburga.

 

Na tržištu Bosne i Hercegovine kompanija je potpisala značajan ugovor za proširenje i modernizaciju GSM mreže s operatorom mobilne telefonije Eronetom iz Mostara te ugovore za proširenje i optimizaciju mobilne GSM mreže BH Telecoma iz Sarajeva.

 

Stručnjaci Instituta za istraživanje i razvoj radili su za potrebe korporacije Ericsson i nekih globalnih operatora na više razvojnih projekata. Istaknuli bismo rad na implementaciji novih protokola za AXE platformu, razvoj najnovije aplikacija za 3G mobilnu mrežu kao i razvoj aplikacije za novu generaciju British Telecom mreže (IP based). Za rezultate ovih projekata iskazan je već značajna interes i drugih operatora na tržištu.
Stručnjaci organizacijske jedinice Usluge sudjelovali su na projektima u Mađarskoj, Tunisu i Bugarskoj.

 

Važno je napomenuti da Centar za rješenja kupcima i podršku prodaji bilježi rast poslovanja od 16% na internom Ericssonovom tržištu u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Riječ je o dizajnu cjelovitih komunikacijskih rješenja za lokalne, regionalne i globalne operatore te velike poslovne sustave širom svijeta.

 

Kompanijske  komunikacije Ericsson Nikola Tesla