Search
Hrvatska
Održana Glavna skupština dioničara Ericssona Nikole Tesle  
Poslovni rezultati 2004. godine bolji od planiranih
Dioničko društvo Ericsson Nikola Tesla (ETK) održalo je 12. svibnja 2005. Glavnu skupštinu. Između ostaloga, značajka ove Skupštine jest što je održana u znaku 10-obljetnice dolaska Ericssona, najvećega pojedinačnog vlasnika Ericssona Nikole Tesle, jer je točno 13. svibnja 1995. održana Osnivačka skupština Dioničkoga društva Ericssona Nikole Tesle.

Ovogodišnjoj Glavnoj skupštini predsjedavala je Snježana Bahtijari, direktorica Kompanijskih komunikacija koju je na tu dužnost imenovao Nadzorni odbor Društva. Na Skupštini je bilo prisutno 695.900 glasova, odnosno, dionica kapitala, što je dovoljno da sve donesene odluke budu pravovaljane. O ocjeni poslovne 2004. godine, najvažnijim pokazateljima poslovanja ETK, izgledima u poslovnoj 2005. te postignutim rezultatima u tekućoj 2005. godini dioničare su izvijestile Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle i Maria Radtke, direktorica Financija.

S obzirom da smo o najvažnijim pokazateljima poslovanja ETK i ocjeni 2004. godine već informirali putem intraneta, Interneta i Komunikacija, sada ćemo se zadržati samo na novo iznesenim činjenicama te na usvojenim odlukama Glavne skupštine.
Dosadašnji rezultati u 2005. godini
Tijekom 2005. Ericsson Nikola Tesla je već uspješno realizirao dio svojih poslovnih ciljeva. Kompanija je usvojila Načela korporacijskoga upravljanja kao jedna od prvih kompanija u Hrvatskoj. Što se tiče komercijalnih ugovora, ostvareno je novo partnerstvo s Tele2, trećim operatorom mobilne telefonije u Hrvatskoj i potpisan je ugovor sa crnogorskim Monetom o modernizaciji GSM mreže najsuvremenijim uslugama.
Kompanija je s Vodatelom, jednim od najvećih hrvatskih isporučitelja Internet usluga, potpisala ugovor o isporuci komunikacijskih rješenja i opreme kako bi Vodatel što brže ušao na tržište fiksne telefonije u zemlji.

Najnovija vijest jest da je u Kazahstanu s kupcem TelecomNet ugovorena izgradnja višeuslužnih mreža. Vrijednost ugovora je 39 milijuna eura i to je najveći pojedinačni posao ikada ugovoren u povijesti kompanije.
Financijski rezultati poslovanja ostvareni u prvom tromjesečju 2005.godine u skladu su s previđanjima. Prema ostvarenoj neto prodaji najznačajnije tržište je Hrvatska koja sudjeluje sa 32% u ukupno ostvarenim prihodima od prodaje. Dobit prije oporezivanja je porasla (+10%) ponajprije zbog manjih negativnih tečajnih razlika te porasta bruto marže. Novčani tok iz poslovnih aktivnosti je pozitivan i iznosi 183 milijuna kuna.
Također je zabilježen rast cijene dionice od preko 30% od početka 2005. godine.
Novi izazovi poslovnoga okruženja
Rezimirajući poslovne rezultate Ericssona Nikole Tesle, na kraju obraćanja dioničarima, naglašeno je da je zbog novih odgovornosti koje je kompanija dobila u globalnome Ericssonu, posebno na području istraživanja i razvoja te u okviru Globalnoga centra za isporuku usluga, zabilježen snažan rast broja zaposlenih u kompaniji. Da bi se zadržala sadašnja konkurentska prednost ETK potrebna su daljnja ulaganja u kompetencije zaposlenih, makete, opremu i prostor. Također je nužan daljnji razvoj liderskih sposobnosti postojećih i novih menadžera radi kvalitetnoga vođenja kompanije.

Kako bi se što više prilagodio zahtjevima kupaca, pojačao internu povezanost funkcija i organizacija kroz projekte i procese, potakao kreativnost uz istodobnu troškovnu učinkovitost te adekvatno vizualizirao i nagradio kvalitetne stručnjake i timove, u Ericssonu Nikoli Tesli uspostavljena je nova linijska, projektna i procesna organizacija.
Kompanija se već susreće, a u nadolazećem vremenu će to biti još izrazitije, sa značajnim promjenama u poslovnoj okolini. Riječ je o pojavi novih konkurenata, pritisku na smanjenje cijena, prilagodbi potrebama novih kupaca, politici financiranja i kreditiranja kupaca, procesu privatizacije na području telekomunikacija na tržištu ZND-a, te intenzivnijem radu s vladama i državnim poduzećima. Tim izazovima u budućnosti treba posvetiti posebnu pozornost.
Daljnja izvješća i odluke Skupštine
Nakon obraćanja Gordane Kovačević i Marie Radtke dioničarima, izvještaje o obavljenom nadzoru vođenja poslova Društva podnio je Zvonimir Jelić, član Nadzornoga odbora, a izvješće i mišljenje o prošlogodišnjem poslovanju prezentirao je Tony Ilijanić, predstavnik KPMG Croatia d.o.o., revizora Društva za 2004. godinu.

Na temelju materijala iznesenih u izvještajima dioničari i punomoćnici dioničara za Skupštinu donijeli su odluke o prihvaćanju Izvješća Nadzornog odbora Društva o obavljenom nadzoru vođenja poslova Društva u 2004. godini, davanju razrješnice direktoru Društva i predsjedniku i članovima Nadzornog odbora Društva, te izmjeni i dopuni Statuta.
Odobrena je isplata dividende u iznosu od 18 kuna po dionici iz neraspoređene zadržane dobiti iz ranijih godina i smanjenje temeljnog kapitala Društva u iznosu od 100 kuna po dionici svim dioničarima koji sedmoga dana prije Skupštine (tj. 5.5.2005.) imaju na računu vrijednosnih papira u Središnjoj depozitarnoj agenciji upisane dionice Društva. Dividenda će se isplatiti najkasnije do 10. kolovoza 2005. godine. Isplata smanjenja temeljnog kapitala očekuje se početkom sljedeće godine.
Također je odlučeno da se dobit od prošle godine rasporedi u zadržanu dobit te je dano odobrenje Upravi Društva da dio zadržane dobiti dodijeli ključnim zaposlenicima i članovima menadžmenta putem podijele vlastitih dionica Društva.
Za revizora Društva za 2005. godinu ponovno je imenovana tvrtka KPMG Croatia d.o.o. iz Zagreba.
Na kraju održavanja Skupštine Josip Galinec, predsjednik Udruge dioničara Ericssona Nikole Tesle (UDENT) i Zlatko Vojnić, predsjednik Udruge malih dioničara Tesle (UMDT) izrazili su u ime dioničara pohvalu poslovodstvu zbog načina vođenja kompanije i uspješno ostvarenih poslovnih rezultata, naglasivši da je "ugodno biti dioničar ETK".
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle