Search
Hrvatska
Novi uspjeh u području višemedijskog podsustava zasnovanog na Internet protokolu (IMS) 
Ericsson i BB Mobile demonstrirali kontinuitet IMS usluge između 3G i WLAN mreža
Ericsson i BB Mobile, kompanija iz Softbank grupe, demonstrirali su prvo besprekidno prekapčanje glasa komutiranog preko kanala i video usluga temeljenih na višemedijskom podsustavu zasnovanom na Internet protokolu (IMS), između sustava treće generacije mobilne komunikacije (3G) i bežičnog LAN-a (WLAN).
Demonstracija uživo izvedena je preko komercijalne WLAN mreže kompanije Softbank BB i WCDMA 3G mobilne mreže kompanije BB Mobile koja koristi radio frekvencijski pojas od 1.7GHz.
Ova demonstracija pokazala je da će korisnici moći kontinuirano koristiti IMS usluge pri roamingu između područja pokrivanja mobilne mreže i WLAN mreže.. Ova mogućnost će korisnicima pružiti bolji i prirodniji doživljaj usluge
Hiroshi Ishihara, generalni direktor u jedinici za regulativna pitanja i vanjske poslove u kompaniji BB Mobile, kaže da je Softbank grupa inovator i pionir u telekomunikacijskoj industriji: "Uspjeh ove demonstracije važan je korak prema našem cilju, stvaranju društva u kojem će mobilni širokopojasni pristup biti dio svakodnevnog života. Nove mogućnosti mobilne komunikacije i konvergencija u području usluga širokopojasnog pristupa, koja uključuje i naš bežični LAN, korisnicima će ponuditi najnapredniju mobilnost."
Demonstracijom besprekidnog prekapčanja (handover ili hand-off) IMS usluga, BB Mobile i Ericsson nastavljaju svoj rad na standardizaciji vezanoj uz kombinirane usluge (Combinational Services Standard – specifiran od strane 3GPP standardizacijskog tijela) na višu razinu. Mogućnosti prebacivanja kod kombiniranih usluga između WCDMA i WLAN mreža razmatraju se za uključivanje u 3GPP standard inačicu br. 8 (3GPP R8).
Mikael Bäck, Ericssonov potpredsjednik odgovoran za WCDMA radio mreže, ponosan je na činjenicu da je Ericsson, uz BB Mobile, prvi pokazao mogućnost prekapčanja: "Vjerujem da će ova tehnologija ponuditi komunikacijske usluge po mjeri korisnika, kao i omogućiti nove izvore prihode fiksnim i mobilnim operatorima."
Za ovu demonstraciju, BB Mobile/Softbank je omogućio napredno korištenje svoje komercijalne WLAN mreže. Ericsson je osigurao 1.7 GHz WCDMA radio mrežu, jezgrenu mrežu s prospanjem linija (Circuit Switching Core Netwok) i jezgrenu paketsku mrežu (Packet Switching Core network) te IMS podsustav. Demonstracija je održana 22. srpnja na testnoj lokaciji kompanije BB Mobile u Saitama Prefecture, u Japanu.
O Softbank grupi
Softbank grupa je korporacija koja želi biti kompanija 21. stoljeća, mijenjajući životni stil svojih korisnika putem širokopojasnog pristupa. Načelo njihova rukovođenja je: doprinositi građanima i društvu promovirajući širenje znanja među ljudima inovacijom digitalnih informacija. Od lipnja 2005., 4 godine nakon uvođenja, njihova usluga širokopojasnog pristupa pod nazivom "Yahoo! BB ADSL" dosegla je 4.9 milijuna korisnika – što predstavlja više od 30 posto ADSL tržišta u Japanu. Softbank grupa je također najavila svoj ulazak u mobilne komunikacije s ciljem ostvarivanja komunikacijskih mogućnosti dostupnih svim ljudima.
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle
Dodatne informacije