Search
Hrvatska
Business.hr konferencija 
Istraživanja i inovacije u žarištu

Business.hr konferencija, u organizaciji poslovnog tjednika business.hr i partnerstvu s Ekonomskim institutom iz Zagreba, održana je 25. svibnja u zagrebačkom hotelu Westin. Bavila se temom istraživanja i inovacija kao izvora konkurentne prednosti. Sudionici konferencije bili su čelnici srednjih i velikih poduzeća koja djeluju u Hrvatskoj i jugozapadnoj Europi, predstavnici tijela državne uprave i djelatnici znanstvenih institucija. Na konferenciji su prikazane najnovije spoznaje iz područja R&D te inovacija i predstavljena istraživanja u ovome području. Prezentirani su mnogi primjeri iz prakse, a ponuđena je prilika za komunikaciju svima koji žele napredovati uz pomoć razvoja na temelju istraživanja i inovacija u proizvodnji i poslovanju.


Jutarnji program konferencije fokusirao se na turistički menadžment i ulogu inovacija i istraživanja u postizanju veće vrijednosti. Popodnevni program bavio se istraživanjem razvojnih tehnologija i inovativnosti kao izvora poboljšanja konkurentske prednosti poduzeća. Predstavljena je metodologija utvrđivanja tehnoloških sposobnosti poduzeća na temelju iskustava hrvatskih i slovenskih tvrtki.


U okviru ove teme, mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, predstavila je iskustva ETK u području istraživanja i razvoja te inovativnosti kao alata za povećanje konkurentnosti. U svome izlaganju posebnu je pozornost obratila procesu upravljanja inovacijama te sinergiji inovaciji i istraživanja. Istaknula je da je u ovome području ključna suradnja znanstvenih i akademskih institucija s ICT kompanijama koja posluju na temelju inovativnosti, kao i baziranje hrvatske ekonomije na inovativnim stručnjacima.


Uslijedio je okrugli stol na kome su uz mr.sc. Gordanu Kovačević, predsjednicu Ericssona Nikole Tesle sudjelovali i Franjo Bobinac, predsjednik uprave Gorenja, Srđan Mladinić, direktor SMS-a i dr.sc. Sonja Radas iz Ekonomskog instituta Zagreb. Đurđica Klancir, glavna urednica Business.hr-a bila je moderator ovog zanimljivog okruglog stola. U završnom dijelu uslijedio je okrugli stol o strategiji hrvatskog gospodarstva vezan uz inovativno društvo. Bili su nazočni Damir Polančec, potpredsjednik Vlade RH, Andrej Horvat, državni tajnik Ureda za razvojnu strategiju Republike Slovenije te Branko Roglić, vlasnik Orbica. Moderirao je Peter Frankl, glavni urednik poslovnog dnevnika Finance, medijskog partnera ove konferencije.


Konferencija je bila prilagođena je gospodarskom prostoru i izazovima s kojima se susreće hrvatsko gospodarstvo, a pružila je cjeloviti uvid u glavne izazove gospodarskih subjekata i financijskog sektora u širem poslovnom okruženju.


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle