Search
Hrvatska
Konferencija ETK za novinare 
Poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle u 2005. godini

Na redovitoj godišnjoj konferenciji Ericssona Nikole Tesle za novinare, održanoj 9. ožujka 2006., objavljeni su rezultati poslovanja u 2005. i očekivanja za 2006. godinu. Konferenciji je prisustvovao veliki broj novinara iz pisanih medija, radija i televizije te predstavnici investitora.


Konferenciju za novinare otvorila je i vodila Snježana Bahtijari, direktorica Kompanijskih komunikacija. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, predstavila je poslovne rezultate kompanije u 2005., ocijenivši da i prošla godina potvrđuje nastavak kontinuirano uspješnog poslovanja ETK.

Ocjena poslovne 2005. godine

Ona je ocijenila da poslovna 2005. godina predstavlja nastavak uspješnog poslovanja kompanije. Bila je to godina znakovita po daljnjem poslovnom rastu, uspostavi novih i jačanju postojećih poslovnih partnerstva, jačanju regionalne i globalne pozicije unutar Ericssona, a kao posljedica toga i značajnom zapošljavanju mladih stručnjaka, te stalnoj prilagodbi situaciji na tržištu i učvršćivanju puta poslovne izvrsnosti.


Uspješno poslovanje Ericssona Nikole Tesle temelji se na kvalitetnom i napornom radu svih zaposlenika kompanije, njihovom profesionalizmu i znanju.


Također je naglasila da se poslovanje kompanije u prošloj godini odvijalo uz snažnu konkurenciju na tržištu, posebno s Dalekog Istoka, zahtjevne kupce, sve veći pritisak na marže, ali i stvaranje novih poslovnih prilika.


Predsjednica je zatim analizirala poslovnu situaciju na glavnim tržištima kompanije. U ukupnoj prodaji Ericssona Nikole Tesle u 2005. godini udio domaćeg tržišta iznosi 29%, a izvoznog tržišta 71%. Pri tome je u ukupnom izvozu interno Ericssonovo tržište zastupljeno s 18%, dok izvoz u ostale zemlje predstavlja 53%. Najznačajnija pojedinačna tržišta u prošloj godini bila su: Hrvatska, Švedska, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Kazahstan, Rusija i Crna Gora.


Prodaja ETK u Hrvatskoj u 2005. porasla je 25% u odnosu na godinu prije. Kada je riječ o izvoznim tržištima Ericssona Nikole Tesle, osim Ericssonova internog tržišta, ukupna prodaja u 2005. godini iznosila je 852 milijuna kuna. U zemljama ZND-a - Zajednice Nezavisnih Država u prošloj godini postignuti su već tradicionalno izvrsni poslovni rezultati s posebnim naglaskom u Bjelorusiji i Kazahstanu. U Rusiji je, međutim, došlo do pada prodaje jer je veliki kupac ETK, Svyazinvest, smanjio ulaganja u svoju fiksnu mrežu u odnosu na 2004. godinu. Rast prodaje zabilježen je također i u Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori.


Na temelju izvrsnih rezultata ostvarenih u nekoliko prethodnih godina, Ericssonu Nikoli Tesli su na Ericssonovom internom tržištu dodijeljene veće odgovornosti na području istraživanja i razvoja te u Globalnom centru za isporuku usluga. Upravo zbog toga došlo je do potrebe znatno većeg zapošljavanja u kompaniji. Tijekom 2005. zaposleno je 230 novih stručnjaka što je porast od 17% u odnosu na godinu prije. Izvoz na ovo tržište u 2005. porastao je 31% u odnosu na lanjsku godinu, te je iznosio 297 milijuna kuna, zaključila je Gordana Kovačević.

Financijski aspekti poslovanja

Maria Radtke, direktorica Financija, podnijela je izvještaj o financijskim aspektima poslovanja Ericssona Nikole Tesle u 2005. godini. Ona je konstatirala da je kompanija u 2005. u potpunosti ostvarila svoje planove, dio njih i premašila, tako da je prošla poslovna godina, u pogledu prodaje i dobiti, ponovno bila rekordna.


U usporedbi s godinom prije, Ericsson Nikola Tesla postigao je sljedeće rezultate: porast prihoda od prodaje od oko 5%, knjižene narudžbe na razini rekordne 2004., bruto maržu od 20%, operativnu maržu od 14,5%, porast dobiti prije oporezivanja od 9%, porast neto dobiti od 8% i pozitivan novčani tok iz poslovnih aktivnosti koji je porastao za 47 milijuna kuna u odnosu na godinu prije.

Takvi poslovni rezultati mahom se temelje na ustrajnosti u radu s kupcima. I dalje se iznimna važnost pridaje provođenju programa troškovne učinkovitosti, a prodajni, opći i administrativni troškovi dodatno su smanjeni sa 7,4% na 7,0% prihoda od prodaje.


Što se tiče upravljanja rizicima u ETK, temeljitom analizom utvrđene su odgovarajuće rezerve za dugotrajna, visokorizična potraživanja koje pokrivaju sve rizike, naglasila je direktorica Financija.

Poslovna očekivanja u 2006. godini

Govoreći o poslovnim očekivanjima u 2006. godini Gordana Kovačević je podcrtala da će se
kompanija , strateški, u tekućoj godini još snažnije pozicionirati na svim, a poglavito na hrvatskom tržištu unaprjeđujući partnerstvo s postojećim i uspostavljajući odnose s novim kupcima ponudom najsuvremenijih ICT rješenja i tehnologija. Također će se usmjeriti na rast izvoza na internom Ericssonovom tržištu kao i na tržištima Srednje i Istočne Europe, Centralne Azije te Afrike. Aktivno će tražiti i iskoristiti sve poslovne prilike pa i one koje izlaze iz osnovnoga područja kompanijina poslovanja, a za koje ETK ima kompetencije i resurse. Ericsson Nikola Tesla nastavit će djelovati kao snažni istraživačko-razvojni centar s globalnim odgovornostima u Ericssonovoj grupi, te osigurati rast kvalitete u prodaji usluga, uz aktivnosti Globalnoga centra za isporuku usluga. Cilj kompanije također je izgrađivanje i unapređivanje pozicije vodećeg centra kompetencija za cjelovita komunikacijska rješenja. Za Ericsson Nikolu Teslu od velikog je značaja također održati i konstantno unapređivati poziciju kvalitetnoga poslodavca i društveno odgovornoga poduzetnika.

Godina Nikole Tesle

Predsjednica kompanije na kraju je upoznala prisutne da je 2006. godina na državnoj razini proglašena Godinom Nikole Tesle u čast 150. obljetnice njegova rođenja. Ericsson Nikola Tesla, kompanija koja s ponosom nosi ime tog nenadmašnog genija, snažno je uključena u ovaj nacionalni projekt, a samostalno je pokrenula i niz drugih aktivnosti.

Visina dividende

Na konferenciji za novinare također je obznanjeno da je Nadzorni odbor Ericssona Nikole Tesle podržao prijedlog Uprave da predloži Glavnoj skupštini usvajanje isplate dividende u iznosu od 19 kuna po dionici.

 

Konferencija je završila pitanjima novinara na koja su odgovarali članovi menadžment tima Ericssona Nikole Tesle.


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

 

Dodatne informacije