Search
Hrvatska
Konferencija ETK za novinare u Splitu 
Uloga splitskog istraživačko-razvojnog centra u poslovnom uspjehu ETK

U našem razvojno-istraživačkom centru u Splitu održana je 4. travnja 2006. konferencija za novinare. Predstavnici medija upoznati su s poslovnim rezultatima Ericssona Nikole Tesle u 2005. godini, te značajem i doprinosom splitskog  istraživačko-razvojnog centra u ukupnom poslovanju ETK i dalmatinske regije.
Ovom prigodom u poslovnom prostoru ETK u Splitu postavljen je reljef s likom Nikole Tesle, rad akademskog kipara Pere Jelisića.


Konferenciji za novinare prisustvovali su Gordana Kovačević, predsjednica naše kompanije sa suradnicima, Jan Campbell, predsjednik Ericssonove tržišne jedinice Srednja Europa, članovi Nadzornog odbora ETK, te dio menadžment tima Instituta za telekomunikacije iz Zagreba i Splita. Razgovoru s novinarima također su nazočili Zvonimir Puljić, gradonačelnik Splita i prof. dr. Dinko Begušić, dekan Fakulteta za elektrotehniku, strojarstvo i brodogradnju splitskog Sveučilišta.

Predsjednica ETK ukratko je upoznala prisutne s ocjenom poslovne 2005. godine, financijskim aspektima poslovanja, društvenom odgovornošću kompanije i njenim aktivnostima s ciljem da i dalje ostane poželjan poslodavac, a objavila je i projekte u kojima će naša kompanija, koja s ponosom nosi ime Nikole Tesle, sudjelovati u obilježavanju 150. obljetnice rođenja ovog velikana svjetskog uma.

Gordana Kovačević posebno se zadržala na ulozi splitskog istraživačko-razvojnog centra u poslovnom uspjehu kompanije i regije. Taj centar, osnovan još 1982. godine, važan je sastavni dio ETK Instituta za telekomunikacije i integriran je u sve aktivnosti ETK. Danas je to najveći i najznačajniji razvojni i istraživački centar u Dalmaciji, a zapošljava 160 stručnjaka, od kojih je 98% visokoobrazovanih, rekla je predsjednica naše kompanije.
Stručnjaci ovoga centra imaju kreativan i inovativan pristup radu, stalno šire znanja, njeguju timski rad, imaju razvijene upravljačke vještine i usredotočeni su na uspjeh kupaca. Zajedno s drugim stručnjacima Instituta za telekomunikacije, radi svojih kompetencija, visoke kvalitete, pouzdanosti i troškovne učinkovitosti, sudjeluju u izgradnji ugleda ETK Instituta u korporaciji Ericsson što kontinuirano pridonosi dobivanju novih odgovornosti.
Predsjednica ETK je također napomenula da se istraživački poslovi odvijaju u bliskoj suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, što je vrlo pozitivan primjer povezanosti gospodarstva i znanstveno-obrazovnih institucija u Hrvatskoj.
Gordana Kovačević posebno je podcrtala da takvo djelovanje ETK istraživačko-razvojnog centra u Splitu ima i širi utjecaj na regionalni razvoj gospodarstva. Na taj način Ericsson Nikola Tesla pridonosi zapošljavanju mladih, školovanih i kreativnih ljudi, širi znanje i iskustvo, promovirajući i implementirajući nove informacijsko komunikacijske tehnologije. Kompanija također dio svojih sredstava usmjerava i u korisne donacije te sponzorstva pomažući tako obrazovne, znanstvene, kulturne, sportske, humanitarne i druge društveno korisne projekte u dalmatinskoj regiji, zaključila je predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Zvonimir Puljić, gradonačelnik Splita i prof. dr. Dinko Begušić čestitali su predsjednici ETK na uspješnom poslovanju kompanije u 2005. godini. Gospodin Puljić naglasio je da takav istraživačko-razvojni centar mnogo znači za Split, grad čije ime se sada, uz turizam, može povezati i sa znanstvenim područjem. Dekan FESB-a posebno se osvrnuo na sve intenzivniju suradnju stručnjaka i studenata Fakulteta i ETK u Splitu koja se odvija kroz zajednički rad na mnogim projektima, zajedničkom planiranju i provedbi obrazovnih aktivnosti na raznim razinama, a što je vrlo pozitivno i na zapošljavanju završenih studenata kojih je, samo u prošloj godini, bilo oko četrdeset.
Nakon izlaganja na konferenciji, prisutni su odgovarali na pitanja novinara.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle