Search
Hrvatska
Sistemska integracija u području e-zdravstva 
Europski MPOWER project uz sudjelovanje Ericssona Nikole Tesle

U sklopu Okvirnog programa (Framework Programme) Europske komisije, usmjerene na razvijanje europske ekonomije utemeljene na znanju sredinom ove godine pokrenut projekt pod nazivom MPOWER. Riječ je o projektu sistemske integracije u području e-zdravstva, preciznije o definiranju informacijsko-komunikacijske platforme na kojoj će počivati inteligentno kućanstvo namijenjeno starijim osobama i osobama s poteškoćama u kognitivnim procesima. U projekt je, temeljem kompetencija u području sistemske integracije i e-zdravstva, uključen i Ericsson Nikola Tesla, koji se tako kao jedna od rijetkih domaćih organizacija već uključio u gospodarstvene i razvojne tokove Europske unije.

Predstavnik Ericssona Nikole Tesle, odnosno korporacije Ericsson, u tom projektu je mr. sc. Miroslav Končar, stručnjak koji se već više godina dokazuje kao vrsni poznavatelj informacijsko-komunikacijskih mogućnosti u domeni e-zdravstva te je dopredsjednik globalno prepoznate udruge HL7 koja se bavi standardizacijom sustava i rješenja u tom području.


"To što je Ericsson Nikola Tesla dobio priliku sudjelovati u MPOWER projektu, koji se financira iz Okvirnih programa Europske komisije, iznimno je značajna pojedinost koja ukazuje kako su naše kompetencije prepoznate i cijenjene i izvan Hrvatske. S obzirom na to da još nismo punopravni član Europske unije naše znanje i uspjesi bili su isključivi kriterij po kojemu smo postali sudionici projekta. Rezultati koje smo postigli na domaćim projektima, posebno u sklopu informatizacije primarne zdravstvene zaštite, te prisutnost u internacionalnim normizacijskim udrugama poslužili su kao odskočna daska za mnoge druge aktivnosti i projekte na razini Europe. Naš rad unutar MPOWER projekta kretat će se na liniji onoga što smo i do sada radili u e-zdravstvu: integracija smart house i naprednih aplikacija za podršku starijoj populaciji i osobama koje boluju od kognitivnih oboljenja, gdje je naša primarna zadaća povezivanje lokalnih sustava koji prikupljaju podatke o stanju korisnika u napredne sustave, te integracija poslovnih i korisničkih informacijsko-komunikacijskih arhitektura i tehnologija," komentira M. Končar.

 

Nedavno je u Norveškoj u gradu Trondheimu održan sastanak grupe stručnjaka koji predstavljaju partnere udružene u ovaj projekt: Ericssona Nikole Tesle, Dimension Informatice (Španjolska), norveškog SINTEF instututa, Austrijskoga istraživačkoga centra (ARC), Ciparskoga sveučilišta, Medicinsko-istraživalačkog fakulteta u Krakowu, Poljska, zaklade Vestfold Mental Health Care Trust te španjolske kompanije TB-Solutions Advanced Technologies S.L.

 

MPOWER projekt ima za cilj osmisliti novu tehnologiju koja podržava koncept inteligentnoga doma za ljude s posebnim potrebama, preciznije starije osobe i osobe s poteškoćama u kognitivnim procesima, s posebnim naglaskom na osobe koje pate od demencije. To je jedan od dva projekta Europske komisije kroz čije se financiranje nastoji povećati konkurentnost europske softverske industrije te razviti informacijsko-komunikacijske tehnologije namijenjene ovoj posebnoj grupi korisnika. MPOWER platforma temeljit će se na otvorenim standardima i tehnologiji, uz nastojanja da se osmisle međusobno poveziva rješenja. Predviđa se da će za realizaciju projekta biti potrebno 30 mjeseci, uz budžet od 3,9 milijuna eura u čemu Europska komisija participira s iznosom od 2,35 milijuna eura.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle