Search
Hrvatska
U povodu obilježavanja Godine Nikole Tesle 
Predsjednik Hrvatske i predsjednik Ericssona posjetili Ericsson Nikolu Teslu

Nakon sudjelovanja na Međunarodnom znanstveno-stručnom skupu "Život i djelo Nikole Tesle" održanom u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske te Carl-Henric Svanberg, predsjednik i generalni direktor Ericssona posjetili su hrvatsku članicu globalno prisutne Ericssonove grupe, kompaniju Ericsson Nikola Tesla.


Uvažene goste pozdravila je mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica kompanije koja je u svom obraćanju istakla kako se djelovanje kompanije temelji na principima koje je primjenjivao i genijalni izumitelj i znanstvenik Nikola Tesla - inovativnost, fleksibilnost te istraživanje granica postojećih istina i trendova. Kompanija stoga s ponosom ne samo svojim imenom, već i načinom rada pronosi genij Nikole Tesle u svim svojim aktivnostima i na svim svojim tržištima. Djelujući na taj način Ericsson Nikola Tesla ostvaruje zavidne poslovne rezultate, predstavlja primjer drugim hrvatskim kompanijama te zadovoljava interese svih svojih ciljanih skupina uključujući svoje zaposlenike, dioničare te širu društvenu zajednicu. Najveći je doprinos Ericssona Nikole Tesle upravo u tome što u Hrvatskoj stvara uvjete za stvaranje velikih razvojno istraživačkih i ekspertnih centara u kojima rade potencijalni idejni nasljednici velikog Tesle.

 

Za svojega ponovljenog gostovanja u Hrvatskoj i Ericssonu Nikoli Tesli Carl-Henric Svanberg govorio je o značaju koje istraživačko-razvojne aktivnosti imaju za pozicioniranje Ericssona kao vodećega globalnoga isporučitelja suvremenih informacijsko-komunikacijskih rješenja i usluga. U svom je obraćanju hrvatskim novinarima čelnik švedskoga telekomunikacijskoga diva više puta naglasio značajnu ulogu Ericsona Nikole Tesle upravo u području razvoja i istraživanja. Kompanijin Institut za telekomunikacije koji broji gotovo šest stotina stručnjaka, od kojih otprilike stotinu i pedeset radi u Splitu, uključen je u Ericssonove poslove globalnoga značaja, kao što je primjerice implementacija rješenja za mrežu 21. stoljeća utemeljenu u cijelosti na internetskom protokolu u infrastrukturu British Telecoma. Inovativnost kao kompetitivna prednost kompanije ogleda se u mnogim aspektima rada kompanije, potvrdio je Svanberg, a dokaz za to su i nove odgovornosti koje Ericsson Nikola Tesla ima u području usluga integracije i verifikacije te mrežne signalizacije.


Tijekom susreta s novinarima u kompaniji Ericsson Nikola Tesla predsjednik Mesić izjavio je da je obilježavanje godišnjice rođenja Nikole Tesle, između ostaloga i prilika da se još jednom podsjetimo na činjenice koje danas obilježavaju život u Hrvatskoj u kojoj još tristotinjak sela čeka na uvođenje eletrične energije, dok u zemlji istodobno djeluju i kompanije znanja 21. stoljeća s pogledom na iduće stoljeće. Treba u budućnosti te razlike pomiriti, istaknuo je Mesić te pozvao sve one, uključujući tu i sebe, koji mogu podržati predvodnike napretka u Hrvatskoj kakav je Ericsson Nikola Tesla da to i učine. Kompanija kao što je ova, rekao je dalje hrvatski predsjednik, uspjeh temelji na specijalističkom znanju svojih stručnjaka te zaslužuje svu podršku koju može dobiti jer će zauzvrat još značajnije moći pridonijeti razvoju zajednice u cjelini.

Susret hrvatskoga i Ericssonovoga čelnika protekao je u veoma srdačnoj atmosferi. Mesić i Svanberg su se, naime, imali prilike susresti i 2004. godine, i to dva puta: početkom godine je u sklopu svoje turneje po sjeveru Europe hrvatski predsjednik posjetio Ericssonovu središnjicu u Stockholmu, a Svanberg je u proljeće iste godine boravio u Hrvatskoj u uzvratnom posjetu. I u trećem susretu Mesić i Svanberg ponovili su svoju ocjenu prema kojoj kompanija Ericsson Nikola Tesla djeluje kao most suradnje Hrvatske i Švedske te je ogledni primjer učinkovitosti gospodarstvene diplomacije.


Kompanijske komunikacije
Ericsson Nikola Tesla