Search
Hrvatska
Rezultati poslovanja 
Rezultati poslovanja Dioničkoga društva Ericsson Nikola Tesla u prvom tromjesečju 2006. godine
Osnovne značajke
  • Knjižene narudžbe 354,5 milijuna kuna
  • Prihodi od prodaje 311,8 milijuna kuna
  • Bruto marža 18,5%,
  • Operativna dobit  38,8 milijuna kuna
  • Dobit prije oporezivanja 35,7 milijuna kuna
  • Neto dobit 28,6 milijuna kuna
  • Zarada po dionici 21,7 kuna
  • Povrat od prodaje prije oporezivanja 11,5%
  • Novčani tok iz poslovnih aktivnosti -29,4 milijuna kuna
Ocjena poslovanja

"Poslovanje Ericssona Nikole Tesle tijekom prvog tromjesečja ove godine u skladu je s našim planovima. Karakterizira ga rast poslovanja i stabilnost, pozicioniranje kompanije  kao sistem integratora, jačanje postojećih poslovnih partnerstava, te učvrščivanje regionalne i globalne pozicije u Ericssonu. Poslovanje u prvom tromješečju ove godine obilježeno je  i daljnjim pritiskom na marže, što je posljedica snažne konkurencije na tržištu, te ulaganja kompanije u strateške projekte, nove kupce i razvoj kompetencija zaposlenika." ocjenila je Gordana Kovačević, Predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

 

U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, Ericsson Nikola Tesla je ostvario sljedeće rezultate.


Knjižene narudžbe veće su 14%, dok je prodaja porasla 11% . Takav rast poslovnih aktivnosti možemo zahvaliti porastu volumena poslovanja u Hrvatskoj, na internom Ericssonovom tržištu te nastavku dobrog poslovanja na tržištu Zajednice Neovisnih Država.

 

Na domaćem tržištu prihodi od prodaje povećani su 17% te iznose 104,8 milijuna kuna. Nastavljena je tradicionalno dobra suradnja s našim partnerima VIPNetom i T-HT, te su ostvareni dobri rezultati u području poslovnih sustava. Nastavak poslovne suradnje s Tele2 pozitivno se odrazio na porast prodaje. Nakon uspješne implementacije GSM mreže, koju je Tele2 u suradnji s Ericssonom Nikolom Teslom pustio u komercijalnu upotrebu prošle godine, potpisan je ugovor o isporuci opreme i cjelovitoga komunikacijskog rješenja za izgradnju UMTS, mreže treće generacija mobilne telefonije.

 

Na internom Ericssonovom tržištu ponovo su zabilježeni odlični rezultati s ostvarenih 76,5 milijuna kuna, što čini porast od 27,4%. Porast poslovnih aktivnosti Ericssona Nikole Tesle u području Istraživanja i razvoja te u Globalnom centru za isporuku usluga predstavlja jednu od glavnih strateških odrednica kompanije. Pritom je kontinuirano ulaganje u zaposlenike ključ uspjeha. Svoju poziciju jednog od vodećih centara za istraživanje i razvoj te centara za cjelovita komunikacijska rješenja i usluge unutar korporacije Ericsson Nikola Tesla može učvrstiti razvojem kompetencija zaposlenika te kvalitetom i realizacijom poslova u dogovorenim rokovima.

 

Što se izvoznih tržišta tiče, na tržištu Zajednice Neovisnih država ostvareno je 91,5 milijuna kuna. Rast prodaje od čak 127% u odnosu na prvo tromjesečje prethodne godine možemo prvenstveno zahvaliti prihodima od prodaje u Kazahstanu gdje je ostvareno 65 milijuna kuna. S ciljem daljnjeg rasta poslovanja na tržištu ZND-a radi se na uspostavljanju suradnje s novim kupcima, te ponudi novih proizvoda i rješenja (višeuslužna rješenja, širokopojasni pristup, bežični pristup i prijenos podataka, IP telefonija, komunikacijski sustavi treće generacije..).

Pregled financijskih pokazatelja – profitabilnost poslovanja

U skladu s našim predviđanjima sve jača konkurencija i pritisak na cijene utjecali su na smanjenje bruto marže. Dodatni utjecaj na marže u prvom tromjesečju imaju i promjene u proizvodnom programu kompanije tj. udjelu usluga te proizvoda za mobilne i fiksne sustave u ukupnim prihodima od prodaje, a u skladu sa potrebama naših kupaca.


Sukladno tome operativna dobit je niža u odnosu na prethodnu godinu te iznosi 38,8 milijuna.
Budući da se iznimna važnost pridaje provođenju programa troškovne učinkovitosti udio prodajnih, općih i administrativnih troškova u ukupnim prihodima od prodaje smanjen je u usporedbi s prvim tromjesečjem 2005. godine.


Rezultat od financijski aktivnosti je poboljšan prvenstveno zahvaljujući značajno manjim negativnim tečajnim razlikama.


Povrat od prodaje prije oporezivanja iznosi 11,5%, a postavljeni cilj je 10%.
Dobit prije oporezivanja, u iznosu od 35,7 milijuna kuna, niža je za 10% od ostvarene neto dobiti u prvom tromjesečju 2005. godine.


Financijska situacija kompanija je i dalje vrlo snažna iako su tijekom prvog tromjesečja značajna sredstva uložena u financiranje kupaca, a isplaćeno je i smanjenje temeljnog kapitala od 100 kuna po dionici.

Poslovna situacija na glavnim tržištima

Važno je naglasiti da je kompanija proširila postojeće i dobila nove odgovornosti na razini korporacije Ericsson. Jedinici za Sistemsku integraciju korporacija je dodijelila odgovornost za pružanje hosting usluga u vertikali zdravstva na globalnoj razini. To uključuje i ugovor za usluge hostinga Ericssonova telemonitoring rješenja (Ericsson Mobile Health) tj. uslugu koja omogućuje praćenje vitalnih zdravstvenih funkcija na udaljenosti.


Na domaćem tržištu tijekom prva tri mjeseca 2006. kompanija je potpisala uz čitav niz ugovora za naše partnere, T_HT te VIPNet i važni novi ugovor s operatorom Tele2 o isporuci opreme i cjelovitoga komunikacijskog rješenja za izgradnju UMTS mreže. Također je s Vodatelom Hrvatska, jednim od najznačajnijih domaćih isporučitelja Internet usluga potpisan ugovor o izgradnji TriplePlay infrastrukture na području Grada Zagreba, a u skladu s odzivom tržišta, i šire.


Potpisan je i partnerski ugovor s FileNetom, kompanijom za razvoj softvera za podršku upravljanju informacijama i procesima koji pokreću poslovanje, pa će prvi mjeseci 2006. godine biti obilježeni početkom implementacije FileNeta u kompaniji, ali i pojavom Ericssona Nikole Tesle na tržištu kao partnera s ekskluzivnim pravom distribucije za područje Republike Hrvatske.


Na našim inozemnim tržištima, konkretnije u Zajednici Neovisnih Država, kompanija je nastavila svoju uspješnu prodaju opreme i rješenja za fiksnu i mobilnu telefoniju, te poslovne sustave sa svojim tradicionalnim i novim kupcima.


S WebPlusom, novim kupcem iz St. Peterburga, a ujedno i najvećim isporučiteljem usluga utemeljenih na Internet protokolu u Nort West regiji, potpisan je ugovor o isporuci prve količine od planiranih deset tisuća EDA  linij, koje trebaju biti realizirane tijekom 2006. Kompanija je također potpisala ugovor s kupcem Bajkalvestkom, mobilnim operatorom u istočnom Sibiru, za isporuku novih količina MINI-LINK-ova. I s Transtelecomom, našim kupcem iz Tiraspolja, nastavljena je početkom ove godine uspješna višegodišnja suradnja. Potpisan je ugovor o isporuci Ericssonovoga rješenja širokopojasnog pristupa EDA i opreme za proširenje AXE 810 centrala u gradovima Tiraspolj i Benderi.


I prodaja poslovnih sustava je u zamahu. Posebno raduje ugovor za rješenje za poslovnog korisnika Lanit Partner iz Habarovska za potrebe DVŽD (Far East Railway). Riječ je o nastavku dosadašnje uspješne suradnje.


Na tržištu Bosne i Hercegovine istaknuli bi nastavak uspješne poslovne suradnje s BH Telecomom.

 

Kompanijske  komunikacije Ericsson Nikola Tesla

Ericsson svojom vodećom ulogom u kontinuiranom tehnološkom razvoju oblikuje budućnost komunikacija koje se temelje na mobilnom i širokopojasnom Internetu. Isporučujući svoja kreativna komunikacijska rješenja u više od 140 zemalja svijeta, Ericsson potiče stvaranje moćnih globalnih komunikacijskih kompanija.


Ericsson Nikola Tesla, kao sastavni dio Ericssona i globalnih telekomunikacija, kompanija je okrenuta suvremenim načinima komuniciranja. Aktivnosti kompanije obuhvaćaju razvoj i istraživanje, dizajn cjelovitih komunikacijskih rješenja te usluge u području višeuslužnih i mobilnih mreža najnovijih generacija, uključujući i mobilni Internet.