Search
Hrvatska
Održan Ericssonov Strategy & Technology Summit 
Važnost HSPA za masovno tržište mobilnog širokopojasnog pristupa

Ericsson je 14. i 15. studenog održao Strategy & Technology Summit  u Tokiju. Domaćin na ovome skupu bio je predsjednik i generalni direktor Ericssona, Carl-Henric Svanberg. Okupljenim analitičarima i predstavnicima medija govorio je o Ericssonovim stajalištima o tržištu i tehnologijama te predstavio korporativnu viziju i strategije. Teme o kojima se govorilo bile su širokopojasni pristup na svakome mjestu uz IMS i multimedijska rješenja.


"Za operatore koji koriste brzi paketni pristup (High-Speed Packet Access -HSPA) postoji više prednosti u odnosu na alternativne načine za ponudu naprednih usluga", rekao je Carl-Henric Svanberg.


Danas se 130 operatora u 60 zemalja već odlučilo za ovu tehnologiju što potvrđuje da je HSPA najbrži put za ponudu širokopojasnog pristupa putem mobilne mreže masovnom tržištu. HSPA se može omogućiti softverskom nadogradnjom WCDMA mreže. Uz 85 milijuna ljudi koji već širom svijeta koriste WCDMA usluge, nijedna druga pristupna tehnologija velike brzine putem mobilnih mreža nema takvu bazu potencijalnih korisnika.


"Iste prednosti koje su omogućile da GSM tehnologija dovede do velikog rasta mobilne telefonije u svijetu stoje i za HSPA. Kombinacija postojećih GSM mreža, ekonomija razmjera te veliki izbor terminala korisnicima omogućuju pristup multimedijskim uslugama, Internetu, TV programu i igrama na bilo koji zaslon i uređaj koji izaberu. Korisnici su se navikli na atraktivne i jednostavne za korištenje internetske usluge te istu kvalitetu očekuju i putem mobilne mreže. Stvara se novi kanal za distribuiranje sadržaja. TV program putem mobilne mreže već je dostupan širom svijeta, a zajednice povezane zajedničkim interesom za glazbu, igre i općenito online komuniciranjem i koje su već široko zastupljene na Internetu, vrlo će vjerojatno prepoznati širokopojasni pristup putem mobilne mreže za ove aktivnosti. Premda se broj mobilnih korisnika u svijetu približava brojci od 3 milijarde, još uvijek vidimo da postoji veliki potencijal za različite sadržaje putem mobilne mreže", rekao je Svanberg.


Jednaku važnost kao i velika brzina podataka koju omogućuje HSPA predstavlja cjelovitost kvalitete usluge koju nudi Višemedijski podsustav zasnovan na Internet protokolu (IP Multimedia Subsystem -IMS). Ove dvije tehnologije zajedno jamče kvalitetu usluge koju korisnici očekuju što omogućuje da zahtjevne multimedijske usluge budu dostupne bilo gdje i na bilo koji uređaj na brzi i troškovno učinkoviti način i uz minimalni rizik.


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle