Search
Hrvatska
Novi ugovori u Bosni i Hercegovini 
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle s BH Telecomom vrijedni preko 34 milijuna kuna

U svečarskoj atmosferi u povodu obilježavanja 10 godina rada Ericssonove kompanije u Sarajevu 10. svibnja 2006. mr. Hamdo Katica, generalni direktor BH Telecoma, najvećega bosansko-hercegovačkoga operatora, i mr. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle potpisali su niz ugovora, čija vrijednost prelazi 34 milijuna kuna. Realizacija ovih projekata omogućit će plasman najmodernijih informacijsko-komunikacijskih usluga na tržište mobilne telefonije u Bosni i Hercegovini, što će svakako podići zadovoljstvo BH Telecomovih korisnika.


"Novi ugovori koje smo danas potpisali s BH Telecomom daju novu dimenziju našim odnosima i predstavljaju prirodni slijed u stalnom razvoju i unaprjeđenju nacionalne bosansko-hercegovačke telekomunikacijske mreže te osiguravaju građanima pristup novim tehnologijama i funkcionalnostima s ciljem bržega i kvalitetnijega komuniciranja i dostupa informacijama bez obzira na mjesto i vrijeme", naglasila je G. Kovačević.

U ozračju novih velikih zajedničkih poslova H. Katica je rekao:
"Tijekom zadnjega desetljeća Ericsson je uspostavio blisku poslovnu suradnju s BH Telecomom. Zajednički smo pridonijeli obnovi, modernizaciji i značajnom povećanju kapaciteta nacionalne komunikacijske mreže u Bosni i Hercegovini, pa ona danas može stati uz bok sustavima razvijenih europskih zemalja. Današnji su ugovori samo potvrda naše suradnje i predstavljaju dobar znak za budući razvoj nacionalnih telekomunikacija."

Novim ugovorima obuhvaćeno je proširenje kapaciteta i funkcionalnosti SGSN/GGSN čvorova u podatkovnom dijelu jezgrene GSM/GPRS/EDGE mreže BH Telcoma. Ericsson Nikola Tesla će BH Telecomu isporučiti WLAN pristupnu opremu i integrirati ju u postojeću GSM/GPRS/EDGE mrežu, što će omogućiti i najzahtjevnije aplikacije te će omogućiti korisnicima brz i kvalitetan pristup Internetu putem WLAN mreže.
Da bi proširenja podatkovne jezgrene mreže bila u potpunosti iskorištena ugovoreno je i proširenje upravljačkoga uređaja baznih stanica (BSC - Base Station Controller) koje će omogućiti spajanje novih baznih stanica te predstavlja dodatnu ekspanziju mreže BH Telecoma. Novi poslovi uključuju i integraciju softverskih funkcionalnosti koje podižu kvalitetu govornih usluga, povećavaju kapacitet radio mreže i poboljšavaju performanse postojeće GPRS/EDGE mreže BH Telecoma. Nadalje, BH Telecom će nakon realizacije novougovorenih poslova raspolagati i najmodernijim sustavom tarifiranja i naplate podatkovnih usluga, a korisnicima BH Telecoma bit će omogućena kontrola troškova te izbor načina i modela tarifiranja podatkovnih usluga. Ključna komparativna prednost BH Telecoma ostvarit će se proširenjem i integracijom sustava za centraliziranu korisničku i servisnu bazu, autentifikaciju, autorizaciju korisnika i automatsku konfiguraciju mobilnih uređaja.
Realizacijom navedenih projekata BH Telecom će biti u potpunosti spreman za buduće pristupne tehnologije mobilnih mreža (UMTS/HSDPA) koje omogućavaju veće brzine pristupa i nove usluge, a mreža ovoga operatora je već sada spremna za uvođenje IMS infrastrukture u svom jezgrenom dijelu.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle