Search
Hrvatska
HSDPA mreža 
Vipnet uz podršku Ericssona Nikole Tesle prvi u Hrvatskoj pokrenuo HSDPA mrežu

Kako je najavljeno na Vipnetovoj tiskovnoj konferenciji održanoj 26. travnja 2006.ovaj je domaći mobilni operator pokrenuo svoju HSDPA (High Speed Downlink Packet Acess) mrežu, prvu u Hrvatskoj, koja je za sada na raspolaganju korisnicima u tri grada - Zagrebu, Rijeci i Opatiji.


Vipnet je jedini domaći operator koji svojim korisnicima osigurava 3G usluge kombinacijom EDGE i UMTS tehnologija, uz pokrivenost od 90% stanovništva, a za pristup Internetu preko HSDPA mreže Vipnet već nudi podatkovnu karticu Vodafone Mobile Connect UMTS+EDGE. Ova Vipnetova tehnološka dostignuća temelje se na višegodišnjoj partnerskoj podršci Ericssona Nikole Tesle. I Vipnetov ulazak u svijet HSDPA tehnologija također je, dakle, bio podržan Ericssonovim rješenjima. Od danas svi Vipnetovi korisnici mogu VMC UMTS+EDGE kartice jednostavno i besplatno nadograditi i na HSDPA pomoću softvera dostupnog na http://vmc.vipnet.hr.

 

Vipnet tako s mobilnim širokopojasnim pristupom Internetu i HSDPA podatkovnom karticom nastavlja evoluciju 3G mreža kao inovativni lider na hrvatskom tržištu.

 

Marie-Hélene Magenschab, predsjednica Vipnetove Uprave na konferenciji je izjavila: "Pokretanjem HSDPA mreže još smo jednom potvrdili da su nam korisnici najvažniji jer im omogućavamo još brže i lakše korištenje mobilnog širokopojasnog pristupa Internetu. Zahvaljujući četiri do sedam puta većim brzinama u odnosu na UMTS i EDGE, uz prijenosno računalo i HSDPA podatkovnu karticu, korisnici mogu jednostavno raditi, koristiti e-mail ili pretraživati Internet gdje god i kada žele."

 

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle komentira:"S Vipnetom surađujemo od njegovoga ulaska na lokalno tržište kao prvoga privatnoga operatora mobilne mreže u zemlji te smo s njim izgradili čvrsto partnerstvo u plasmanu najnovijih komunikacijskih mogućnosti korisnicima u hrvatskoj. Raduje nas i činjenica da smo zajedno prvi u Hrvatskoj krajnjim korisnicima omogućili prednosti koje donosi HDSPA tehnologija."

 

Osim surfanja i skidanja datoteka s Interneta, HSDPA mreža omogućava znatno ugodniji rad s "real time" aplikacijama, kao što je pristup elektronskoj pošti preko MS Outlook aplikacije, korištenje Instant Messangera, pristup zajedničkim mapama...

 

"HSDPA tehnologija je nadogradnja paketnog dijela UMTS mreže, odnosno ono što je EDGE tehnologija u odnosu na GPRS. HSDPA tako koristi isti radio frekvencijski spektar i širinu kanala kao i UMTS, pa za HSDPA ne treba posebna dozvola. Napredna modulacija radio signala omogućuje prijenos dvostruko više podataka zrakom od postojeće UMTS modulacije, a HSDPA mreža je također "pametnija" i brža u analiziranju signala i prilagodbi parametara mreže" rekao je Mladen Pejković, član Uprave i tehnički direktor Vipneta.

 

"Drago mi je što smo zajedno s Vipnetom korisnicima omogućili korištenje HSDPA tehnologije koja podržava mobilno surfanje brzinom preko 1,5 Mbit/s u downloadu i do 384 kbit/s u uploadu. Tako je, primjerice, preko HSDPA mreže dovoljno manje od minute za skidanje s Interneta dokumenta teškog 10 MB. Kakva pogodnost za Vipnetove korisnike," objašnjava Alen Ludaš, KAM Vipnet u Ericssonu Nikoli Tesli.

 

HSDPA tehnologija bit će vodeća tehnologija u sljedećih nekoliko godina i procjene su da će tijekom 2006. godine imati oko 40 milijuna korisnika u Europi.


Kompanijske komunikacije Ericsson Nikola Tesla