Search
Hrvatska
Ericsson Nikola Tesla – ICT sistem integrator u e-zdravstvu 
Početak rada integriranog informacijskog sustava primarne zdravstvene zaštite

Dr. Ivo Sanader, predsjednik Vlade RH je 20. veljače službeno pustio u rad integrirani informacijski sustav primarne zdravstvene zaštite. Time je napravljen prvi i ujedno najvažniji korak prema informatizaciji nacionalnog zdravstvenog sustava što je jedan od strateških ciljeva Vlade RH i čimbenik poboljšanja kvalitete života za sve hrvatske građane. Pri tome je posebno istaknuo doprinos Središnjeg ureda za e-Hrvatsku, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te kompanije Ericsson Nikola Tesla, koji su u najvećoj mjeri iznijeli ovaj projekt.

Tijekom prigodne svečanosti okupljenim visokim državnim dužnosnicima, istaknutim pojedincima iz područja zdravstva i srodnih djelatnosti te brojnim novinarima, uz premijera, obratili su se: Miroslav Kovačić, državni tajnik u Središnjem uredu za e-Hrvatsku, doc. dr. Neven Ljubičić, ministar zdravstva i socijalne skrbi RH te mr. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.


U svom je govoru istakla da je kompanija Ericsson Nikola Tesla kroz ovaj projekt, u kojem je isporučila i razvila rješenje za središnji informacijski sustav primarne zdravstvene zaštite, dokazala svoju zrelost na najsloženijem komunikacijsko-informacijskom zadatku sistemske integracije. I upravo je zbog svoje liderske uloge u području e-sustava kompanija od Ericssona dobila odgovornost za e-zdravstvo za cijeli svijet te tako otvorila vrata svjetskom tržištu. Predsjednica je posebno zahvalila najistaknutijim članovima kompanijskog tima, koji su svojim radom i zrelošću omogućili da kompanija na ovom složenom tehnološkom zadatku vodi, a ne samo slijedi globalne trendove.


Zbog slojevitosti sustava koji povezuje nekoliko entiteta u zdravstvu, a čiji je središnji dio razvijen zahvaljujući znanju, inovativnosti i kreativnosti kompanijskih stručnjaka, kompleksno funkcioniranje cjelovitog sustava prikazano je kratkim filmom. O prednostima novog načina rada i iskustvu iz prakse svjedočili su dr. Dragomir Petric, specijalist obiteljske medicine iz Splita te tzv. "javljanje u živo" iz ordinacije dr. Katarine Mioč, smještene u Domu zdravlja Centar u Zagrebu. Na kraju programa prezentirana je i najnovije tehnološko dostignuće - Ericssonovo Mobile Health rješenje koje omogućava mjerenje i prijenos informacija o vitalnim funkcijama na daljinu, pružajući tako kvalitetnu medicinsku skrb i pacijentima na udaljenim lokacijama.


Prikazani, zasada tek prvi korak u e-zdravstvo, nedvojbeno će donositi brojne koristi liječnicima, medicinskim sestrama, ustanovama zdravstvenog osiguranja i javno-zdravstvenim ustanovama te svim ostalim profesionalcima u zdravstvu. No, njegova je najveća vrijednost upravo u tome što pacijenta, znači potencijalno svakog građanina RH, postavlja u samo središte sustava smanjujući bespotrebne administrativne barijere i čekanja, uz istodobno povećanje kvalitete i brzine medicinske usluge.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle