Search
Hrvatska
Suradnja Ericssona i TeliaSonere 
U Švedskoj postavljen prvi komercijalni 4G/LTE site

Ericsson i TeliaSonera u Stockholmu su postavili prvi komercijalni Long-Term Evolution (LTE) site u svijetu što predstavlja važan korak u ostvarivanju mobilne digitalne „autoceste“. LTE će promijeniti korisnički doživljaj mobilnog širokopojasnog pristupa omogućivanjem iznimno visokih brzina prijenosa potrebnih za usluge poput internetskog TV programa, mobilnog video bloga, online video igara i mobilnog ureda.

 

Ovaj site bit će dio komercijalne mreže čija je realizacija planirana za 2010. godini, koja će imati brzine prijenosa daleko veće od današnjih. Ona će stanovnicima Stockholma omogućiti povezanost i visokokvalitetne online usluge u pokretu.


LTE omogućuje dosad nezabilježene performanse u području brzine prijenosa, efikasnosti spektra i kašnjenja. Ericsson je već predstavio brzine od 160Mbps. LTE može biti primijenjen u novim i postojećim frekvencijskim pojasevima te omogućuje smanjenje troškova rada i održavanja mreže. Evolucija mobilnog širokopojasnog pristupa važan je čimbenik u izgradnji održivih gradova koji smanjuju potrošnju energije i reduciraju emisiju ugljičnog dioksida.

 

O LTE mreži „s-kraja-na-kraj“

Ericsson će TeliaSoneri isporučiti LTE sustav (4G) koji uključuje LTE radio bazne stanice, koje su dio nove RBS6000 serije, Evolved Packet Core mrežu te mobilnu sporednu vezu s Redbackovim SmartEdge® 1200 usmjeriteljima i najsuvremenijim EDA višepristupnim agregacijskim komutatorom. LTE sustav temelji se na 3GPP standardima za Long Term Evolution (LTE) radio tehnologiju i System Architecture Evolution jezgrenu tehnologiju.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle