Search
Hrvatska
Priznanja 
Nagrada za društveno odgovorno poslovanje – Ericssonu Nikoli Tesli

Hrvatska udruga poslodavaca ove je godine organizirala tradicionalni susret gospodarstvenika - Dan poduzetnika pod nazivom „Kriza i društveno odgovorno poslovanje“. Najveći ovogodišnji gospodarski skup održan je 4. svibnja 2010. godine u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu.


Hrvatski poduzetnici i poslodavci, nositelji gospodarskog života naše zemlje, ali i odgovorni čimbenici društvenog i ekonomskog života zemlje, u uvjetima gospodarske krize kroz koju prolazimo inicirali su raspravu o važnosti društveno odgovornog poslovanja u razvoju naših poduzeća i hrvatskog društva u cjelini. Skupu su, uz sedamstotinjak gospodarstvenika prisustvovali i predstavnici državnih tijela na čelu s Jadrankom Kosor, predsjednicom Vlade Republike Hrvatske i dr. sc. Ivom Josipovićem, predsjednikom Republike Hrvatske. U svojim prigodnim govorima i Predsjednik RH i Predsjednica Vlade RH naglasili su potrebu što bržeg oporavka hrvatskog gospodarstva kao preduvjeta održivog razvoja cijelohg društva. U okviru ovoga skupa organiziran je i okrugli stol „Društveno odgovorno poslovanje u hrvatskim uvjetima“ na kojem je sudjelovala predsjednica Ericssona Nikole Tesle, mr. sc. Gordana Kovačević.


Govorilo se o važnosti implementacije društveno odgovornog poslovanja (DOP) s primjerima dobre prakse nekoliko kompanija. Istaknuta je  važnost DOP-a kao strateške odrednice uz razmatranje specifičnih odnosa prema zainteresiranim stranama te aktualnih problema kao što su primjerice nelikvidnost ili problem javne nabave, a čije rješavanje je preduvjet za širu primjenu DOP-a u gospodarstvu u Hrvatskoj. Gordana Kovačević govorila je, na temelju primjera Ericssona Nikole Tesle, o izvrsnosti i inovativnosti kao pretpostavkama konkurentnosti poduzeća u području visoke tehnologije. Posebno je naglasila važnost ulaganja u zaposlenike i dobavljače koji predstavljaju temelj izvrsnosti i dodane vrijednosti koja neku kompaniju diferencira na tržištu. Istaknula je važnost transparentnog i etičnog poslovanja jer jedino kompanije koje primjenjuju takve prakse mogu dugoročno napredovati, biti odabrani isporučitelj i poslodavac. Pohvalila je aktualna nastojanja državnih tijela da pojednostave administraciju prema poduzetnicima što će pospješiti njihov rad i osigurati razvoj poslovanja. Opći je zaključak panelista da gospodarstvo želi poslovati odgovorno i sustavno raditi na implementaciji praksi društveno odgovornog poslovanja, ali zakonodavni okvir mora biti poticajan i stvoriti okruženje u kojem se odgovorno poslovanje adekvatno vrednuje, a uvjeti poslovanja su jasni i jednaki za sve. Za DOP nema alternative jer je ono temelj održivog razvoja – zaključak je svih panelista.


Nakon toga uslijedila je dodjela nagrada Kapital Networka, poslovne televizije. Posebnom nagradom za društveno najodgovorniju hrvatsku kompaniju nagrađen je Ericsson Nikola Tesla te je nagrada uručena predsjednici kompanije.


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle