Search
Hrvatska
Aktivnosti u međunarodnim tijelima 
Ericsson Nikola Tesla sudjeluje u standardizaciji upravljanja elektroničkim zapisima

Naš predstavnik i višegodišnji član Document Lifecyle Management Foruma (DLM Forum), Marko Lukičić, iz jedinice ICT rješenja za segment industrije i društva, primljen je kao punopravni član u MoReq Governance Board (MGB), odbor DLM Foruma zadužen za razvoj specifikacije MoReq, vezane uz oblikovanje elektroničke uprave u Europskoj uniji.


DLM Forum je osnovan 1996. godine na temelju odluke Europske komisije o uspostavi multidisciplinarnog tijela zaduženog za istraživanje, promoviranje i implementiranje mogućnosti i načina povećanja suradnje na području elektroničkih arhiva pojedinih članica Europske unije, ali i na razini same unije.

Početkom 2008. godine DLM Forum objavljuje drugu verziju specifikacije MoReq, odnosno standard MoReq2. Standard ima veliku ulogu u oblikovanju elektroničke uprave u Europskoj uniji, pa tako i u Hrvatskoj. U sklopu niza aktivnosti vezanih uz izgradnju elektroničke uprave u Republici Hrvatskoj, Središnji državni ured za e-Hrvatsku je zadnjih godina pokrenuo standardizaciju i uspostavu infrastrukture koja će imati ulogu informatičke okosnice elektroničke uprave. Upravo je standard MoReq2 prepoznat kao temelj standardizacije uredskog poslovanja koja se nastoji formalizirati kroz rad Foruma e-Ured, tijela osnovanog od strane Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, unutar kojeg Ericsson Nikola Tesla također djeluje putem svog predstavnika.

 

Osnovne zadaće MGB-a su upravljanje razvojem budućih verzija standarda, prevođenje standarda na ostale jezike i održavanje testnog režima za MoReq certifikaciju. Marko Lukičić će biti zadužen za vođenje radne grupe za prevođenje te sudjelovanje u razvoju nove verzije standarda, MoReq2010.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle