Search
Hrvatska
Društvena odgovornost 
Ericsson pomaže Haitiju, a Ericsson Nikola Tesla poplavljenim područjima u Hrvatskoj

Velike katastrofe, poput potresa koji je u utorak, 15. siječnja pogodio Haiti ili prirodne nepogode kakve su aktualne poplave u Lici, dolini Neretve ili u još nekim krajevima Hrvatske, a koje na razini lokalne zajednice izazivaju trajne posljedice za tamošnje stanovništvo, povod su za konkretnu pomoć ugroženima s globalne i lokalne razine.

 

Tako je Ericsson u okviru svog globalnog programa pomoći ugroženim područjima odlučio pomoći teško pogođenom Haitiju putem telekomunikacijske opreme (sustav Mini GSM i telefoni pomoći će spasilačkim ekipama) te telekomunikacijskim stručnjacima kao volonterima na terenu.

 

Naime, Organizacija Ujedinjenih Naroda je uputila molbu Ericssonu (NASDAQ:ERIC) za raspoređivanje Ericssonovog Interventnog tima za pružanje pomoći spasilačkim ekipama na katastrofom pogođenom Haitiju. Ericsson ima 20 volontera koji su spremni za akciju i ovom će trenutku na traženo područje poslati njih četvero. Svi su oni stručnjaci za telekomunikacije pa će raditi na uspostavljanju mini GSM-sustava smještenog u kontejneru i tako omogućiti komunikaciju na tom području. Osoblje i oprema će stići u Haiti koristeći prijevoz UN-a. Tijekom 2009. godine, Ericssonov interventni tim je pružio pomoć spasilačkim ekipama u Kongu, Sudanu, Indoneziji i Filipinima. Ericssonov interventni tim je organiziran 2000. godine kao rezultat uvjerenja koje vlada u Ericssonu da su stručnjaci za telekomunikacije neophodni tijekom uklanjanja posljedica prirodnih katastrofa pa je iz tog razloga organizirano partnerstvo s međunarodnim organizacijama kao što je UN.


Paralelno s ovim aktivnostima na globalnoj razini, Ericsson Nikola Tesla, hrvatska kompanija koja djeluje u sastavu Ericssonove korporacije, je u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem odlučila pomoći da se umanje posljedice poplava na području sliva Neretve i Like. Prema stručnom mišljenju ekipa Hrvatskog Crvenog križa, koje se nalaze na terenu voda se polako povlači pa je potrebno što prije omogućiti povratak u normalne tokove života te što prije isušiti dosada poplavljene prostore.

 

U tom kontekstu Ericsson Nikola Tesla je za potrebe Hrvatskog Crvenog križa s namjenom korištenja na poplavljenim područjima kupio veći broj aparata za isušivanje i agregata za napajanje isušivača u područjima u kojima se opskrba električnom energijom nije normalizirala. Donirani će isušivači i agregati odmah biti upućeni na područja koja su pogođena poplavama. Navedena oprema će se kao trajno vlasništvo Hrvatskog Crvenog križa i ubuduće koristiti u sličnim situacijama.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle