Search
Hrvatska
Ericsson Nikola Tesla uspješan na Telecom Areni 
LTE u fokusu

Šesta po redu regionalna konferencija o elektroničkim komunikacijama, Telekom Arena 2010, održana je 1. ožujka 2010. u Zagrebu, u hotelu Westin. Kamo ide telekom tržište, što je potrebno da ono da snažan poticaj gospodarskom razvoju te razvoju digitalnog društva, usmjerenog na odgovorno poslovanje i održivi razvoj; teme su programa kojeg su pratili predstavnici telekom industrije iz Hrvatske i zemalja okruženja.

Poseban interes ostvarile su rasprave o regulatornom okviru EU u sljedećem razdoblju, planovima EU do 2015. godine u razvoju digitalnog društva, promjenama na hrvatskom telekom tržištu te planovima za 2010. i 2011. godinu. Sugovornici u tom bloku izlaganja bili su visoki predstavnici  Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije, Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku i operatora.


U stručnom dijelu konferencije koji se bavio pitanjem uvođenja LTE, četvrte generacije mobilne telefonije, Ericsson Nikola Tesla sudjelovao je s vrlo zapaženom prezentacijom i sudjelovanjem u panelu Milana Živkovića, direktora strategije, marketinga i razvoja poslovanja. U prezentaciji i panelu objašnjena je potreba za LTE tehnologijom sa strane krajnjeg korisnika i iskustva koji isti želi te je ukazano na novu ulogu operatora kao i potrebu za novim poslovnim modelima. Naznačene su potrebe za frekvencijskim spektrom i ekonomska učinkovitost korištenja potencijalnih segmenata spektra odnosno potrebna ulaganja operatora u ovisnosti o spektru. Istaknute su ekonomske i tehnološke prednosti LTE  kao efikasnije tehnologije koja omogućava znatno veće kapacitete i brzine prijenosa te je naglašena vodeća pozicija Ericssona u trenutnim implementacijama LTE.


Predsjednica Ericssona Nikole Tesle, Gordana Kovačević, sudjelovala je u tradicionalnoj panel diskusiji predsjednika i članova uprave kompanija iz ICT sektora. Tema panel diskusije bila je "Održivi i odgovorni sektor - kako  ICT može pomoći  u razvoju društva te kako može zaštititi okruženje?". Istaknula je ulogu ICT u razvoju društva, prednost ICT industrije kao pokretača razvoja cjelokupne industrije i društva, ulogu u povećanju konkurentnosti, efikasnijeg poslovanja i komunikacije unutar poslovnog sektora, poslovnog sektora s državnim institucijama te korisnika s državnim institucijama. Predsjednica kompanije podcrtala je nužnost daljnjeg razvoja fiksne i mobilne infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu kao nužne okosnice za nove usluge. Istaknula je da reforma društva i državne administracije moraju ići zajedno s informatizacijom velikih infrastrukturnih sustava, ali i nužnost kvalitetnog upravljanja velikim projektima. Hrvatska se mora opredijeliti oko prioritetnih sektora i aktivnosti, među kojima svakako treba biti i ICT industrija, i to ne kao box moving ispostavu uvoznika informatičke opreme i softvera nego kao industriju u kojoj postoje razvojno-istraživački i drugi stručni centri koji proizvode znanje za globalno tržište. Predsjednica je podsjetila na minoran direktni utjecaj ICT-a na okoliš i podcrtala da implementacija ICT rješenja u drugim vertikalama može znatno, procjene su i za trećinu, smanjiti emisiju ugljičnog dioksida.

 
Uz navedeno, značajnu programsku zastupljenost imala je i digitalna televizija i digitalni marekting, a dat je i kratki pregled događanja s netom završenog skupa „Mobile World Congress 2010.“ u Barceloni.


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle