Search
Hrvatska
Konferencija e-Croatia in e-Europe 
Korak bliže cilju

Konferencija e-Croatia in e-Europe održana je u petak, 10. prosinca 2004., u Sheratonu u organizaciji Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, Švedskog veleposlanstva, Švedske trgovačke komore i kompanije Ericsson Nikola Tesla. Cilj ovoga skupa bio je omogućiti razmjenu iskustava u primjeni informacijsko-komunikacijske tehnologije u Švedskoj i Hrvatskoj kako bi se uspostavila mreža kontakata unutar političkoga, poslovnog i znanstvenog okruženja. Tijekom Konferencije ispunjene prezentacijama strategija i konkretnih oglednih primjera iz prakse, posebno značajnim doimale su se riječi podrške stručnjaka i ljudi ključnih u procesu donošenja odluka o načinima na koje informacijsko-komunikacijske tehnologije mogu pridonijeti bržem ulasku Hrvatske u Europu. Skup je na samom početku pozdravio dr. Ivo Sanader, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, zahvalivši organizatorima na naporima koje su uložili da na jednom mjestu okupe hrvatske i švedske stručnjake i predstavnike relevantnih organizacija. Premijer je Konferenciju ocijenio i vrijednom prilikom za analizu naših vlastitih iskustava na području e-government projekata. Uspješno pridruživanje Europskoj uniji zahtijeva sveobuhvatnu reformu različitih aspekata društveno-političkoga života, a jedan od njih odnosi se na osiguravanje preduvjeta za učinkovitu implementaciju informacijsko-komunikacijskih tehnologija u rad državotvornih tijela, naglasio je hrvatski premijer. Švedski veleposlanik u Hrvatskoj, Sture Theolin, naglasio je da Švedska želi pomoći Hrvatskoj pri izgradnji kvalitetnih e-government rješenja.

Predsjednik kompanije Ericsson Nikola Tesla, Åke Enell, u svom je obraćanju prisutnima naglasio da su za uspjeh e-Croatia naročito bitno znanje i natjecateljski duh te je dodao: "Jedan od najznačajnijih prioriteta Ericssona Nikole Tesle je stvaranje preduvjeta za boljitak u Hrvatskoj. Hrvatska ima veliki potencijal i svi zajedno moramo ustrajati na ovome putu. Zaposlenici Ericssona Nikole Tesle posjeduju znanje i žele ga iskoristiti za prosperitet Hrvatske. Sve vas pozivam da doprinesemo hrvatskom društvu svojom profesionalnošću, predanošću te dijalogom sa svim sudionicima ovoga procesa."

Ericsson Nikola Tesla kao suorganizator konferencije e- Croatia in e-Europe te kao društveno odgovorni poduzetnik želi sustavnim ulaganjem u znanje i nove tehnologije ubrzati ne samo svoj poslovni razvoj, već i napredak Republike Hrvatske u suvremeno informacijsko društvo - društvo znanja. U tim nastojanjima su Središnji državni ured za e-Hrvatsku, Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u Hrvatskoj i Švedska trgovačka komora cijenjeni kompanijini partneri u suradnji s kojima je nedavno i upriličena konferencija o "e-putu" Hrvatske u Europsku uniju.

Konferencija je okončana konstruktivnom panel diskusijom na temu "ICT kao pokretač razvoja hrvatskoga društva i izvoza" te pravim osvježenjem za gledatelje, prezentacijom-igrokazom rješenja Ericssona Nikole Tesle za e-zdravstvo. U panel diskusiji sudjelovali su Miroslav Kovačić, tajnik pri Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku, Gordana Kovačević, potpredsjednica Ericssona Nikole Tesle, Darko Marinac, predsjednik Podravke, prof. dr. Ignac Lovrek i prof. dr. Vedran Mornar s FER-a te prof. dr. Dragan Čišić s Pomorskoga fakulteta iz Rijeke i izazvala je poprilično zanimanje prisutnih. Tijekom panel diskusije sudionici su u interakciji s publikom razmatrali različite praktične aspekte uspostave e-government procesa u Hrvatskoj.
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle