Search
Hrvatska
Poslovanje Dioničkoga društva Ericsson Nikola Tesla u prvih devet mjeseci 2004. godine 
Rezultati u skladu s planom
Osnovne značajke:
- Knjižene narudžbe u prvih devet mjeseci iznose 1.345,8 milijuna kuna, što je porast za 33% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
- Prihodi od prodaje u iznosu od 1.044,2 milijuna kuna manji su za 2,7% u odnosu na isto razdoblje 2003. godine.
- Operativni troškovi manji su u odnosu na isto razdoblje 2003. godine, što je rezultat manjih rezervi za potraživanja od kupaca, povećane naplate ranije otpisanih potraživanja te mjera koje se provode u sklopu Programa unaprjeđenja troškovne učinkovitosti.
- Operativna dobit iznosi 152 milijuna kuna, što predstavlja porast od 21,7% u odnosu na rezultat ostvaren tijekom prvih devet mjeseci prošle godine.
- Financijski prihodi manji su u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznose 8,4 milijuna kuna.
- Dobit prije oporezivanja iznosi 165,7 milijuna kuna, što je porast od 16% u odnosu na dobit prije oporezivanja ostvarenu u istom prošlogodišnjem razdoblju.
- Neto dobit iznosi 132,6 milijuna kuna.
- Novčani tok iz poslovnih aktivnosti je pozitivan te iznosi 178 milijuna kuna.
Glavne značajke djelovanja kompanije Ericsson Nikola Tesla tijekom prvih devet mjeseci 2004. su stabilnost i poslovni rast. Ericsson Nikola Tesla u prva tri ovogodišnja tromjesečja ostvario je sve što je za to razdoblje bilo planirano, a u nekim je parametrima poslovanja i nadmašio očekivanja.
Zabilježen je rast knjiženih narudžbi u usporedbi s rezultatima ostvarenim tijekom prvih devet mjeseci 2003., što je rezultat velikoga broja ugovora sklopljenih u zemljama bivšega Sovjetskog Saveza, npr. u Rusiji, Bjelorusiji i Kazahstanu. Neto prodaja nešto je niža od neto prodaje ostvarene u prvih devet mjeseci prošle godine, ali je iznad planirane. Operativna dobit povećana je u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a to je poglavito rezultat povećane svijesti o potrebi unaprjeđenja troškovne učinkovitosti te poboljšane naplate ranije otpisanih potraživanja. Kao posljedica negativnih tečajnih razlika financijska dobit niža je no prošlogodišnja financijska dobit ostvarena od početka godine do kraja rujna. Kao značajan izvoznik komunikacijskih rješenja, usluga i sustava Ericsson Nikola Tesla u svoje poslovanja mora uključiti i parametar tečajnih razlika. Novčani tok iz poslovnih aktivnosti ostvaren do kraja rujna ove godine je pozitivan te iznosi 178 milijuna kuna.
Prema ostvarenoj neto prodaji najznačajnija kompanijina tržišta su Hrvatska i Rusija. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine značajan rast prodaje zabilježen je na tržištima Bosne i Hercegovine, Sudana i Moldavije.
U daljnjem poslovanju kompanija planira značajna gotovinska sredstva uložiti u razvoj poslovanja, prvenstveno kada je riječ o novim tržištima (npr. Afrika), koja su trenutačno dosta rizična, ali s obzirom na niski postotak penetracije komunikacijskih usluga i široke mogućnosti za unaprjeđenje telekomunikacijske infrastrukture, otvaraju niz prilika za nove poslove. Također, planiraju se i investicije u nove tehnologije, kao što su sustavi, usluge i rješenja treće generacije, te nove kupce i istraživačko-razvojne programe.
Kompanijske komunikacije Ericsson Nikola Tesla
Ericsson svojom vodećom ulogom u kontinuiranom tehnološkom razvoju oblikuje budućnost komunikacija koje se temelje na mobilnom i širokopojasnom Internetu. Isporučujući svoja kreativna komunikacijska rješenja u više od 140 zemalja svijeta, Ericsson potiče stvaranje moćnih globalnih komunikacijskih kompanija.
Ericsson Nikola Tesla, kao sastavni dio Ericssona i globalnih telekomunikacija, kompanija je okrenuta suvremenim načinima komuniciranja. Aktivnosti kompanije obuhvaćaju razvoj i istraživanje, dizajn cjelovitih komunikacijskih rješenja te usluge u području višeuslužnih i mobilnih mreža najnovijih generacija, uključujući i mobilni Internet.
Osobe za kontakt:
Mediji:
Snježana Bahtijari
Direktorica Kompanijskih komunikacija
Ericsson Nikola Tesla
Krapinska 45, 10 000 Zagreb
Tel.: +385 1 365 4556
Fax: +385 1 365 3156
Mobile: +385 91 365 4556
mailto:snjezana.bahtijari@ericsson.com
Investitori:
Orhideja Gjenero
Menadžer za odnose s investitorima
Ericsson Nikola Tesla
Krapinska 45, 10 000 Zagreb
Tel.: +385 1 365 4431
Fax: +385 1 365 3156
Mobile: +385 91 365 4431
mailto:orhideja.gjenero@ericsson.com