Search
Hrvatska
Međunarodna konferencija "Strana ulaganja za rast hrvatskog gospodarstva" 
Možemo konkurirati jedino znanjem i kvalitetom

Druga Međunarodna konferencija "Strana ulaganja za rast hrvatskog gospodarstva", održana u Cavtatu 23. listopada u organizaciji Agencije za promicanje izvoza i ulaganja (APIU) Vlade Republike Hrvatske, okupila je veliki broj stručnjaka iz različitih područja gospodarstva, a sudjelovali su i predstavnici Ericssona Nikole Tesle.


Cilj konferencije bio je jasan - promicati prednosti Hrvatske u inozemstvu kao poželjnog ulagačkog odredišta, predložiti mjere za unaprjeđenje ulagačkog okruženja te pružiti usluge stranim investitorima pri realizaciji ulagačkih projekata.


Glavne teme konferencije bile su: Poboljšanje investicijske klime i izgradnja imidža Republike Hrvatske kao poželjne ulagačke destinacije; Primjer uspješnih ulaganja u Republici Hrvatskoj - iskustva investitora u njihovoj realizaciji; dvije teme fokusirane na sektore budućnosti, Mogućnost razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologija i poslovnih usluga te Mogućnost razvoja biotehnologije u Republici Hrvatskoj te Novi modeli i usluge za razvoj greenfield projekata (ili jasnije rečeno javno-privatnih partnerstva).

 

U okruglom stolu koji se bavio jednim od sektora budućnosti - mogućnostima razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologija i poslovnih usluga u RH - sudjelovala je i predsjednica Ericssona Nikole Tesle, Gordana Kovačević, uz Ivana Vidakovića, glavnog direktora IBM Hrvatska, Vedrana Mornara, dekana FER-a te Dalibora Marijanovića, voditelja programa IRCRO.


Koliko su informacijsko-komunikacijske tehnologije i usluge globalno ekspanzivno područje rasta govore iznesena predviđanja da će do 2010. godine u svijetu sedam milijuna novih radnih mjesta kreirati nanotehnologija, tri milijuna biotehnologija, a jedan i pol milijuna radnih mjesta ICT područje. Da su mladi već sada svjesni novih trendova pokazuju podaci da na globalnoj razini 27 posto studenata upisuje fakultete prirodnih znanosti, u Americi je to 17 posto, a u Kini čak 52 posto. Kada je riječ o Hrvatskoj, ona u ICT području teško može konkurirati nižim troškovima, ali može znanjem i kvalitetnom, obrazovanom radnom snagom. Kako će se naša zemlja snaći u tim globalnim trendovima ovisi ponajprije, složili su se sudionici okruglog stola, o ulaganju u obrazovanje i jačem povezivanju sveučilišta i ICT industrije.


"Ne možemo govoriti o društvu znanja kojem težimo u Hrvatskoj bez razvijenog ICT sektora koji, osim proizvodnje hardvera, mora biti fokusiran na sistemsku integraciju kao i na istraživanje i razvoj usmjeren na izvoz. Jedan od najboljih primjera je Ericsson Nikola Tesla, kompanija u koju su uložili švedski investitori upravo zbog kvalitetnih i fleksibilnih stručnjaka. Danas naši stručnjaci imaju dostup globalnom znanju, rade u međunarodnim timovima i na inovativnim područjima, a ostajući u zemlji, pridonose izgradnji društva znanja u Hrvatskoj. Od iznimne je važnosti da u sustavni razvoj ICT-a, strateški važnog područja, budu uključeni svi - od Vlade, sveučilišta i gospodarstva", poručila je G. Kovačević."

 

D. Kovačević