Search
Hrvatska
Ericsson Nikola Tesla na Regionalnom ekonomskom forumu CEFTA-e 
Poticaj intenziviranju gospodarskih odnosa članica

U Zagrebu se od 13. do 15. studenog 2008. godine održavao Regionalni ekonomski forum zemalja članica Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA ). Forum je organiziran  pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, Vijeća ministara BiH, Ministarstva trgovine i industrije Kosova, Privredne i industrijske komore Kosova, Vlade Federacije BiH i drugih državnih institucija i poslovnih asocijacija zemalja članica CEFTA.

 

Sudionici Foruma bili su poslovni ljudi, vlasnici kapitala, predsjednici uprava, top menadžeri, predstavnici vlada i resornih ministarstava, predstavnici državnih agencija i fondova i predstavnici akademske zajednice iz zemalja članica CEFTA: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Moldavije i Srbije, te iz preostalih zemalja jugoistočne Europe: Bugarske, Grčke, Rumunjska , Slovenije i Turske.

 

Više od dvije stotine sudionika raspravljalo je  o temi "Trgovina i komunikacije bez granica – kvalitetnija suradnja i brži ekonomski razvoj" sa pod-temama, odnosno okruglim stolovima o trgovini, energetici i ekologiji, financijama, bankarstvu, poljoprivredi i hrani, telekomunikacijama, lokalnom i regionalnom razvoju. Cilj foruma bio je unaprjeđenje ekonomske i trgovinske suradnje između zemalja članica CEFTE, te ubrzaniji regionalni razvoj potaknut novim poduzetničkim idejama, inicijativama i investicijama. Forum CEFTA bio je prilika za sve kompanije, poslovne asocijacije i institucije da ostvare nove kontakte i suradnju u cilju unaprjeđenja vlastitih poslovnih aktivnosti i tržišnog pozicioniranja.

 

Dubravko Radošević, savjetnik Predsjednika RH za gospodarstvo, koji je u ime predsjednika Stjepana Mesića sudjelovao  na Forumu, naglasio je da zemlje CEFTA-e trebaju povećati ukupnu robnu razmjenu i razmjenu usluga. Potencijali za to su veliki, smatra Radošević, jer je lakše trgovati unutar regije zbog dostižnijih standarda od onih koji vrijede u EU, kao i zbog pada potražnje koji se u EU-u očekuje zbog krize.

 

Mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikola Tesla sudjelovala je u radnom djelu Foruma kada se raspravljalo o temi: „Prednosti i prepreke poslovanja u Regiji“.  U svojoj prezentaciji osvrnula se na promjene u globalnom okruženju kojima su izloženi gospodarski subjekti u Jugoistočnoj Europi te ukazala na temeljne prepreke za razvoj gospodarstva, koje su zajedničke svim članicama CEFTE, i na moguće perspektive razvoja. Kao svojevrstan ključ pozitivne regionalne integracije u širi europski okvir posebno je naglasila  znanje, inovativnost te otvorenost novim idejama. Na primjeru Ericssona Nikole Tesle, vodeće ICT kompanije u regiji, predsjednica kompanije prikazala je konkretne projekte u kojima nove informacijsko-komunikacijske tehnologije osiguravaju povećanje konkurentnosti svih gospodarskih grana nacionalnih ekonomija, a time i uspješnosti regije u cjelini.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle