Search
Hrvatska
Društvena odgovornost 
Ericssonova mobilna rješenja pomažu ženama širom svijeta

Uoči Međunarodnog dana žena navest ćemo par primjera Ericssonovih aktivnosti usmjerenih na zdravstvenu pomoć ženama, kao i pomoć u području poboljšanju društveno-ekonomskog statusa žena. Za ove se namjene koristi mobilna telefonija te širokopojasni pristup Internetu velike brzine.

 

Ericsson podupire zaštitu i promociju ljudskih prava (koja uključuju i jednakost spolova) svojim sudjelovanjem u organizacijama poput Inicijative poslovnih lidera u području ljudskih prava (Business Leaders Initiative on Human Rights). Također na razne načine koristi mobilnu tehnologiju za poboljšanje stanja ljudskih prava u svijetu (poput prava na zdravlje, prava na obrazovanje i prava na sigurnost), posebice na tržištima u razvoju.

 

Australski operator Telstra podržava Vladin program mamografskih pregleda, pod nazivom BreastScreen Victoria, uz pomoć integriranog Ericssonovog HSPA/WCDMA rješenja "s kraja na kraj". Ovaj program nudi besplatni pregled svim ženama od 50 do 69 godina svake druge godine u ruralnim dijelovima australske države Viktorije, što pomaže značajnom smanjenju smrtnosti od raka dojki. Ova usluga osigurava slanje digitalnih mamograma putem Telstrine Next G mreže iz 40 ruralnih središta i 23 mobilne lokacije širom Viktorije radiolozima u gradskim klinikama što omogućuje brzu dijagnozu i eventualnu liječničku pomoć.


Gramjyoti Rural Broadband Project u Indiji omogućio je širokopojasni pristup Internetu temeljen na WCDMA/HSPA tehnologiji u 18 sela i 15 gradova u pokrajini Tamil Nadu. Projekt indijskim građanima nudi lokalni online pristup uslugama telemedicine, glasovnih i video poziva, kao i uslugama e-državne uprave. Uz telemedicinu žene mogu jednostavno i redovito obavljati zdravstvene preglede. Usluge e-državne uprave omogućuju prijavu rođenja djeteta i dobivanje dokumenata što djetetu osigurava zdravstvene usluge i obrazovanje. Ovime se izbjegava i dugotrajno putovanje do većeg središta u kojem se ove službe nalaze.


Grameen Telecom Village Phone Project nudi bolji ekonomski položaj ženama u Bangladešu tako što im omogućuje četiri puta veću zaradu od nacionalnog prosjeka. Poduzetnice koje sudjeluju u ovome projektu dižu kredite za mobilne uređaje, a otplaćuju ih novcem koji dobiju od suseljana za telefonske usluge. Tako one iznajmljuju telefone, primaju pozive i šalju poruke. Telefonske usluge također omogućuju seljanima dostup do hitne službe, zdravstvenih usluga te informacija o tržištu poljoprivrednim proizvodima.


Ericsson Nikola Tesla također u svojim aktivnostima promiče prava žena i ravnopravnost spolova. Kompanija je dobitnica priznanja za ravnopravnost spolova i promicanje uloge žena u ICT industriji u Republici Hrvatskoj, a nositelj je i Ericssonove europske nagrade za jednakost spolova. Kompanija je također dobitnik nagrade "Tvrtka - prijatelj obitelji" dodijeljene od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle