Search
Hrvatska
Ericsson Nikola Tesla inovacijski partner projekta Gazele 
Izabrane najuspješnije gazele Grada Zagreba i Središnje Hrvatske

U zagrebačkom Sheratonu održana je 28. listopada dodjela priznanja najuspješnijim gazelama Grada Zagreba i Središnje Hrvatske. Uz niz drugih kriterija, osnovni je kriterij za rangiranje tvrtki koje se nazivaju gazelama stopa rasta ukupnih prihoda umanjenih za prihode/dobitke od prodaje dugotrajne imovine, od dividendi i udjela u dobiti te od prodaje dionica i poslovnih udjela između 2005. i 2007. godine, koja mora iznositi najmanje 30 posto. Uz navedeno tvrtka ne smije brojiti više od 1000 zaposlenika. U Gradu Zagrebu najuspješnija gazela je Profectus sa stopom rasta od 1.257,9%, a u Središnjoj Hrvatskoj to je Trgoingrad sa stopom od 416,8%. Ericsson Nikola Tesla je inovacijski partner projekta Gazele.


Predsjednica uprave i glavna urednica Business.hr-a Đurđica Klancir  predstavila je projekt pritom navodeći kakav je značaj ovakvih tvrtki za hrvatsko gospodarstvo. Ilustrativan je podatak da su gazele, koje čine nešto više od dva posto poduzetnika u Hrvatskoj, zaslužne za više od četvrtine novostvorenih prihoda, neto dobiti i novostvorenih radnih mjesta cjelokupnog hrvatskog gospodarstva između 2005. i 2007. godine. Partneri ovoga projekta predstavili su svoja rješenja i proizvode koji, između ostaloga, gazelama omogućuju da budu tu što jesu.


Važnu ulogu kod ovakvih tvrtki ima inovativnost i ICT tehnologija pa se Boris Drilo, direktor inovacija, marketinga i razvoja portfelja, koji je predstavljao Ericsson Nikolu Teslu na prezentacijskom dijelu ovog događanja, usredotočio upravo na ovaj segment. U svom izlaganju pod nazivom „Uloga ICT-a u stvaranju novih vrijednosti“ istaknuo je značaj ICT-a u poslovanju poduzeća. Kvalitetno upravljanje ICT-om dovodi do stvaranja novih vrijednosti i smanjenja složenosti procesa te u konačnici do boljih financijskih rezultata. Posebice je istaknuo golemo iskustvo Ericssona Nikole Tesle u upravljanju ICT-om kao strateškom funkcijom kompanije te u prvim  implementacijama ERP (Enterprise resource planning), IP PBX sustava, BPM (Business process management) / ECM (Enterprise content management) rješenja u Hrvatskoj upravo u ovoj kompaniji. Predstavio je i niz proizvoda, rješenja i aplikacija za elektroničko poslovanje razvijenih ili adaptiranih od strane stručnjaka Ericssona Nikole Tesle za specifične potrebe poslovanja ENT. Navedimo samo  IP PBX sustav, aplikacije za putne naloge, autorizaciju, odobravanje, prijavu inovacija i upravljanje ljudskim potencijalima, kao i Filenetovo rješenje za upravljanje poslovnim sustavima. Na kraju prezentacije predstavio je područja rada kompanije u ovome segmentu te istaknuo spremnost Ericssona Nikole Tesle da i gazelama pomogne u ostvarivanju još boljih rezultata poslovanja kroz projekte sistemske integracije.