Search
Hrvatska
Ericssonove inovacije 
„Zelena“ energija donosi mobilnu telefoniju milijardama ljudi

Ericsson predviđa da će do 2013. godine biti oko 6.5 milijardi mobilnih korisnika u svijetu, što predstavlja značajnu razliku u odnosu na današnjih 3,7 milijardi. Oko 90 posto rasta očekuje se s tržišta u razvoju u kojem preko pola stanovništva živi izvan gradova. Izgradnja mobilnih mreža u ruralnim područjima u kojima nema energetske mreže ili ona nije pouzdana, nameće nove izazove.

 

Kako mobilna telefonija doseže milijarde novih korisnika, stanovnici iz područja koja se nikad nisu služila komunikacijskim uslugama uskoro će biti dio umreženog društva. Pouzdani pristup troškovno učinkovitoj energetskoj opskrbi dugo je vremena predstavljao značajnu prepreku telekomunikacijskim operatorima pri ponudi usluga izvan naseljenijih područja. Izgradnja uobičajene električne mreže često nije bila moguća i zbog geografskih razloga te razloga vezanih uz brigu o okolišu.

 

Iz navedenih razloga, Ericsson kontinuirano radi na razvoju i tržištu nudi energetski učinkovite proizvode s naglaskom na optimizaciju energije širom mreže. Ovo operatorima omogućuje razvoj i isporuku pristupačnih i održivih komunikacijskih usluga na tržištima zemalja u razvoju, uz istovremeno profitabilno poslovanje.

 

Energija vjetra jedan je od primjera alternativnog energetskog izvora za napajanje mobilnih mreža koje nisu povezane na električnu mrežu. Ericsson je u 2007. godini uveo biogorivo, a 2000. godine je bio prvi isporučitelj telekomunikacijskih rješenja koji je omogućio solarno napajanje u mobilnoj mreži marokanskog operatora.

 

Razvoj „zelenih“ rješenja za izgradnju i napajanje mobilnih mreža ključ je za dovođenje komunikacijskih usluga milijardama ljudi. Dobrobiti ovakvih rješenja nisu samo u troškovno učinkovitom poslovanju operatora koji ih uvode već i u pozitivnom utjecaju na okoliš, s obzirom da je manje fosilnih goriva potrebno za rad mobilnih mreža.

 

Cjelokupna vijest uz druge priloge nalazi se na http://www.prnewswire.com/mnr/ericsson/35990/

 

Fotografije alternativnih energetskih izvora možete vidjeti na:
http://www.ericsson.com/ericsson/press/photos/alternative_energy.shtml

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle