Search
Hrvatska
Mobile World Congress u Barceloni 
Mobilni broadband za opći prosperitet društva

Mobile World Congress koji se u Barceloni održava od 11. do 14. veljače okupio je najviše predstavnike mobilne industrije, od mobilnih operatora i davatelja sadržaja do isporučitelja komunikacijskih rješenja.


Važni sudionik ovoga skupa, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson Carl- Henric Svanberg na kongresu je naglasio da širenje mobilnog širokopojasnog pristupa koristi društvu u cjelini, poduzećima i individualnim korisnicima. Dodao je da je 2007. godina bila ključna za proboj mobilnog broadbanda u najšire korisničke krugove, kao i da se televizija sve manje prati na klasični način bez mogućnosti interakcije, a sve više postaje prilagođena individualnim preferencijama korisnika uz sudjelovanje samoga gledatelja. Vezano uz najznačajnije mobilne tehnologije koje omogućuju atraktivne nove usluge dodao je: "Tijekom 2007. godine 3G i HSPA nastavljaju se značajno širiti. Trenutno je 174 HSPA mreže u komercijalnom radu u 76 zemalja, od kojih većina radi brzinom od 3,6 Mbps ili više. HSPA je prirodna evolucija za GSM/WCDMA tehnologiju koja se koristi u preko 86 posto mobilnih mreža u svijetu danas. WCDMA korisnika (uključujući HSPA) je trenutno oko 180 milijuna, a svaki mjesec pristupa novih 6,5 milijuna korisnika."

Svjetski prvijenac: LTE poziv s kraja na kraj

Ericsson je na kongresu predstavio svjetski prvijenac - LTE (Long-Term Evolution - sljedeća generacija standarda za mobilne mreže) poziv s kraja na kraj, uz pomoć ručnih računala razvijenih od strane Ericsson Mobile Platforms. LTE predstavlja novu razinu korisničkog iskustva uz uzlaznu i silaznu vezu od čak 25 Mbps. Ovo omogućuje besprijekorni rad zahtjevnih aplikacija poput mobilnih video sadržaja, blogova, naprednih igara, multimedijske telefonije te profesionalnih usluga. LTE je sukladan postojećim mobilnim sustavima, a operatorima omogućuje skalabilni razvoj te troškovnu učinkovitost. Ericsson je također objavio da ga je vodeći japanski mobilni operator NTT DoCoMo izabrao za projekt razvoja LTE baznih stanica.

 

Više informacija o kongresu


Kompanijske komunikacije Ericssona nikole Tesle