Search
Hrvatska
Širenje mobilne mreže 
Ericsson, Zain i GSMA pomažu ribarima na Viktorijinom jezeru

Oko 200,000 ribara s Viktorijinog jezera uskoro će moći mobilno komunicirati. Ovo za njih predstavlja veliku pogodnost s obzirom da na ovom jezeru (drugo slatkovodno jezero po veličini u svijetu) 5,000 ljudi svake godine pogiba zbog nevremena ili piratstva. Panafrički mobilni operator Celtel, koji pripada Zain grupi i Ericsson će u inicijativi koordiniranoj od strane GSMA (vodeće svjetsko udruženje GSM mobilnih operatora) razvojnog fonda proširiti mobilnu mrežu po regiji uz Viktorijino jezero. Ovo će dovesti do većeg ekonomskog i društvenog razvoja lokalnih zajednica te potencijalno smanjiti smrtnost povezanu s ribarenjem na ovom jezeru.


Zain i Ericsson nadograđuju Celtelovu postojeću infrastrukturu te će izgraditi dodatnu 21 lokaciju s radio baznim stanicama i time osigurati dubinu pokrivenosti do 20 km unutar jezera. Ovaj će projekt trajati pola godine, a mobilna će mreža pokriti preko 90 posto zone ribarenja.


U projektu će se koristiti Ericssonov paket softvera koji osigurava više od dvostrukog dosega radio baznim stanicama te Ericssonov sustav za mobilno pozicioniranje koji će omogućiti lociranje ribara u nevolji uz pomoć mobilne mreže. Ericssonova rješenja za "zelene" bazne stanice, koja uključuju solarna i hibridna rješenja za napajanje električnom energijom omogućit će napajanje radio baznih stanica na udaljenijim otočnim područjima. Radi se i na uspostavljanju Regionalne službe za spašavanje te na dodatnim uslugama za ribare poput dobivanja informacija o trenutačnoj cijeni ribe na tržištu. Ova društveno odgovorna inicijativa temelji se i na solidnoj poslovnoj analizi gdje povećani broj pretplatnika i više podatkovnog prometa u mreži jamči održivost novih komunikacijskih mogućnosti u ovoj regiji.


Slike visoke rezolucije vezane uz ovo temu nalaze se na http://www.ericsson.com/ericsson/press/photos/lake_victoria.shtml


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle