Search
Hrvatska
eSkills week 2012 za seniore 
Pažljivi slušatelji
Utjecaj e-zdravstva na pojedinca i društvo

U okviru Europskog tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija, eSkills week 2012, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom ureda Predsjednika Republike Hrvatske i Vlade RH, posebna pažnja posvećena je i osobama treće životne dobi te njihovom razumijevanju novouvedenih e-usluga. Demografski trendovi starenja stanovništava sve su izraženiji na Starom kontinentu, ali i u našoj zemlji pa je vrlo važno i građanima u zrelim godinama približiti informacijsko-komunikacijske tehnologije i ukazati na novu kvalitetu života koju one donose.


Ljude koji puni entuzijazma i želje za novim znanjima uspiju dočekati svoje „zlatno doba“, životno iskustvo uči da ignoriranje novih trendova nikada nije prihvatljiva opcija. Stoga su se sudionici tribine SOVA Sveučilišta za treću životnu dob s velikim zanimanjem okupili u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zagreb na prezentaciji koja je povezala nove tehnologije i usluge sa zdravljem, temom na koju su umirovljenici izrazito usmjereni.


Darko Gvozdanović, menadžer i stručnjak kompanije Ericsson Nikola u području e-zdravstva, održao je 28.ožujka, kao dio programa za seniore, vrlo uspješno predavanje pod nazivom "Utjecaj e-zdravstva na pojedinca i društvo". Prezentacija je bila posebno prilagođena osobama treće životne dobi, natprosječnog obrazovanja te interesa za ovu aktualnu „zdravstveno-tehnološku“ temu. S obzirom na  profil sudionika, odluka o preko pola sata ostavljenih za pitanja slušatelja pokazala se dobrim izborom. Budući da je kompanija Ericsson Nikola Tesla, jedan od važnih sudionika procesa informatizacije hrvatskog zdravstva  i ujedno isporučitelj centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Hrvatske, tzv. CEZIH-a, proaktivni sudionici su iz gledališta, osim pitanja, iznijeli i čitav niz praktičnih primjera te dodatnih prijedloga usmjerenih čak i prema m-zdravstvu.


Uz kompaniju Ericsson Nikola Tesla koja je kao tehnološki lider i društveno odgovoran poduzetnik usmjerena na podizanje svijesti o nužnosti unapređenja informatičke pismenosti svih naših građana, suorganizator ovog događanja bilo je i Sveučilište za treću životnu dob Pučkog otvorenog učilišta Zagreb koje aktivno sudjeluje u EU projektima namijenjenima podizanju IT vještina starijih Europljana, a tijekom zadnjih desetak godina za život „punim plućima“ u suvremenom digitalnom društvu informatički je osposobilo preko dvije tisuće seniora.


S obzirom da je cijeli ovaj program nastao temeljem europske inicijative, uz građane Republike Hrvatske, od 26. do 30. ožujka svoju informatičku pismenost podiže preko 65 milijuna europskih građana u više od 35 zemalja.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle