Search
Hrvatska
Vijesti 2012. 
Studeni / Prosinac

[14.12.2012.] Kompanija Ericsson Nikola Tesla obilježila je završetak poslovne godine Božićnim domjenkom u velebnom zdanju Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu na kojem su, uz kulturni program, predstavljena tri najznačajnija društveno korisna projekta kompanije u 2012. godini.

[20.11.2012.] Prvu međunarodnu HeERO konferenciju na temu e-Poziva, nedavno održanu u Zagrebu, organizirala je Državna uprava za zaštitu i spašavanje, u suradnji s europskim organizacijama ERTICO – ITS Europe i EENA te partnerima u pilot projektu, Hrvatskim autoklubom i kompanijom Ericsson Nikola Tesla kao tehnološkim partnerom.

[14.11.2012.] Šesti ovogodišnji okrugli stol, u okviru projekta „Analiza zdravstvenog sustava“, održan 13. studenog u Hrvatskoj obrtničkoj komori, pokušao je odgovoriti na jedno od gorućih pitanja hrvatskog zdravstva: Jesu li bolnice osuđene na gubitke?

Listopad

[30.10.2012.] Ukupni prihodi od prodaje veći su 87% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kao rezultat porasta prihoda na tržištu Zajednice Neovisnih Država (ZND-u) i na Ericssonovom tržištu. Istovremeno prodaja na domaćem tržištu i tržištima u regiji bilježi pad što je posljedica nepovoljnih ekonomskih trendova, političkih previranja na tržištima u regiji te prolongiranja investicija naših kupaca.

[26.10.2012.] “Nastavila se dobra potražnja za uslugama i rješenjima podrške, a mreže su doživjele pad prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U Sjevernoj Americi prodaja u području mreža se razvija povoljno bez obzira na očekivani pad u CDMA području, a dijelovi Europe, Kine, Koreje i Rusije nastavljaju usporavanje”, kaže Hans Vestberg, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson.

[23.10.2012.] Studentice i studenti dvanaeste generacije međunarodnog Ljetnog kampa Ericssona Nikole Tesle i službeno su, 19. listopada završili za njih posebno pripremljen program usmjeren na rješavanje konkretnih izazova u aktualnim razvojno-istraživačkim projektima.

[19.10.2012.] Mr. sc. Nedžad Rešidbegović, generalni direktor BH Telecoma i mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, potpisali su ugovore o proširenju radijskog dijela mobilne mreže vezan uz GSM/UMTS tehnologije kao i proširenju fiksne mreže BH Telecoma. Ukupna vrijednost ugovorenih poslova je 81 milijun kuna.

[12.10.2012.] Grupa od preko 20 ruskih i ukrajinskih novinara posjetila je Hrvatsku, prikupljajući materijale vezane uz e/m-zdravstvo, a u našoj se kompaniji susrela s dr.sc. Rajkom Ostojićem, ministrom zdravlja i dr. Sinišom Vargom, ravnateljem HZZO-a te s Gordanom Kovačević, predsjednicom ETK i članovima menadžmenta.

[02.10.2012.] Povodom obilježavanja 30 godina uspješnog rada Ericssona Nikole Tesle u Splitu, održana je konferencija za novinare na kojoj su, uz mr.sc. Gordanu Kovačević, predsjednicu Ericssona Nikole Tesle, govorili  Anđelka Visković, zamjenica gradonačelnika Spita i dr.sc. Srđan Podrug, dekan FESB-a. Prvim zaposlenicima splitskog tima i zaslužnim partnerima dodijeljena su priznanja i zahvale.

Rujan

[28.12.2012.] Konferencija gradova i općina o učinkovitom upravljanju lokalnim ekonomskim razvojem okupila je više stotina zainteresiranih sudionika iz segmenta državne i lokalne uprave, znanosti, gospodarstva te iz neprofitnog sektora. Skup, kojem je nazočio i dr. sc. Ivo Josipović, predsjednik RH, u ime Ericssona Nikole Tesle je pozdravio Hrvoje Benčić direktor EP i rješenja za kupce.

[14.09.2012.] U okviru ovogodišnjeg međunarodnog Ljetnog kampa u Ericssonu Nikoli Tesli je 13. rujna održano posebno društveno događanje posvećeno boljem uključivanju studenata na tržište rada, u svakodnevno poslovno okruženje te njihovom dodatnom povezivanju s akademskom zajednicom i kompanijskim mentorima.

[14.09.2012.] Međunarodna znanstvena konferencija SoftCOM 2012  održana je u Splitu,  od 11. do 13. rujna. SoftCOM ove godine obilježava 20 godina postojanja, a za vrijeme njenog trajanja stručnjaci i znanstvenici iz 22 zemlje, među kojima su i stručnjaci iz Ericssona Nikole Tesle, imali su priliku sudjelovati u nizu stručnih radionica, tutorijala te na Gospodarskom forumu za područje ICT-a.

Srpanj / Kolovoz

[23.08.2012.] Vipnet je  izabrao Ericsson Nikolu Teslu za svog strateškog partnera u izgradnji mreže četvrte generacije mobilnih komunikacija (LTE). Ericsson Nikola Tesla postaje jedini isporučitelj najsuvremenije radio pristupne mreže Vipnetu, a ugovoreni poslovi su dio šireg petogodišnjeg strateškog ugovora Ericssona i A1 Telekom Austria grupe vezanog uz modernizaciju i nadogradnju austrijske i hrvatske mobilne mreže na LTE tehnologiju.

[18.07.2012.] Rostelekom, vodeći ruski pružatelj telekomunikacijskih usluga i dugogodišnji partner kompanije Ericsson Nikola Tesla, sastavnog dijela Ericssona, odabrao je nedavno ovu hrvatsku kompaniju za proširenje djelatnosti na nove pokretne mreže najsuvremenije  tehnologije te za dobavljača mreže za isporuku različitih sadržaja korisnicima.

Lipanj

[29.06.2012.] Rostelekom, vodeći ruski pružatelj telekomunikacijskih usluga i dugogodišnji partner kompanije Ericsson Nikola Tesla, sastavnog dijela Ericssona, odabrao je nedavno ovu hrvatsku kompaniju za proširenje djelatnosti na nove pokretne mreže najsuvremenije  tehnologije te za dobavljača mreže za isporuku različitih sadržaja korisnicima.

[28.06.2012.] Četvrti Liderov Klub izvoznika održan 28. lipnja u našoj kompaniji, otvorio je niz važnih tema posvećenih usuglašavanju pravila vezanih uz olakšice za istraživanje i razvoj sa stvarnim potrebama hrvatskih izvoznika. Među brojnim istaknutim sudionicima skupa, zapaženo izlaganje je održala i Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

[21.06.2012.] Sukladno Odluci o isplati dividende donesenoj na Glavnoj skupštini dioničkog društva Ericsson Nikola Tesla obavještavamo dioničare Društva da će se dividenda za poslovnu 2011. godinu isplatiti 28. lipnja 2012. godine.

[18.06.2012.] Osmi po redu simpozij IntSikt 2012, međunarodni forum za znanstvenike i inženjere čiji su interes informacijsko-telekomunikacijske tehnologije održan je početkom lipnja u Tuzli.

[13.06.2012.] Treća po redu konferencija o testiranju softvera ove godine održat će se 15. lipnja u Varaždinu u InfoKlubu (podrum) Fakulteta organizacije i Informatike, Pavlinska 2, s početkom u 17.00 sati. Ove godine bit će to mini konferencija s glavnim naglaskom na okrugli stol koji je posvećen obrazovanju testera softvera u Hrvatskoj.

[08.06.2012.] Ericsson je objavio drugi izvještaj o prometu i tržištu koji predviđa da će 2017. godine 85 posto svjetskog stanovništva biti pokriveno 3G mrežama. Polovica stanovništva bit će pokrivena 4G mrežama, broj korisnika pametnih telefona doseći će 3 milijarde, a globalni podatkovni promet bit će veći 15 puta.

[06.06.2012.] U utorak, 5. lipnja 2012. godine, održana je Glavna skupština Dioničkog društva Ericsson Nikola Tesla. Na Skupštini je bilo prisutno 85.273.300 kuna dioničkog kapitala, odnosno 64,04 posto ukupnog temeljnog kapitala Društva, što je bilo dovoljno za normalan rad Skupštine.

[05.06.2012.] Na okruglom stolu održanom 4. lipnja, posvećenom primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) i javno-privatnom partnerstvu u zdravstvu, većina prisutnih složila se da novi model koji uključuje jačanje preventive te daljnji razvoj informatizacije sustava uz unaprjeđenje kvalitete usluga ipak odražava promjenu pristupa i predstavlja značajan pozitivni pomak u organizaciji sustava.

Svibanj

[30.05.2012.] Već tradicionalni, šesti Dan dobavljača i partnera Ericssona Nikole Tesle održao se 29. svibnja 2012. godine, u kompanijskim prostorima. Događanje je okupilo sve ključne kompanijske dobavljače i partnere. Ove godine tema je bila jačanje konkurentnosti te aktivnosti koje poduzimamo da bismo se što brže prilagodili tržišnim prilikama i izazovima te regulatornim promjenama vezanim uz ulazak Hrvatske u EU.

[28.05.2012.] Health Care Business Arena 2012, regionalna konferencija o poslovanju u zdravstvu, u organizaciji Infoarene i uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH, održana je u zagrebačkom hotelu “Regent Esplanade” 24. i 25. svibnja 2012.

[25.05.2012.] Jubilarni, 35. MIPRO, skup posvećen informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, elektronici i mikroelektronici u petak 25. svibnja, nakon petodnevnog rada zaključuje svoj ovogodišnji rad. Preko tisuću sto sudionika iz više od četrdeset zemalja, uz niz je aktualnih tehnoloških tema, razmatralo i važne društvene teme koje u svom ishodištu imaju ICT dosege i izazove.

[23.05.2012.] Danas se plenarnom sjednicom svečano otvara jubilarni 35. međunarodni skup MIPRO 2012 u razdoblju 10.30 - 13h, a prenosit će se uživo na stranicama konferencije. Ovaj međunarodni skup za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića okupit će velik broj sudionika s radovima iz područja ICT djelatnosti.

[15.05.2012.] Hrvatska je dobitnik na današnjem predstavljanju Indeksa zdravstvene zaštite potrošača (Euro Health Consumer Indexa - EHCI) u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Od prošlog izvještaja popela se 6 mjesta i sada se nalazi na 17. mjestu, u grupi s Njemačkom i Ujedinjenim Kraljevstvom.

[14.05.2012.] T-Mobile USA izabrao je korporaciju Ericsson za podršku transformaciji njegove mreže vrijednoj 4 milijarde dolara, što uključuje i pripremne radove za uvođenje LTE 2013. godine.

[09.05.2012.] Stvaranje stabilnih uvjeta poslovanja te povoljna ulagačka klima osnovni su preduvjeti intenzivnijeg dotoka toliko potrebnih stranih investicija, jedinstveni je zaključak konferencije "Investment Summit Croatia and SEE", održane 9. svibnja u Zagrebu. Summit je zajedno sa švedskim Trgovinskim vijećem organiziralo Veleposlanstvo Švedske pa je u njegovu radu aktivno sudjelovao i švedski veleposlanik u Hrvatskoj g. Fredrik Vahlquist.

[04.05.2012.] Ericsson Nikola Tesla ugovorio je proširenje postojeće mobilne mreže HT Mostara, u 2G i 3G dijelu. Na temelju ugovora Ericsson Nikola Tesla će HT Mostaru isporučiti radio bazne stanice najnovije generacije, spremne za buduće tehnologije, uz pripadajući softver te usluge instalacije i integracije u mrežu HT Mostara. Ugovor je vrijedan 36 milijuna kuna, a izvedba započinje odmah.

Travanj

[27.04.2012.] "Kompanija se tijekom prvog tromjesečja snažno usmjerila na nekoliko strateških projekata i aktivnosti, imajući na umu sve poslovne izazove, ali i prilike te potrebu brzog prilagođavanja. Otvorile su se nove poslovne mogućnosti kako na domaćem tako i na izvoznim tržištima, prije svega u Zajednici Neovisnih Država (ZND-u)", komentira Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

[25.04.2012] “Prodaja mobilnog širokopojasnog pristupa visokih performansi odvijala se dobro u Sjevernoj Americi, Japanu i Koreji, dok je u drugim regijama poput Europe uključujući Rusiju, u dijelovima Srednjeg Istoka te Indiji bila slabija,” kaže Hans Vestberg, predsjednik i generalni direktor Ericssona.

[18.04.2012.] Japanski operator SOFTBANK MOBILE odabrao je korporaciju Ericsson za izgradnju LTE radio pristupne mreže koja će biti dostupna u većim gradovima Japana i pokrivati polovicu japanskog stanovništva. Ericsson će nadograditi, proširiti i izvesti sistemsku integraciju postojeće paketske jezgrene mreže ovoga operatora na Evolved Packet Core.

[04.04.2012.] Na međunarodnoj konferenciji pod nazivom Energy Efficiency Arena 2012 koja se 3. i 4. travnja održava u Regent hotelu Esplanade u Zagrebu, zapaženu prezentaciju na temu „Zelene tehnologije i umreženo društvo“ održao je Branko Dronjić, regionalni direktor za IT i testne okoline u Ericssonu Nikoli Tesli.

Ožujak

[29.03.2012.] U okviru Europskog tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija, eSkills week 2012, posebna je pažnja posvećena i osobama treće životne dobi te njihovom razumijevanju novouvedenih e-usluga. U okviru programa za seniore, Darko Gvozdanović, menadžer i stručnjak Ericssona Nikole Tesle u području e-zdravstva, održao je predavanje pod nazivom "Utjecaj e-zdravstva na pojedinca i društvo".

[23.03.2012.] Vipnet i Ericsson Nikola Tesla danas su pustili u rad prvu LTE mrežu u Hrvatskoj. Ericsson je po broju komercijalnih ugovora tržišni lider s više od 60 posto udjela. Najsvježiji podaci govore da je Ericsson ostvario 45 LTE/EPC (Evolved Packet Core) ugovora u 23 zemlje na pet kontinenata, čime je čak 215 milijuna korisnika pokriveno Ericssonovim LTE mrežama.

[21.03.2012.] Drugi okrugli stol iz projekta Analiza zdravstvenog sustava, održan je u prepunoj dvorani Hrvatske obrtničke komore. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, se tom prigodom usmjerila se na ulogu integriranog informacijskog sustava zdravstva te ustvrdila kako je informatizacija zdravstvenog sustava već do sada polučila brojne pozitivne efekte, a uspostavom CEZIH-a dodana je nova vrijednost u zdravstveni sustav.

[12.03.2012.] Mr. sc. Nedžad Rešidbegović, generalni direktor BH Telecoma i mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle,  u Zagrebu su 12. ožujka 2012. godine potpisali ugovor vezan uz podršku i održavanje fiksne i mobilne mreže BH Telecoma u narednom razdoblju.

[08.03.2012.] Ericsson Nikola Tesla potpisao je s kosovskim operatorom Ipkom ugovor vrijedan 20 milijuna kuna. Riječ je dvoipolgodišnjem ugovoru vezanom uz korištenje najnovijih softverskih verzija na Ericssonovim mrežnim elementima koje Ipko koristi u svojoj mreži. 

[06.03.2012.] Veća brzina podatkovnog prijenosa omogućit će još bolji korisnički doživljaj putem pametnih telefona kao i drugih LTE uređaja poput tableta i usmjeritelja.

Veljača

[27.02.2012.] Pravo na dividendu imaju dioničari koji su sedmog dana prije održavanja Glavne skupštine, tj. na dan 29. svibnja 2012. godine, evidentirani kao dioničari u SKDD.

 

[21.02.2012.] Na konferenciji za novinare održanoj u Ericssonu Nikoli Tesli, 21. veljače 2012. godine, javnosti su prezentirani rezultati poslovanja ostvareni u 2011. godini te poslovne prognoze za 2012. godinu. Skup je okupio veliki broj novinara iz pisanih medija, radija i televizije te predstavnika investitora i financijskih analitičara.

[16.02.2012.] Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) jutros je obavijestio korisnike središnjeg informacijskog sustava primarne zdravstvene zaštite da su otklonjeni svi jučerašnji problemi vezani uz napajanje.

 [03.02.2012.] Okruglim stolom "Krvna slika zdravstvenog sustava", održanim 6. veljače u prepunom Novinarskom domu u Zagrebu, započeo je niz od šest planiranih okruglih stolova na temu aktualnog stanja hrvatskog zdravstva. Organizatori događanja su časopis Banka i Ekonomski institut Zagreb, pokrovitelj Ministarstvo zdravlja RH, a njihov glavni partner u ovom projektu kompanija Ericsson Nikola Tesla.

[03.02.2012.] U organizaciji Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske i Ericssona Nikole Tesle u našoj je kompaniji održana konferencija “Vrijednosni menadžment u cilju zaštite i promicanja ljudskih prava i održivog razvoja Republike Hrvatske“, s ciljem utvrđivanja uzročno-posljedične veze društveno odgovornog poslovanja privatnog i javnog sektora i stanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

Siječanj

[25.01.2012.] „U 2011. godini doživjeli smo snažan rast prodaje te porast neto dobiti. U četvrtom smo tromjesečju ipak imali slabiji razvoj u segmentu mreža, kao i utjecaj na očekivanu bruto maržu iz razloga izmijenjenog poslovnog miksa s više projekata pokrivanja, projekata modernizacije u Europi te većeg udjela usluga”, kaže Hans Vestberg, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson.

[20.01.2012.] Sveučilište u Zagrebu i Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj u sklopu ciklusa predavanja “Hrvatska na pragu pristupanja Europskoj uniji” u prepunoj auli Rektorata Sveučilišta organizirali su javnu tribinu o hrvatskom istraživačkom i visokoobrazovnom sustavu u kontekstu procesa integracije u Europsku uniju.

[18.01.2012.] Zagrebački ured Deloittea u partnerstvu s poslovnim tjednikom Lider održao je konferenciju Trendovi u tehnologiji, medijima i telekomunikacijama (TMT) u 2012. Uz predstavljanje Deloitteovog globalnog istraživanja o trendovima u TMT sektoru održan je i okrugli stol o budućem razvoju sektora koji je okupio ključne ljude iz industrije.

[17.01.2012.] Ericssonov predsjednik i generalni direktor sudionicima najvećeg sajma potrošačke elektronike, koji je nedavno održan u Las Vegasu, predstavio je Ericssonovu ulogu u budućnosti u kojoj je sve povezano, tj u ostvarenju umreženog društva uz pomoć nekih doista futurističkih tehnologija koje su u nastajanju što je zabilježeno i u video prilogu.

[12.01.2012.] Studije izvedivosti koje provodi sveučilište Universiti Malezija Sarawak (UNIMAS) pokazuju da bi Ericssonov model “mobilnog inovativnog sela” mogao bitno osnažiti ruralne zajednice korištenjem udaljenog zdravstvenog nadzora, mobilnim internetom i komponentama računarstva u oblaku (cloud computing).
Cilj ove inicijative je osnaživanje sela putem sveprisutnih zdravstvenih usluga, mobilnih komunikacija i računarstva.

[10.01.2012.] S obzirom na sve veće mogućnosti koje Ericsson nudi u području transporta i usmjeravanja, agencija za analizu konkurentnosti Current Analysis povećala je ocjenu Ericssonovog IP portfelja. Analitičari kažu da Ericssonova 4. generacija IP proizvoda i liderstvo u bežičnoj tehnologiji operatorima nude jedinstvenu interdisciplinarnu ekspertizu.