Search
Hrvatska
Održana prva međunarodna HeERO konferencija 
Hrvatska je spremna za uvođenje usluge e-Poziva

Prva međunarodna HeERO konferencija, na temu e-Poziva - nove buduće usluge automatske dojave o prometnoj nesreći prema jedinstvenom operativno-komunikacijskom centru - Centru 112, održana je 15 i 16. studenog 2012. godine  u hotelu Westin u Zagrebu. Konferenciju je organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje, u suradnji s europskim organizacijama ERTICO – ITS Europe i EENA (European Emergency Number Association) te partnerima u pilot projektu Hrvatskim autoklubom i kompanijom  Ericsson Nikola Tesla kao tehnološkim partnerom.

 

Usluga e-Poziva ima za cilj povećati sigurnost u cestovnom prometu, ali i javnoj sigurnosti uopće, a njezin razvoj od početka potiče Europska komisija. Osim u Hrvatskoj, pilot projekt e-Poziva provodi se još u osam europskih zemalja: Rumunjskoj, Njemačkoj, Češkoj, Finskoj, Italiji, Nizozemskoj, Grčkoj i Švedskoj, koje su sve okupljene u zajednički paneuropski projekt HeERO (Harmonised eCall European Pilot).

 

Cilj konferencije bio je  predstaviti zajedničke napore i rezultate svih zemalja, kao i evaluacija i validacija postavljenih normi i specifikacija usluge e-Poziva.

 

Dr. sc. Jadran Perinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje u svom je izlaganju naglasio: „ Kad zaživi u praksi e-Poziv će kod nastanka prometnih nesreća skratiti vrijeme reakcije, doprinijeti učinkovitijem spašavanju ljudskih života, spriječiti gomilanje prometnih nesreća, skratiti vrijeme oporavka osoba ozlijeđenih u prometnim nesrećama, kao i smanjiti  troškove zdravstvene zaštite i rehabilitacije ozlijeđenih. Zahvaljujući intenzivnom i angažiranom radu svih sudionika nacionalnog konzorcija, Hrvatska spremno dočekuje uvođenje usluge e-Poziv. “

 

U ime Europskog parlamenta, skupu se obratila zastupnica u Europskom parlamentu Olga Sehnalova te je u svom govoru istaknula: „Pružam punu potporu naporima koji se ulažu u projekt HeERO koju smo naveli i u izvješću Europskog parlamenta o e-Pozivu. Bliska suradnja svih sudionika, osobito provjera autentičnosti e-Poziva na graničnim prijelazima, važan je korak na putu prema obveznom uvođenju ovog sustava u sve države članice 2015. godine.” 

 

Prvog dana konferencije  Krešimir Vidović, Solution Architect iz Ericssona Nikole Tesle održao je zapaženo izlaganje na temu: Predstavljanje rezultata hrvatskog pilot projekta e-Poziva. U svom izlaganju on je naglasio: “Prva faza testiranja ePoziva u Republici Hrvatskoj upravo je završila. Analiza podataka je pokazala da već sad imamo robusnu i pouzdanu uslugu e-Poziva sukladno normama, čemu i prilog ide i niz testova interoperabilnosti, kao jednog od primarnih ciljeva HeERO projekta“.


Na konferenciji je uspješno demonstriran e-Poziv u Hrvatskoj i to aktiviranjem uređaja za ugradnju u vozilo od raznih proizvođača iz Češke, Hrvatske, Italije, Rumunjske i Švedske te zaprimanje poziva u sustavu DUZS-a koje je praćeno izravnom video konferencijom.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle