Search
Hrvatska
Konferencija 
Vrijednosni menadžment u funkciji promicanja ljudskih prava

U organizaciji Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske i Ericssona Nikole Tesle održana je konferencija “Vrijednosni menadžment u cilju zaštite i promicanja ljudskih prava i održivog razvoja Republike Hrvatske“, dana 2. veljače 2012. godine u Velikoj dvorani kompanije. 

 

Cilj konferencije bio je utvrditi uzročno-posljedične veze društveno odgovornog poslovanja privatnog i javnog sektora i stanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj odnosno može li i u kojoj mjeri vrijednosni menadžment doprinijeti ostvarivanju održivog razvoja društva kao cjeline te tko su najznačajniji dionici odnosno partneri u osmišljavanju i provedbi tog menadžmenta.


Konferenciju su otvorili mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle i  Luka Mađerića, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske te Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj.

 

Prezentirajući vrijednosni menadžment u funkciji stvaranja korporacijske kulture u Ericssonu Nikoli Tesli, predsjednica kompanije u nadahnutoj prezentaciji govorila je o strateškoj povezanost sustava vrijednosti i kompanijske kulture s rezultatima i uspjehom neke kompanije pa i društva u cjelini.


Istaknula je kako je potrebno da svi razumijemo i živimo naše ključne vrijednosti  kao što su profesionalnost, poštovanje i ustrajnost jer je to pretpostavka realizacije postavljenih ciljeva i održivog razvoja poslovanja. Istraživanja pokazuju da tvrtke s razvijenom kulturom zasnovanom na etičkim principima ostvaruju dugoročno i do 200% bolje rezultate te imaju šest puta lojalnije zaposlenike.

 

Iskrenost, etičnost, integritet, karakter najvažniji su čimbenici u interaktivnom odnosu između lidera i  zaposlenika. Hrvatska treba lidere koji su pozitivna snaga na hrvatskoj društvenoj sceni, hrabri lideri i kreatori promjena i ljudi koji potiču inovativni način rada kao preduvjet stvaranju dodane vrijednosti i konkurentnosti, a prije svega su moralne i odgovorne osobe, zaključila je predsjednica kompanije.


Kvalitetna izlaganja i plodnu diskusiju osigurali su stručnjaci u području ljudskih prava i  društveno odgovornog poslovanja: prof.dr.sc. Ksenija Turković, prorektorica za pravna pitanja i međunarodnu suradnju i redovita profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu, doc.dr.sc. Mislav Ante Omazić s Katedre za organizaciju i management na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, mr.sc. Dubravka Matić, ovlaštena za obavljanje poslova ravnateljice Ureda za socijalno partnerstvo u Republici Hrvatskoj, Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, Paul Stubbs, znanstveni savjetnik s Ekonomskog instituta u Zagrebu,  prof. Boris Blažinić, ravnatelj IQ Instituta za kvalitetu i razvoj ljudskih potencijala, Marina Škrabalo, direktorica MAP savjetovanja, Daria Mateljak,  direktorica za Hrvatsku i partner u tvrtki Hauska & Partner, Žarko Horvat, direktor industrijske ekologije u tvrtki Holcim Hrvatska  te Martina Roša, voditeljica poslovnog procesa za ljudske potencijale u tvrtki Coca-Cola HBC Hrvatska.

 

Zaključak konferencije je da je nužno stvoriti uvjete za razvoj zajednice u kojoj postoji sinergija svih građana i svih sektora u društvu da aktivno, ravnopravno i odgovorno, na načelima održivog razvoja i djelovanja za opće dobro, sudjeluju u izgradnji pravednijeg društva. Svi dionici u društvu trebaju prihvati i primjenjivati zajedničke vrijednosti u dinamičnom okruženju koje se stalno mijenja vodeći računa o vlastitoj odgovornosti i usmjerenosti na rezultate. Zahtjev za odgovornim postupanjem i poslovanjem te rezultatima jednako je važan svim trima sektorima - poslovnom, javnom i civilnom.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle