Search
Hrvatska
Predviđanja 
85 posto svjetskog stanovništva će za 5 g. biti pokriveno brzim mobilnim internetom

Ericsson je objavio drugi izvještaj o prometu i tržištu koji predviđa da će 2017. godine 85 posto svjetskog stanovništva biti pokriveno 3G mrežama. Polovica stanovništva bit će pokrivena 4G mrežama, broj korisnika pametnih telefona doseći će 3 milijarde (naspram 700 milijuna 2011. godine), a globalni podatkovni promet bit će veći 15 puta. Inače, na svijetu je broj korisničkih identiteta u mobilnim mrežama dosegao 6,2 milijardi, a 170 milijuna novih je nadodano tijekom kvartala.

 

Za mnoge ljude širom svijeta mobilni telefon bit će jedino sredstvo pristupa internetu. Prema izvještaju, do 2017. će broj korisničkih identiteta u mobilnim mrežama gotovo doseći devet milijardi, a m2m komunikacija će biti nadodana ovim brojkama. Što se tiče mobilnog širokopojasnog pristupa, predviđa se da će doseći 5 milijardi pristupa 2017. godine, u usporedbi s 1 milijardom koja je ostvarena krajem 2011. godine.

 

Predviđa se nastavak rasta mobilnog podatkovnog prometa. Između prvog kvartala 2011. i prvog kvartala 2012. on se udvostručio, a glavni pokretač je video. Pametni telefoni su također, i nastavit će biti, glavni pokretač prometa.

 

Podaci u izvještaju pokazuju razlike između zemalja i regija. Vezano uz porast broja mobilnih korisničkih identiteta u prvom tromjesečju vodi Kina s 39 milijuna, a slijedi ju Indija s 25 milijuna. Azijsko-pacifička regija je prva s 93 milijuna, a Afrika druga s 30 milijuna.

Glavni stalni trend je da sve postaje mobilno. Ova evolucija je uglavnom pokretana većom potrebom ljudi za povezanosti s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme te korištenjem video sadržaja, usluga temeljenih na računalnom oblaku te interneta, no također i porastom m2m povezivosti.

 

Cjeloviti izvještaj možete naći na http://www.ericsson.com/traffic-market-report.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle