Search
Hrvatska
Ericsson Nikola Tesla – partner u analizi hrvatskog zdravstva 
Okrugli stol
ICT: ključ ponude 21. stoljeća

Okruglim stolom "Krvna slika zdravstvenog sustava", održanim 6. veljače u prepunom Novinarskom domu u Zagrebu, započeo je niz od šest planiranih okruglih stolova na temu aktualnog stanja hrvatskog zdravstva. Organizatori događanja su časopis Banka i Ekonomski institut Zagreb, pokrovitelj Ministarstvo zdravlja RH, a njihov glavni partner u ovom projektu kompanija Ericsson Nikola Tesla.

 


Očekivano, najviše zanimanja pobudilo je izlaganje dr. sc. Rajka Ostojića, ministra zdravlja RH,
koji je dao je pregled trenutačnog stanja u zdravstvu i smjernice za naredno razdoblje. Među brojnim prezentiranim financijskim pokazateljima izdvajamo trenutačni deficit zdravstvenog sustava od 5,2 milijarde kuna te smanjivanje stope doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje s 15 na 13 posto, u funkciji je rasterećenja gospodarstva i poticanja otvaranja novih radnih mjesta. Naglasci ministrova izlaganja, potvrđeni izlaganjima dr. sc. Sandre Švaljek, ravnateljice Ekonomskog instituta i dr.sc. Dubravka Mihaljeka, analitičara Banke za međunarodne obračune te diskusijama iz publike, ukazuju na čvrstu uzročno-posljedičnu vezu ekonomije i zdravstva.

 
Zdravstveni sustav je jedan od najvećih potrošača javnog novca i može ozbiljno ugroziti održivost javnih financija, a istodobno zdrav čovjek može najbolje utjecati na povećanje produktivnosti pa zdravlje postaje jedna od najvažnijih ekonomskih  kategorija nacije.

 
Ministar Ostojić rješenje postojećih problema vidi u dosljednoj provedbi prioriteta objavljenih još tijekom kampanje te u postupnoj evoluciji ponude u zdravstvu i njenom usklađivanju s potrebama 21. stoljeća. Upravo u tom procesu očekuje još veći doprinos informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT), u konačnici kojeg će liječničkim simbolom, uz uobičajeni stetoskop, postati i kompjutorski miš.
Između više istaknutih medicinskih profesionalaca i predstavnika udruga, prisutne je pozdravila mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle te, u ime kompanije partnera, nakon kraćeg izlaganja, za ožujak najavila sljedeći okrugli stol posvećen utjecaju ICT-a na unaprjeđenje zdravstva i društva u cjelini.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle