Search
Hrvatska
Pilot studija 
Kako Ericsson osnažuje lokalne ruralne zajednice?

Studije izvedivosti koje provodi sveučilište Universiti Malezija Sarawak (UNIMAS) pokazuju da bi Ericssonov model “mobilnog inovativnog sela” mogao bitno osnažiti ruralne zajednice korištenjem udaljenog zdravstvenog nadzora, mobilnim internetom i komponentama računarstva u oblaku (cloud computing).
Cilj ove inicijative je osnaživanje sela putem sveprisutnih zdravstvenih usluga, mobilnih komunikacija i računarstva.

 

Tromjesečna studija procjene potreba, ostvarivosti i učinka provedena od strane liječnika s Fakulteta medicine i zdravstva te Centra izvrsnosti za ruralnu informatiku na tamošnjem sveučilištu, utvrdila je kako je Ericssonov model “mobilnog inovativnog sela” omogućio osnaživanje lokalne ruralne zajednice u dijelu Istočne Malezije na otoku Borneu. Studija provedena među 90 domaćinstva, uglavnom poljoprivredne zajednice, bila je usmjerena na tri područja: učenje i obrazovanje, udaljeni nadzor zdravlja te mobilne komunikacije utemeljene na internet protokolu.

 

Model “mobilnog inovativnog sela” koncipiran je s ciljem obogaćivanja života ljudi korištenjem mobilnih komunikacijskih tehnologija. Inicijativa inspirirana Millennium Village projektom u okviru Milenijskih razvojnih ciljeva Ujedinjenih naroda, primijenjena u mnogim regijama, rezultirala je pilotima brojnih novih usluga u području mobilnog zdravstva i obrazovanja.

 

Prema UNIMAS-ovoj studiji samo 11 posto ispitanika je koristio Internet prije početka studije, a 50 posto ispitanika je imalo člana obitelji koji već koristi Internet. Preostalih 39 posto je tek čulo za Internet prije studije. Međutim, baš svi učenici i nastavnici uključeni u istraživanje bili su receptivni i pozitivnog stava da će im pristup Internetu će biti koristan. Tijekom projekta obrazovni sadržaji postali su im dostupni putem Ericsson PC usluge utemeljene na računarstvu u oblaku i tablet PC-u povezanom na mobilnu širokopojasnu mrežu.

 

Usluga udaljenog praćenja zdravstvenog stanja, utemeljena na EMH platformi dizajniranoj u Hrvatskoj, omogućila je pacijentima slanje podataka o težini, krvnom tlaku, kao i elektrokardiograma na analizu u medicinsku ustanovu te ih tako spasila od potrebe da satima putuju u najbliži grad kako bi došli do liječnika.

 

Studija, u suradnji s lokalnim vladinim agencijama i vodećim tamošnjim pružateljem telekomunikacijskih usluga, pomogla je dati uvid u činjenice koje će mobilne usluge u budućnosti učiniti još pristupačnijima ruralnom stanovništvu. Korištenjem ovih rezultata, model “mobilnog inovativnog sela” može se dodatno poboljšati i replicirati za korištenje u drugim udaljenim područjima u skladu s Ericssonovom vizijom globalnog umreženog društva.


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle