Search
Hrvatska
Poslovanje 
Poslovni rezultati korporacije Ericsson u trećem tromjesečju 2012. godine

Prodaja u trećem tromjesečju 2012. godine iznosi 6,5 milijardi eura te je manja 2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i 1% u odnosu na prethodno tromjesečje

  • Prodaja u segmentu mreža bilježi pad u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine zbog slabije prodaje u dijelu Europe, Kini, Koreji i Rusiji kao i  kontinuiranog pada u prodaji CDMA opreme.
  • Globalne usluge porasle su 19% u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Operativna marža bilježi porast u odnosu na prethodno tromjesečje.
  • Očekuje se da bi poslovni miks s većim udjelom projekata pokrivanja u odnosu na projekte povećanja kapaciteta, trebao prevladavati kratkoročno.
  • Operativna marža smanjena je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zbog većeg udjela projekata pokrivanja i modernizacije u Europi. U odnosu na prethodno tromjesečje operativna marža porasla je zbog manjih operativnih troškova.
  • Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 830 milijuna eura.
  • Neto dobit iznosi 261 milijun eura te bilježi smanjenje u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine kada je iznosila 451 milijun eura, pod utjecajem manje profitabilnosti u području mreža. 
  • Zarada po dionici iznosi 0,08 eura  (u istom razdoblju prethodne godine 0,14 eura)

“Nastavila se dobra potražnja za uslugama i rješenjima podrške, a mreže su doživjele pad prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U Sjevernoj Americi prodaja u području mreža se razvija povoljno bez obzira na očekivani pad u CDMA području, a dijelovi Europe, Kine, Koreje i Rusije nastavljaju usporavanje”, kaže Hans Vestberg, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson. “Rast poslovanja u području globalnih usluga doprinosi rezultatima ne samo većim prihodima već i stabilnom operativnom profitabilnošću, te zajedno s rješenjima podrške, predstavlja više od 50 posto prodaje korporacije.
Vjerujemo da temelji dugoročnog pozitivnog razvoja industrije ostaju solidni. Danas je u svijetu u upotrebi  jedna milijarda pametnih telefona, a očekuje se da će ih 2017. biti tri milijarde. Uvođenje novih uređaja i aplikacija rezultiraju većim očekivanjima korisnika vezano za performanse mreže i kvalitetu. Ovo pokreće potražnju za našom tehnologijom, softverom i uslugama. Međutim, istovremeno svjedočimo makroekonomskom usporavanju i političkim nestabilnostima u dijelovima svijeta što je dovelo do opreznijeg ulaganja operatora u pojedinim područjima.
Naše zajedničko ulaganje ST-Ericsson još je u izazovnoj situaciji premda se poslovanje poboljšalo u ovom tromjesečju. Ericsson, zajedno sa STMicroelectronics, kontinuirano procjenjuje strategiju i poslovanje te ostajemo uvjereni da ST-Ericsson ima stratešku poziciju u industriji potrebnu da omogući ekosustav uređaja.
Posjedujemo snažan portfelj, poziciju i mogućnosti. Međutim, naša profitabilnost nije zadovoljavajuća. Operativni troškovi za usporedne stavke smanjili su se 7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine uz stalna poboljšanja u izvođenju projekata. Ova nas poboljšanja ohrabruju, ali nedovoljno i nastavit ćemo proaktivno identificirati te u skladu s tim povećati efikasnost I ostvariti dodatne uštede”, zaključio je Vestberg.


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle