Search
Hrvatska
Događanje 
Pitanja i odgovori
Ruske i ukrajinske novinare u Hrvatskoj zanima e/m-zdravstvo
Grupa od preko 20 ruskih i ukrajinskih novinara posjetila je Hrvatsku, prikupljajući materijale vezane uz e/m-zdravstvo, a u našoj se kompaniji susrela s dr.sc. Rajkom Ostojićem, ministrom zdravlja i dr. Sinišom Vargom, ravnateljem HZZO-a te s Gordanom Kovačević, predsjednicom ETK i članovima menadžmenta.

Grupa od preko 20 ruskih i ukrajinskih novinara prikuplja, tijekom svog četverodnevnog posjeta Hrvatskoj, materijale vezane uz mobilno zdravstvo, kao i iskustva iz procesa informatizacije hrvatskog zdravstva. A upravo je uspješna informatizacija zdravstva, prema Europskom indeksu zdravstvene zaštite potrošača (EHCI), u 2012. godini podigla našu poziciju za punih 6 mjesta te svrstala Hrvatsku u istu skupinu sa zemljama poput Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva. Tijekom posjeta novinari su obišli gospićku i zadarsku bolnicu gdje su se upoznali s funkcioniranjem bolničkog informacijskog sustava i gdje im je prezentirano uvođenje eNaručivanja i eListe čekanja, kao prvi korak pri integraciji bolnica u centralni zdravstveni informacijski sustav. Veliko zanimanje pokazali su i za rezultate uvođenja eRecepta pa su se u jednoj od zagrebačkih ljekarni i sami uvjerili u dobrobiti koje ta usluga donosi pacijentima, ljekarnicima i sustavu u cjelini.

 


Posebnu pozornost predstavnika najčitanijih ruskih i ukrajinskih medija privukao je susret s dr.sc. Rajkom Ostojićem, ministrom zdravlja i dr. Sinišom Vargom, ravnateljem HZZO-a, koji su govorili o aktualnim dosezima e-zdravstva u Hrvatskoj te o akcijskim planovima za budućnost. S obzirom da je kompanija Ericsson Nikola Tesla strateški partner Vlade u razvoju e-zdravstva te ujedno i proizvođač Ericsson Mobile Health rješenja za udaljeni medicinski nadzor, novinari su, nakon stručnih prezentacija i susreta s mr.sc. Gordanom Kovačević, predsjednicom Ericssona Nikole Tesle, obišli kompaniju  te se dodatno upoznali s njenim informacijsko-komunikacijskim rješenjima u području zdravstva. Na njihova brojna pitanja, uz ministra zdravlja i ravnatelja HZZO-a, odgovarao je i Tihomir Šicel, kompanijski direktor prodaje i marketinga za industriju i društvo.

 
Tako će uskoro i čitatelji eminentnih ruskih i ukrajinskih tiskanih i on-line medija te gledatelji programa Russia 24 saznati nešto više o uslugama koje će i sami u budućnosti možda koristiti, a koje, dobrim dijelom, već danas jesu hrvatska stvarnost.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle