Search
Hrvatska
Događanja 
Dr.sc. Siniša Krajnović,prof. dr.sc. Nikola Rožić,mr.sc. Gordana Kovačević,prof.dr.sc. Dinko Begušić
Održana 20. Međunarodna konferencija SoftCOM 2012

Međunarodna znanstvena konferencija o softveru, telekomunikacijama i računalnim mrežama SoftCOM 2012  održana je u Splitu, od 11. do 13. rujna. SoftCOM ove godine obilježava 20 godina postojanja, a za vrijeme njenog trajanja stručnjaci i znanstvenici iz 22 zemlje, među kojima su i stručnjaci iz Ericssona Nikole Tesle, imali su priliku sudjelovati u nizu stručnih radionica, tutorijala te na Gospodarskom forumu za područje ICT-a.


SoftCOM se održava u organizaciji Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, uz tehničku podršku najutjecajnije svjetske udruge za promicanje znanstvenog i stručnog rada na području elektrotehnike i računarstva - IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) i stručnu podršku Ericssona Nikole Tesle .


Uvažene goste su na otvaranju pozdravili prof. dr.sc. Dinko Begušić, profesor na splitskom FESB-u, prof. dr. sc. Srdjan Podrug, dekan FESB-a, prof. dr. sc. Roko Andričević, prorektor Sveučilišta u Splitu za znanost, međunarodnu i međusveučilišnu suradnju te upravljanje kvalitetom, župan Ante Sanader te mr. sc Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, koja je čestitajući prisutnima obljetnicu SoftCOM-a naglasila da ove godine i mi u Ericssonu Nikoli Tesli obilježavamo važan jubilej - 30 godina djelovanja našeg razvojno-istraživačkog centra u Splitu. Poveznica ova dva važna jubileja jest FESB, mjesto gdje je pokrenut SoftCOM i gdje je stvoren nukleus današnjeg ETK R&D centra, u kojem sada radi preko 270 visokoobrazovanih stručnjaka. Danas oni, zajedno sa svojim kolegama u Zagrebu, radeći u globalnom Ericssonovim timovima sudjeluju u kreiranju suvremenih ICT proizvoda, rješenja, softvera i usluga stvarajući tako uvjete za umreženo društvo, gdje će prema procjenama analitičara već 2020. godine više od 7 milijardi ljudi  biti povezano s  50 milijardi umreženih uređaja. Stoga, danas više nego ikada, konferencije poput SoftCOM-a, imaju važnu misiju – širiti svijet o važnosti razvoja i korištenja suvremenih tehnologija za kvalitetni život i rad ljudi, te promovirati znanje, naglasila je u svojoj pozdravnoj riječi predsjednica naše kompanije.


Upravo nadovezujući se na uvodne riječi G. Kovačević, u plenarnom dijelu konferencije pozvano predavanje na temu Ericssonove vizije umreženog društva održao je dr. sc. Siniša Krajnović, potpredsjednik i direktor DUCI & IMS iz Ericssona, Švedska. U svom izlaganju Ericssonove vizije budućnosti S. Krajnović  je istaknuo važnost  umreženog društva, u kojem će sve što može imati koristi od umrežavanja biti povezano, za stvaranje uvjeta za brži gospodarski rast i razvoj društva te unaprjeđenje života ljudi. Uspjeh umreženog društva temelji se na mobilnosti, širokopojasnom internetu te cloud computing, a ICT industrija je nositelj razvoja suvremenog društva, naglasio je S. Krajnović.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle