Search
Hrvatska
Događanja 
Sudionici centralnog okruglog stola
Investment Summit Croatia - SEE

Stvaranje stabilnih uvjeta poslovanja te povoljna ulagačka klima osnovni su preduvjeti intenzivnijeg dotoka toliko potrebnih stranih investicija, jedinstveni je zaključak konferencije "Investment Summit Croatia and SEE", održane 9. svibnja u Zagrebu. Summit je zajedno sa švedskim Trgovinskim vijećem organiziralo Veleposlanstvo Švedske pa je u njegovu radu aktivno sudjelovao i švedski veleposlanik u Hrvatskoj g. Fredrik Vahlquist.


Ispred Ministarstva gospodarstva otvorila ga je Tamara Obradović Mazal, a tijekom cjelodnevnog rada su, između ostalog, predstavljeni brojni projekti i primjeri inovativnih načina njihovog financiranja koji bi trebali potaknuti nove investicije u Hrvatsku.

 

Organiziran i uz podršku HUP-a te HGK, Summit je okupio više stotina sudionika, uglavnom s interesnih područja transporta, energetike i telekomunikacija, uz sudjelovanje poznatih međunarodnih tvrtki poput Bombardiera, Kapscha, ili Saaba. Kompanija Ericsson Nikola Tesla, kao članica globalne korporacije Ericsson, imala je na ovom poslovno-financijskom okupljanju posebno zapaženu ulogu.


Riječi mr.sc. Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle prema kojima niti jedna država nije konkurentna u svemu pa je stoga ključno strateški odrediti područja u kojima ćemo graditi međunarodnu konkurentnost, prenijeli su kao vodeću poruku, gotovo svi mediji koji su pratili ovo međunarodno događanje. Pritom je naglasila da ulagači tržište Hrvatske trebaju promatrati i kao odskočnu dasku za prodor u regiju te se založila za pojačano ohrabrivanje ulaganja u istraživanje i razvoj, gdje je Hrvatska sa udjelom od 0,7 posto BDP-a pri europskom dnu. Također je navela nekoliko ključnih pretpostavki za stvaranje poticajne investicijske klime te motivirajućeg poslovnog okruženja, a kao odgovor na pitanje o glavnoj komparativnoj prednost Hrvatske u odnosu na druge zemlje, Predsjednica je bila kratka:“Ljudi i njihove kompetencije!“


I dok je direktorica Ekonomskog instituta Zagreb, dr.sc. Sandra Švaljek naglasila da Vladina nastojanja trebaju biti usmjerena na svladavanje administrativnih zapreka ulaganjima te na unapređenje profesionalnosti javnog sektora u davanju usluga poslovnom sektoru i građanima, Christoph Schoefboeck, član uprave Erste banke za veći uspjeh Hrvatske u privlačenju stranih ulaganja preporučuje stvaranje industrijskih klastera. Ohrabrujuće su zvučale riječi Marka Dooleya, starijeg izvršnog direktora iz australske Macquarie Group koji je ustvrdio da je Hrvatska ipak u zadnje vrijeme već ostvarila značajni napredak u poticanju stranih investicija.
U svom nadahnutom obraćanju tijekom završnog dijela skupa, prof. Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova dodatno je potaknula bilateralne poslovne razgovore te smjestila ovo događanje u kontekst pristupanja EU, ali i razvoja cijele regije.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle