Search
Hrvatska
Okrugli stol o e-zdravstvu 
Jesu li bolnice osuđene na gubitke?

Šesti ovogodišnji okrugli stol, u okviru projekta „Analiza zdravstvenog sustava“, održan 13. studenog u Hrvatskoj obrtničkoj komori, pokušao je odgovoriti na jedno od gorućih pitanja hrvatskog zdravstva: Jesu li bolnice osuđene na gubitke? U ovom, medijski intenzivno popraćenom sučeljavanju mišljenja, u organizaciji Banka magazina i Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), kao glavni je partner sudjelovala i kompanija Ericsson Nikola Tesla.


U svom je uvodnom izlaganju ministar zdravlja dr. sc. Rajko Ostojić odlučno ustvrdio da bolnice nisu osuđene na financijske gubitke, već da je za dosadašnje dugove krivo neodgovarajuće upravljanje i loš menadžment. Tu je tvrdnju potkrijepio podacima o pozitivnim promjenama, posebno „u državnim kliničkim bolnicama gdje se tijekom nekoliko zadnjih mjeseci bilježi trend smanjenja duga, dok su gotovo sve državne bolnice prestale generirati nove gubitke'“.
S druge pak strane, dr.sc. Maja Vehovec s EIZ-a je, na temelju analize poslovanja svih 60 javnih bolnica u prošloj godini, zaključila da bez hitnog promišljenog restrukturiranja i samih bolnica i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, njihovo poslovanje (p)ostaje ekonomski neodrživo. Problema je, očito, u potpunosti svjestan i ministar jer je najavio da će, još tijekom studenog, prezentirati model sanacije svih zdravstvenih ustanova s jasno navedenim rokovima i nositeljima aktivnosti. Naglasio je kako je Ministarstvo zdravlja već uvelo novi, transparentniji postupak javne nabave, ukinulo privatni monopol u pružanju određenih vrsta usluga te intenzivno radi na informatizaciji sustava što je već dovelo do smanjenja liste čekanja, a istodobno podupire i borbu protiv korupcije.

 

Da problema ima i zbog neodgovarajuće primjene dijagnostičko-terapijskih skupina (DTS) na konkretnom je primjeru iz prakse dokazala dr. Karolina Kalanj, pojasnivši kako se ispravnom primjenom međunarodne metode DTS-a račun od 17 tisuća kuna transformira u uslugu stvarne vrijednosti cca. 1300 kn, bez ikakvog zakidanja pacijenata.


Prezentacija mr.sc. Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle, bila je posvećena ulozi informatizacije u optimizaciji bolničkog poslovanja s naglaskom na činjenice koje potvrđuju da bolnički informacijski sustavi, uz smanjenje troškova, donose poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite, njegu usmjerenu pacijentima i njihovoj sigurnosti te učinkovitije svakodnevne aktivnosti bolničkog osoblja. Tako bi bolnice, prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, uz primjenu informatičkih sustava mogle postići, u prosjeku, i do 15% uštede bez ugrožavanja razine usluga koje se pružaju pacijentima.

 

U raspravu se, uz dr. Nevenku Kovač, predsjednicu HUP-Udruge privatnih bolnica i poliklinika te dr. Dragana Juragu, člana Povjerenstva za bolnički sustav Hrvatske liječničke komore, uključilo i više sudionika iz publike. Tvrdnja da je informatizacija bolničkih sustava, u okviru informatizacije cjelokupnog zdravstva, jedan od ključeva za dugoročno održivo poslovanje bolnica izdvaja se kao jedan od malobrojnih, neosporno zajedničkih zaključaka ovog okruglog stola.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle