Search
Hrvatska
Energy Efficiency Arena 2012 
Sudionici panela na temu energetske učinkovitosti u poslovnom sektoru
Zelene tehnologije i umreženo društvo

Dvodnevna međunarodna konferencija centralne i jugoistočne Europe o energetskoj učinkovitosti, pod nazivom Energy Efficiency Arena 2012, u organizaciji Infoarena grupe, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te Energetskog instituta Hrvoje Požar, a pod pokroviteljstvom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja RH, okupila je preko 200 sudionika, ne samo stručnjaka na području energetske učinkovitosti iz privatnog i javnog sektora već i brojne druge skupine zainteresirane za ovu globalno aktualnu temu.

 

Važno regionalno događanje otvorio je 3. travnja, u Regent hotelu Esplanade u Zagrebu, Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja te istaknuo kako je danas održivi gospodarski razvoj nezamisliv bez ulaganja u energetsku učinkovitost. Tom je prigodom procijenio kako bi ukupne investicije u projekte energetske učinkovitosti u Hrvatskoj, samo u ovoj godini, mogle iznositi oko 800 milijuna kuna, a u idućim godinama možda i dvostruko više. Ministar je ukazao na značaj energetske učinkovitosti te ustvrdio da RH može biti lider u regiji kada je riječ o tvrtkama koje rade na projektima i proizvodima važnim za energetsku učinkovitost.

 

Tako su se, među brojnim temama, sudionici već prvi dan konferencije mogli upoznati s potencijalima energetske učinkovitosti u poslovnom sektoru, trendovima u energetski efikasnim industrijskim tehnologijama, mogućnostima za ostvarivanje ušteda u proizvodnim procesima te ograničenjima emisije CO2 i potencijalni pozitivnim financijskim utjecajima na tvrtke.


U okviru spomenute sesije zapaženu prezentaciju na temu „Zelene tehnologije i umreženo društvo“ održao je i mr.sc. Branko Dronjić, regionalni direktor za IT i testne okoline u Ericssonu Nikoli Tesli. Govoreći o uzročno posljedičnoj vezi novih mogućnosti koje donosi umreženo društvo i recentnih trendova održivosti, posebno je naglasio ključne pokazatelje energetske učinkovitosti u dijelu IT i testne okoline na kompanijskim lokacijama u Zagrebu i Splitu. Posebnu pozornost sudionika pobudio je trominutni video o suvremenom kompanijskom laboratoriju za “zelene tehnologije” koji omogućava testiranja najsuvremenijih tehnologija uz minimizaciju volumena ispitne opreme te smanjenu potrošnja energije za hlađenje uređaja za 60 posto i značajno produljen vijek trajanja opreme.

 

Zaključak njegove, ali i svih ostalih prezentacija te panel diskusije upućuje da kontinuirano praćenje trendova, kvalitetno planiranje, odgovorno raspolaganje dostupnim resursima te stalne investicije u opremu i uvjete rada moraju biti sastavni dio održivog poslovanja i razvojni potencijal svakog poduzeća.

 

Dodatne informacije o konferenciji potražite na internetskoj stranici www.infoarena.hr

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle