Search
Hrvatska
Izložba skica i crteža 
Toni Franović, akademski slikar: "Bosporski dnevnik"

Toni Franović, akademski slikar i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu izložio je u kompanijskoj galeriji svoje recentne slike i crteže iz Istambula, nastale tijekom njegova višetjednog boravka u ovom 15 milijunskom gradu.

Ulja na platnu, nastala na temelju ovih crteža, izložena su u istambulskoj galeriji Taksim metro, a izložbu je organiziralo Veleposlanstvo Republike Hrvatske, u suradnji sa spomenutom galerijom.


Umjetnik, očaran ovim višestoljetnim gradom u kojem su još i danas vidljivi utjecaji različitih kultura, slikao je portrete, likove i siluete ljudi, istambulske ulice i obale Bospora, majstore starih zanata u Kapali čaršiji, poznate turske spomenike kulture iz doba bizantskog i osmanlijskog carstva kao i vedute ovog, danas četvrtog po veličini garda na svijetu, koji se prostire na razmeđu Europe i Azije, i to iz kuta koji turisti obično ne uspijevaju vidjeti.


Franovićeva izložba u Istambulu organizirana je kao poticaj boljoj suradnji turskih i hrvatskih umjetnika, tim više jer će Istambul 2010. godine biti europska kulturna prijestolnica, a tim povodom planira se veliki kreativno-izložbeni projekt "Umjetnost Balkana".