Search
Hrvatska
Izložba 
Davorin Caren: "Umjetnost stakla"

Davorin Caren, rođen 1953. godine u Zagrebu, u umjetničkom izražavanju u staklu pronašao je uspješan način ostvarenja snova iz djetinjstva. Sivilo poslovnog života i svakodnevnog stresa, ovaj je zaljubljenik u ostavštine velikih majstora Gaudija i Murtića otklonio vlastitim kreativnim stvaralaštvom.

 

Savladavši osnove rada sa staklom u Tiffany tehnici i izradu vitraja, Caren se odlučuje za odmak od zadanih normi. Spoznaja o mogućnostima termičke obrade stakla tehnikom stapanja (fusing) otvorila mu je vrata u potpuno novi svijet koji mu je postao glavna preokupacija. Istraživački rad u toj tehnici rezultirao je nizom različitih elemenata interijera te idejom izrade unikatnih staklenih umivaonika. Pokazao je i veliku ekološku osvještenost. Transformacijom korištenih boca nastao je ciklus efektnih uporabno-ukrasnih predmeta poput posuda za voće u životinjskim oblicima.

 

Za svoj rad primio je čitav niz međunarodnih i domaćih nagrada, posebice za ciklus „Bubamarci”. Zaprimanjem Rješenja o zaštiti dizajna i vizualnog žiga, stečeni su uvjeti natjecanja u projektu Ministarstva gospodarstva „Inovacijom do konkurentnosti u 2009. godini“ , koje je dodjelom poticaja za daljnji rad na inovaciji donijelo javno priznanje Carenovom radu.

 

Izložba je otvorena do 14. ožujka.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

KATALOG