Doktorica medicine rada Julka Posavec održala je predavanje za ETK zaposlenike u Splitu o pravilnoj ishrani. Predavanju se pridružila i mr. sc. Jadranka Marušić, voditeljica odjela prehrane Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Doktorica Posavec temu o pravilnoj ishrani predložila je na temelju dobivenih rezultata provedenih sistematskih pregleda zaposlenika ETK uz želju promicanja zdravog načina življenja.
Naglasila je koliko pravilna prehrana pridonosi održavanju tjelesnog i mentalnog zdravlja i općoj otpornosti prema bolestima. Energetski neuravnotežena prehrana i neadekvatan unos pojedinih prehrambenih tvari čimbenik su rizika za nastanak nekih kroničnih nezaraznih bolesti (npr., srčano-žilnih bolesti, povišenoga krvnoga tlaka, povećane masnoće u krvi, šećerne bolesti, nekih zloćudnih tumora, bolesti organa za kretanje, itd.).
Prekomjerna tjelesna težina posljedica je prevelikog unosa hrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti. Velik broj knjiga i priručnika o dijetama dostupan je na tržištu. Međutim, većina popularnih dijeta znatno odstupa od uobičajenih medicinskih savjeta i nisu dale očekivane rezultata. Tako da je prisutna rastuća epidemija pretilosti. Odgovarajuća izabrana dijeta, uz dugoročno pridržavanje ima za cilj snižavanje tjelesne težine i sprječavanje bolesti te treba biti prikladna prehrambenim sklonostima, životnim navikama i zdravstvenom stanju. U nastavku predavanja doktorica je dala osnovne karakteristike pojedinih sastojaka hrane, kao što su bjelančevine, ugljikohidrati, masti, vitamini i minerali. Pravilna prehrana koja omogućava zdravo življenje trebala bi sadržavati raznovrsne namirnice uz njihov uravnotežen unos i potrošnju te brizi o tjelesnoj težini.
U drugom dijelu predavanja dani su i savjeti za pravilnu ishranu tijekom dana: obvezan doručak s ugljikohidratima, redoviti glavni obroci uz svakodnevno konzumiranje žitarica, voća i povrća. Preporuča se i konzumiranje ribe bar jednom tjedno, krtog mesa i peradi. Preporučila se i velik unos tekućina u prvom redu vode, a zatim i djelomično obranog mlijeka, čajeva, voćnih sokova i negaziranih pića. Sol i šećer trebalo bi reducirati na maksimalno 6 grama u 24 sata.
Alkoholna pića trebalo bi izbjegavati ili piti na umjeren i dobar način, što bi značilo ne piti između jela, piti što manje žestokog pića, uz jelo piti malo uz preporuku konzumiranja crnog vina zbog korisnih flavonoida. Dnevni unos alkohola potrebno je ograničiti na 10 grama etanola, tj. ili 0,03 litre žestokog pića, ili 0,125 litara vina ili 0,25 litre piva.
Na kraju doktorica je preporučila i svakodnevnu primjerenu tjelesnu aktivnost u trajanju od 10 do 15 minuta, koja sama po sebi povećava količinu zaštitnog HDL kolesterola te snižava štetni LDL kolesterol, snižava krvni tlak, povećava osjetljivost na inzulin te povoljno djeluje na zgrušavanje krvi.
Nakon predavanja na mnogobrojna pitanja odgovarala je mr. sc. Jadranka Marušić, koja je posebno istaknula izuzetno zdravu mediteransku kuhinju uz korištenje maslinovog ulja, potrebu educiranja roditelja kad je u pitanju ishrana djece te značaj pravilnog pripremanja hrane.
G. Lipnjak