Search
Hrvatska
CeBIT 2005 
Novi zamah ICT industrije

Na svjetskom sajmu informacijske i telekomunikacijske tehnologije CeBIT 2005, koji se od 10. do 16. ožujka održao u Hannoveru, ove godine izlagalo je više od 6.270 kompanija iz 69 zemalja svijeta, što je čak 170 više nego prethodne godine. Više od polovice izlagača došlo je izvan Njemačke. Gledano po svjetskim regijama najviše ih je iz Azije, a gledano po zemljama najviše izlagača bilo je iz Tajvana, Kine, SAD-a, Južne Koreje i Velike Britanije.
Njemački kancelar Gerhard Schröder je, otvarajući sajam, apelirao na veći rast informacijske i komunikacijske industrije u Njemačkoj te istaknuo da bi informatički sektor mogao znatno pomoći Njemačkoj da se izvuče iz ekonomske recesije. Naglasio je značaj IT industrije za razvoj gospodarstva u cijelom svijetu, pa tako i u Njemačkoj, koja će ove godine u inovacije usmjeriti oko 100 milijardi eura.
Tijekom otvaranja CeBIT-a iznesena su i očekivanja ovogodišnjeg rasta vrijednosti svjetskog ICT tržišta od 3,7 posto, koje bi prema istraživanju Europskog opservatorija za informatičku i telekom industriju (EITO) moglo doseći 2 milijarde eura. Nastavak sličnih godišnjih porasta vrijednosti toga tržišta analitičari EITO-a predviđaju i do 2010. godine. Analitičari su sve zadovoljniji financijskim pokazateljima, koji upućuju na to da je nakon recesije, koja je pogodila informatičku industriju 2001. i 2002., a nakon lanjskoga znakovitog, no ipak varljivog porasta, napokon došlo bolje doba za ovu industriju.
Na CeBIT-u su predstavljeni brojni novi proizvodi, usluge, napredne tehnologije i rješenja, ove godine ponajviše namijenjeni poslovnim korisnicima, povezivanju, odnosno, umrežavanju platformi fiksne i mobilne tehnologije, prijenosu glasa putem Interneta te digitalnoj tehnologiji. Na ovogodišnjem sajmu je puno prostora posvećeno bežičnim mrežama. Izlagači i analitičari drže da će najveći generatori rasta toga sektora u 2005. godini biti multimedijske usluge na sve raširenijim mrežama treće generacije mobilnih komunikacija, usluge širokopojasnoga Interneta te tehnologije bežičnoga umrežavanja, u kući i uredu, ali i na javnim mjestima. Mobilni telefoni s ugrađenom kamerom koji imaju sve bolju rezoluciju na sve strane nude prodavači koji uvjeravaju posjetitelje i potencijalne kupce s motom "što veće to bolje". Osim razlučivosti slike, velika pažnja je posvećena i mobilnim telefonima s mogućnošću reproduciranja glazbe. Na nedavno održanom 3GSM kongresu u Cannesu, već se mogao prepoznati trend da će upravo glazba biti jedna od najvažnijih tema koju će prezentirati prodavači na CeBIT-u.
Uz sve navedeno valja istaknuti da mnogi analitičari smatraju da je CeBIT definitivno sajam u opadanju. Naime, mnogo značajnih kompanija odustaje od sudjelovanja pod obrazloženjem da je zaista teško na kvalitetan način prisustvovati svim tim velikim sajmovima. Stoga se na sajmu mogla čuti i pesimistična prognoza da bi ovo mogla biti zadnja velika godina za CeBIT.
S. Marušić