Search
Hrvatska
Održan prvi ETK Menadžment forum u 2005. 
Ovogodišnja zadaća: ostati jaka kompanija
U 2005. kompanija Ericsson Nikola Tesla ušla je uz dva poslovno veoma uspješna mjeseca.
U petak, 11. ožujka 2005. održan je prvi ETK Menadžment forum u tekućoj godini s temama vezanim uz analizu rezultata poslovanja u 2004., podsjećanje na najvažnije prošlogodišnje događaje te planove za 2005. S obzirom na veoma uspješnu poslovnu godinu koju Ericsson Nikola Tesla ostavlja iza sebe, kao i očekivanja i izazove u 2005. sastanak je protekao u izrazito pozitivnom i optimističnom ozračju.

Prvi dio sastanka ETK menadžera obuhvatio je predstavljanje ključnih pokazatelja poslovanja u 2004. Predsjednica kompanije, Gordana Kovačević te, ujedno, i moderatorica skupa izrazila je zadovoljstvo dobrim prošlogodišnjim kompanijinim učinkom. Uz rast neto dobiti, knjiženih narudžbi i dobiti prije oporezivanja te pozitivni novčani tok kompanija je proširila spektar odgovornosti u Ericssonovoj grupi te će prošla godina u anale Ericssona Nikole Tesle ući kao veoma uspješno razdoblje. Ponoviti tako dobru godinu bit će itekako teška zadaća, no, naglasila je G. Kovačević, Ericsson Nikola Tesla namjerava ozbiljno ustrajati u naporima da ostane jaka kompanija. Sadašnja čvrsta pozicija Ericssona Nikole Tesle predstavlja solidan temelj za realizaciju toga nauma, ali budući da kompanija djeluje i na prilično rizičnim tržištima te da je konkurencija, posebno ona s Dalekoga istoka, sve snažnija, očekuje se još jedna zahtjevna godina.

Hrvoje Benčić, u novoj organizaciji odgovoran za jedinicu za Marketing, rješenja za kupce i podršku prodaji, predstavio je dosadašnje djelovanje kompanije u području cjelovitih komunikacijskih rješenja, usluga, logistike i e-sustava. Ne zalazeći u pojedinosti niza veoma složenih i zahtjevnih projekata koje su stručnjaci naše kompanije u tom poslovnom segmentu ostvarili u 2004. H. Benčić je naglasio kako je zadovoljstvo kupaca jedan od najvažnijih pokazatelja poslovanja uspješnosti neke kompanije, a da bi to postigla kompanija mora raspolagati vrhunskim stručnjacima. Takvo razmišljanje, dodao je on, ostat će temelj našega djelovanja u budućnosti.

Uslijedilo je kratko izlaganje direktora ETK Instituta za telekomunikacije, Björna Dellåsa. Najbolji pokazatelj sve većega značaja Instituta u korporativnoj istraživačko-razvojnoj zajednici je povećanje obujma poslova koji su toj organizaciji dodijeljeni tijekom 2004. te potreba za dodatnim zapošljavanjem visoko-obrazovanih stručnjaka. S obzirom na to da će se taj trend nastaviti i u ovoj godini, za očekivati je da će 2005. za ETK Institut za telekomunikacije biti još jedna veoma dinamična godina.

U nastavku programa Menadžment foruma G. Kovačević podsjetila je prisutne na dva najznačajnija događaja u prošloj godini: boravak generalnoga direktora i predsjednika Ericssona, Carl-Henrica Svanberga u Hrvatskoj i Ericssonu Nikoli Tesli te proslavu 55. obljetnice kompanije. Međutim, kako smo već dobrano ušli u ovu godinu važno je, naglasila je G. Kovačević, usredotočiti se na realizaciju ovogodišnjih planova. U tomu će nam pomoći novouspostavljena organizacija koja sve više teži suvremenom, fleksibilnom i operativno bržem i snažnijem projektom ustroju. Stoga je uz linijsku organizaciju predstavljen i niz važnih programa, projekata i procesa koji trebaju podržati i omogućiti realizaciju definiranih ciljeva. Širok spektar, strateška različitost i specifičnost svakog od programa oslobodit će novu energiju i sigurno su dobar preduvjet za kontinuitet snažne kompanije. U 2005. Ericsson Nikola Tesla ušao je uz dva veoma uspješna mjeseca. Iako zadovoljstvo dobrim poslovnim početkom potiče na optimistična očekivanja kompanijini menadžeri suglasni su da bez upornoga rada, predanosti ciljevima i nastojanja da se svaki posao odradi maksimalno dobro, ne može biti dobrih rezultata. A upravo je to ono što se u ovoj kompaniji cijeni, naglasila je predsjednica, najavivši kako će se budžet za najavljene nagrade i individualne nagrade za zaposlenike koji postižu najbolje rezultate u svom radu u ovoj godini povećati.
J. Lončar