Search
Hrvatska
Nagrade za internetske stranice o EU 
Dodjela nagrada Login@Europe u Ericssonu Nikoli Tesli
Ericsson Nikola Tesla višegodišnji je sudionik inicijative usmjerene na poticanje učenika na razvoj, prilagodbu i prezentaciju informacija o Europskoj uniji mlađoj populaciji korištenjem prednosti Interneta kao multimedijalnog i interaktivnog medija.
Login@Europe 2005 nastavak je godišnjih natjecanja osnovnih i srednjih škola, u izradi internetskih stranica za mlade, sadržajno vezanih uz Europsku uniju. Natjecanje se već 4. godinu za redom održava u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i CARneta. Ericsson Nikola Tesla, sponzor ovoga natjecanja, prihvatio je ove godine i organizaciju dodjele nagrade te je uručenje nagrada najboljima održano u prostorima naše kompanije. Nagradu za najbolje web stranice posvećene ovoj temi osvojila je IV. gimnazija iz Zagreba. Prvonagrađenoj školi pripala je kompjutorska radionica, a članovima pobjedničkog tima mobilni telefoni Sony Ericsson K700i, sponzorstvo naše kompanije, koje je uručila predsjednica kompanije, Gordana Kovačević. Skupu se na samom početku obratila Marija Pejčinović Burić, državna tajnica iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija koja je bila u pratnji Jasne Milete, pomoćnice ministrice Kolinde Grabar Kitarević. Dodjeli nagrada prisustvovala je visoka delegacija predvođena Draganom Primorcem, ministrom znanosti, obrazovanja i športa.
Cilj natjecanja je poticanje učenika na razvoj, prilagodbu i prezentaciju informacija o Europskoj uniji mlađoj populaciji korištenjem prednosti Interneta kao multimedijalnog i interaktivnog medija.
Tema natjecanja za 2005. godinu bila je "Upoznajmo EU", uz slogan natjecanja "Klik do Europe". Izabrana tema ukazuje na nužnost potrebe za informiranjem i obrazovanjem kao temeljem u razvoju demokratskoga društva i sudjelovanju u njemu, uklapajući se u europsku godinu 2005. i njezin moto "Citizenship Through Education".
Ericsson Nikola Tesla od samoga začetka podržava projekt Login@Europe aktivno podupirući razvoj kompetencija i znanja o Europskoj uniji, ali istodobno i promovirajući prednosti suvremenih komunikacijskih mogućnosti kod mlađe populacije, a posebno kada je riječ o odgojno-obrazovnom procesu. Uz sponzorstvo nad ovom vrijednom inicijativom Ericsson Nikola Tesla prihvatio je ove godine i organizaciju dodjele nagrade te je ovoga puta uručenje nagrada najboljima održano u prostorima kompanije.
Nagrađene škole

Nagradu za najbolje web stranice posvećene ovoj temi osvojila je IV. gimnazija iz Zagreba, ispred drugonagrađene Gimnazije Bjelovar i trećenagrađene zagrebačke XV. gimnazije. Prvonagrađenoj školi pripala je kompjutorska radionica, a članovima pobjedničkog tima mobilni telefoni Sony Ericsson K700i, sponzorstvo Ericssona Nikole Tesle, koje je uručila predsjednica kompanije, Gordana Kovačević. Ona je prigodom uručenja istaknula važnost znanja i korištenja suvremenih tehnologija u svim područjima života te njihove značajne uloge u razvoju društva i europskim integracijama. Bila je to, ujedno, i prilika za predstavljanje naše kompanije mladim gostima, polaznicima nagrađenih osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske. S obzirom na očigledni zajednički interes gostiju i domaćina za suvremena informacijsko-komunikacijska rješenja nije isključeno da će se putovi naše kompanije uskoro ispreplesti s putovima tih mladih "informacijsko-komunikacijskih" snaga. Pri tomu se kontinuirano ulaganje u razvoj znanja nameće kao pravi put, poručila je mladima Gordana Kovačević.

Skupu se na samom početku obratila i Marija Pejčinović Burić, državna tajnica iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija koja je bila u pratnji Jasne Milete, pomoćnice ministrice Kolinde Grabar Kitarević. Ona se zahvalila svim sponzorima na njihovoj podršci bez koje inicijativa Login@Europe ne bi bila tako uspješna, a posebno mjesto u zahvali imao je ovogodišnji domaćin skupa - Ericsson Nikola Tesla. O uspjehu inicijative svjedoči i rast broja škola koje se odazivaju natjecanju. Ove godine bilo ih je četiri stotine.
Dodjeli nagrada prisustvovala je i visoka delegacija Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa predvođena ministrom Draganom Primorcem, koji se pridružio čestitkama organizatorima i sponzorima Login@Europe natjecanja. U svom obraćanju on je naglasio kako ga posebno veseli što se ovom akcijom među mladima promovira timski rad i kreativnost te što je ona potvrda sve veće uključenosti hrvatskoga gospodarstva u obrazovno-odgojne aktivnosti.
Posebnu nagradu za najbolji multimedijalni sadržaj osvojila je Tehnička škola iz Požege, a za najbolju osnovnu školu izabrana je OŠ Janko Drašković iz Zagreba. Posebna nagrada za kreativnost pripala je OŠ Slavko Kolar iz Hercegovca.
Nakon dodjele nagrada, gosti su obišli kompanijske prostore, pri tom se zadržavši u srdačnom razgovoru s djelatnicima Ericssona Nikole Tesle.
S. Marušić